Britský premiér se stal terčem ostré kritiky za svůj protizákonný a nelidský postoj vůči uprchlíkům

5. 12. 2015

David Cameron byl varován, že nesmí tolerovat týrání uprchlíků utíkajících před vražděním v Sýrii poté, co pochválil kontroverzní žiletkový plot postavený na hranicích Bulharska s Tureckem.

Globální humanitární organizace Oxfam zdůraznila, že je povinností politiků z EU poskytnout bezpečné a právní cesty pro uprchlíky do bezpečí a že je nepřípustné, aby Cameron chválil policejní operaci v Bulharsku, která proti uprchlíkům používá útočných policejních psů.

Britský premiér se stal terčem ostré kritiky poté, co řekl během návštěvy pohraničního přechodu Lesovo na bulharsko-turecké hranici, že by se "EU měla poučit z opatření, které zavedlo Bulharsko." Camerona doprovázel bulharský premiér Bojko Borissov, který se stal terčem mezinárodní kritiky za to, že na části bulharské hranice s Tureckem postavil třicet kilometrů žiletkového plotu.

Maya Mailer, ředitelka pro humanitární strategii v charitativní organizaci Oxfam, zdůraznila: "Uprchlíci, kteří přišli přes hranici do Bulharska, vypovídají o vydírání, krádežích, fyzickém násilí, o útocích policejními psy a výhrůžkách deportacemi od bulharských činitelů. Z nedávného svědectví více než 100 uprchlíků svědčili všichni ti, kteří se dostali do styku s bulharskou policií, o týrání.

Zoufaým lidem, kteří uprchli z Afghánistánu, ze Sýrie a z Iráku, musí být nabídnuto útočiště. Nesmějí být obětí týrání a špatného zacházení. Evropští politikové si musejí dávat pozor na to, aby netolerovali toto týrání. Měli by se namísto toho soustředit své úsilí na poskytování bezpečných a legálních cest do bezpečí pro osoby, které prchají před válkou."

Oxfam poukázal na to, že Bělehradské středisko pro lidská práva, financované touto charitativní organizací, shromáždilo důkazy o týrání uprchlíků bulharskými bezpečnostními jednotkami. Skupina 10 uprchlíků svědčila o tom, že bulharský policista přiložil pistoli na čelo jednoho uprchlíka. Jiní uprchlíci leželi během incidentu na zemi v bezvědomí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Pátek 4.12. 2015