Kurdská strana PYD varuje Turecko před válkou s Ruskem

19. 2. 2016


Rusko slíbilo chránit kurdské bojovníky v Sýrii v případě turecké pozemní ofenzívy, takže takový krok by vedl k "velké válce", prohlásil vyslanec strany PYD v Moskvě. Podle téhož zdroje Moskva slíbila Kurdům federalizaci Sýrie.


"Bereme tuto hrozbu vážně, protože vládnoucí strana v Turecku je stranou války," prohlásil Rodi Osman, šéf kanceláře v Moskvě, prostřednictvím ruského tlumočníka. "Rusko odpoví, pokud dojde k invazi. Nejde o Kurdy, budou bránit teritoriální suverenitu Sýrie."

Konfliktní zájmy v Sýrii vedly k nové nebezpečné fázi pětileté války, i když světové mocnosti jednaly o příměří. Turecko se obává, že vznik kurdské entity podél hranice povede ke vzniku autonomního státu a vyvolá podobné ambice mezi vlastní kurdskou menšinou. Ale pozemní intervence znamená riziko konfliktu s Ruskem, které Kurdy vojensky podporuje, a rozhněvala by USA, které (přesněji: Obamova administrativa, nikoliv experti na vojenství nebo Blízký východ - pozn. KD) považují kurdskou stranu PYD a její ozbrojené křídlo YPG za spojence v boji s "islámským státem".

Turecko ostřeluje kurdské síly od víkendu a premiér Ahmet Davutoglu obvinil YPG z bombového útoku v Ankaře, který ve středu zabil 28 lidí.

"Pokračujeme v osvobozování našeho území a šlo by to rychleji, kdyby Turecka nebylo," řekl Osman. Ruská letadla poskytují podporu kurdské ofenzívě, která směřuje ke kontrole turecké hranice, přičemž Moskva také slíbila Kurdům federalizaci Sýrie.

Rusko potvrdilo, že vojensky pomáhá Kurdům, a bývalý šéf FSB Nikolaj Kovaljov prohlásil, že ruská letadla budou bombardovat turecké jednotky, pokud vstoupí do Sýrie.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová prohlásila, že každý nájezd do Sýrie by byl "ilegální" a ruská reakce by závisela na situaci. Ruské nálety v severní Sýrii vyhánějí povstalce podporované Tureckem, prohlásila Zacharovová.

Syrští Kurdové (PYD je jedna ze tří hlavních frakcí, ostatní potlačuje - KD) se snaží vytvořit autonomní oblast v severní Sýrii propojením dvou území oddělených asi 100 km širokým koridorem kontrolovaným "islamistickými" povstalci, tvrdí ruský vojenský analytik Anton Lavrov.

V Ankaře premiér Davutoglu prohlásil, že útok na vojenský autobus byl proveden ozbrojeným křídlem PYD v koordinaci s tureckou organizací Kurdská strana pracujících (PKK), která je mezinárodně uznána za teroristickou organizaci. Stanice Sky News Arabia citovala šéfa PYD Sáliha Muslima, který popřel jakýkoliv podíl na atentátu, k němuž se nikdo nepřihlásil.

Nedávné útoky v Turecku, včetně dvou bomb, které v říjnu zabily 102 osob v Ankaře, byly připsány "islámskému státu", zatímco proti vojenskému personálu se zaměřuje kurdská PKK.

Turečtí představitelé označují PYD za syrské křídlo PKK, ale USA nesouhlasí s tvrzením, že jde o teroristickou organizaci.

Davutoglu prohlásil, že Turecko "nemůže omluvit žádného spojence v NATO, včetně USA", pokud má "vazby na teroristickou organizaci, která na nás útočí v samotném srdci Turecka".

Turecké útoky na syrské Kurdy také zvyšují napětí ve vztazích s Ruskem, které s YPG uzavřelo alianci. Kromě náletů podporujících kurdskou ofenzívu Moskva také dodává munici tvrdí bývalý syrský vicepremiér Kadrí Džamíl, Kurd, který nyní pobývá v Moskvě a má úzké vazby na ruskou vládu a PYD. Ten tvrdí, že syrské vládní síly a syrští Kurdové spolupracují v boji s "islámským státem".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.2. 2016