Shromáždění po celém světě se obracejí k klimatickému summitu v Paříži

30. 11. 2015


Desetitisíce lidí vyšly po celém světě v neděli do ulic a požadovaly odvážná opatření na záchranu před katastrofálními změnami klimatu. V Paříži se sjíždějí zástupci 195 zemí na kriticky důležitý klimatický summit.


Ve francouzském hlavním městě byly protesty zakázány v rámci bezpečnostních opatření schválených po teroristických útocích.

Aktivisté místo pochodu vytvořili dva kilometry dlouhý lidský řetěz a pokryli proslulé náměstí Place de la République tisíci bot - včetně páru tenisek, který náleží generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-Munovi.

Velké demonstrace se však konaly jinde, po celém světě. Účastníci chtěli vyzvat světové lídry, aby během dvanáctidenního diplomatického maratonu uzavřeli důkladnou dohodu, která omezí globální změnu klimatu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Věda a etika

21.7. 2016 / Miroslav Žáček

Globální oteplování. Téma propírané v posledních cca 25 letech všemi médii, téma na které se napsalo určitě statisíce stránek. Někde se dočtete, že ledovce tají, jinde naopak že přibývají, že se hladina moře zvedá, jinde že osciluje kolem normální ho...

Marshallovy ostrovy postupně pohlcuje moře

3.12. 2015

Zatímco v Paříži probíhá konference zástupců největších průmyslových mocností o dohodě na řešení klimatické krize, obyvatelé Marshallových ostrovů v Indickém oceánu vedou svůj každodenní zoufalý boj, který nemohou vyhrát. "Nemá smysl jet do Paříže a...

Obsah vydání | Pondělí 30.11. 2015