Američtí republikáni v protiuprchlické hysterii

20. 11. 2015

Závod o republikánskou nominaci pro volby amerického prezidenta získal po pařížských útocích nový, pozoruhodný charakter, kdy Donald Trump navrhl vytvoření databáze a zvláštních průkazů pro muslimy po celých Spojených státech a jeho nejvážnější oponent Ben Carson navrhl, aby byli uprchlíci ze Sýrie prověřováni, protože to mohou být "vzteklí psi".

Uprostřed exploze této rétoriky hlasovala Sněmovna reprezentantů drtivou většinou pro zpřísnění požadavků na prověřování uprchlíků ze Sýrie přicházejících do USA. Televize CNN suspendovala na čtrnáct dní reportérku, která o tom informovala na Twitteru s výrokem "Socha svobody sklání hlavu v úzkosti":

Trump, Carson, texaský senátor Ted Cruz, bývalý guvernér na Floride Jeb Bush a další navrhli nová opatření na ochranu USA před terorismem.

Cruz a Bush navrhli náboženský test pro uprchlíky ze Sýrie, jichž USA za poslední čtyři roky přijala po rozsáhlých bezpečnostních prověrkáých jen asi 2200. Uvedli, že přednost by měla být dávána křesťanským uprchlíkům.

Donald Trump uvedl, že by vytvořil databázi muslimů a zvláštní průkazy muslimů po celých USA. Na dotaz, jak by se to lišilo od registrace židů v nacistickém Německu, Trump reagoval: "To mi vysvětlete vy."

Do debaty vstoupilo i americké muzeum holocaustu s mimořádným prohlášením:

"Jsme si silně vědomi následků pro židy, kteří nemohli uprchnout před nacismem. Americký památník a muzeum holocaustu pohlíží se znepokojením na současnou uprchlickou krizi. Uznáváme, že je nutno zohlednit bezpečnostní obavy, ale nesmíme se obrátit zády k tisícům legitimních uprchlíků".

Republikánský kandidát Ben Carson, neurochirurg v penzi, proslulý nedávno i dalšími kontroverzními výroky (jako že homosexualitu lze odnaučit) srovnal syrské uprchlíky se psy postiženými vzteklinou.

"Pokud ve vašem sousedství běhá pes nakažený vzteklinou, asi nebudete ohledně toho psa předpokládat nic dobrého. To neznamená, že nenávidíte všechny psy," řekl Carson.

Republikánské postoje ostře kritizoval Barack Obama: "Nepomáháme si, když propadáme v reakci na teroristický útok strachu a panice," varoval. "Nečiníme dobrá rozhodnutí, pokud je to založeno na hysterii a na přehánění rizik."

Hlasování Sněmovny reprezentantů je vnímáno jako symbolické potvrzení celonárodního strachu v Americe po pařížských útocích.

Demokratický senátor Emanuel Cleaver z Missouri, který hlasoval proti tomuto návrhu zákona, se vyjádřil: "Lidi se bojí ohledně toho, co vidí jako nedokonalý imigrační systém." Dodal, že politikové, kteří budou ignoroval "legitimní a velmi reálný strach občanů, na to doplatí". Dodal však, že účelem tohoto zákona bylo prostě "dát lidem lepší pocit ohledně prověřovacího procesu, který je už velmi přísný a tento zákon nemá šanci na to, aby byl přijat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.11. 2015