Rakouský ministr financí požaduje od Bruselu obrovské finanční odškodnění za uprchlickou krizi

7. 2. 2016


Rakouský ministr financí požaduje od Bruselu obrovské finanční odškodnění za uprchlickou krizi

Rakouský ministr financí Jörg Schelling požaduje, aby jeho země dostala odškodnění nákladů spojených s uprchlickou krizí, Rakousko je prý podle něho schopno se ročně postarat jen asi o 35 000 žadatelů o azyl, avšak loni jich přišlo 90 000, tedy o 55 000 více, než je únosné. Každý uprchlík stojí asi 11 000 eur, takže Rakousko z Bruselu nyní vyžaduje odškodné ve výši 600 milionů eur. Schelling také navrhuje zvýšení prostředků v Evropském fondu pro azyl, migraci a integraci a pozměněné rozdělování uprchlíků do jednotlivých členských zemí. Mělo by se využít i fondů určených pro přírodní katastrofy.

Rakouský komisař pro EU Johannes Hahn však přístup ministra financí kritizoval. Dopis se žádostí o finanční odškodné prý neměl být poslán do Bruselu, ale jednotlivým evropským vládám, které neplní evropskou azylovou politiku a odmítají se podílet na společném evropském řešení.

Rakouský kancléř Werner Faynman požaduje, aby Turecko začalo přijímat uprchlíky, kteří se pokusí o cestu do Evropy. Frontex by prý měl lidi přijíždějící na člunech zachránit, ale pak je hned zase deportovat do Turecka.

Podrobnosti v němčině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.2. 2016