Zuckerberg tvrdí, že se svým filantropickým gestem nesnaží vyhnout placení daní

5. 12. 2015

Kritikové reagovali na rozhodnutí Marka Zuckerberga, zakladatele Facebooku, předat při příležitosti narození jeho první dcery postupně 99 procent akcií Facebooku charitativní organizaci, poukazem na to, že prý nejde o filantropické gesto, ale o Zuckerbergův pokus vyhnout se placení daní. Akcie Facebooku totiž Zuckerberg neplánuje převést do charitativní organizace, ale do korporace s ručením omezeným s charitativními cíli. To přináší Zuckerbergovi určité daňové úlevy. Kritikové poukázali na to, že struktura této firmy může umožnit Zuckerbergovi vyhnout se placení daní z prodeje akcií.

Zuckerberg napsal ve čtvrtek na Facebooku, že převedení akcií do Chan Zuckerberg Initiative mu a jeho manželce nepřinese žádné daňové úlevy. "Kdybychom převedli své akcie do tradiční nadace, měli bychom z toho okamžité daňové úlevy, ale vzhledem k tomu, že používáme firmu s ručením omezeným, tomu tak není. A jako každý jiný, pokud by firma s ručením omezeným naše akcie prodala, budeme z toho platit jako každý jiný normální kapitálovou daň".

Zuckerberg tvrdí, že jeho nová charitativní instituce má strukturu společnosti s ručením omezeným, aby mohla dělat charitativní investice. "Chceme financovat neziskové organizace, činit soukromé investice a účastnit se debat o vypracovávání strategií, abychom způsobili pozitivní dopad v oblastech velké nouze," napsal Zuckerberg. "Veškeré čisté zisky z investic budou také použity k charitativním účelům."

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
Vytisknout

Související články

Vlastnit příliš je chucpe

3.12. 2015 / Bohumil Kartous

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku a člověk, jemuž globální úspěch této sociální sítě přinesl obrovský finanční zisk, se v dopise své novorozené dceři zavázal, že věnuje 99 % akcí této firmy na charitativní účely. Můžeme spekulovat o tom, kolik z ...

Obsah vydání | Pátek 4.12. 2015