Ve Francii zuří debata o tom, zda zakázat bití dětí

4. 3. 2015

Ve Francii vznikla zuřivá debata ohledně bití dětí, zatímco se Rada Evropy připravuje zveřejnit ostrou kritiku Francie, že dosud explicitně zákonem nezakázala tělesné tresty u dětí. Rada Evropy má ve středu zveřejnit rozsudek, podle něhož není francouzský zákon v této věci "dostatečně jasný, závazný a precizní".

Francie sice zakazuje násilí páchané na dětech, avšak dovoluje rodičům své potomky "trestat".

Z opakovaných průzkumů veřejného mínění vyplývá, že drtivá většina Francouzů je proti zákazu bití dětí a politikové se takový zákon nedováží zavést. Ze studií vyplývá, že 50 procent Francouzů bije i děti mladší dvou let. Gilles Lazimi, lékař a koordinátor kampaně proti bití dětí, si stěžuje, že "ve Francii vládne atmosféra, kdy jsou děti jaksi považovány za nebezpečné a musejí být podrobeny výcviku a donuceny k poslušnosti."

V roce 2010 pokusil dětský lékař a pravicový poslanec Edwige Antier neúspěšně o prosazení zákona zakazujícího bití dětí. Antier argumentuje, že "38 let mé profesní praxe dokazuje, že děti, které nikdy nebyly bity, jsou nejlépe vychovány a dokáží lépe naslouchat rodičům a vnímat jejich autoritu."

V roce 2013 pokutoval soud v Limoges jednoho otce 500 euro, protože otec stáhl svému devítiletému synu kalhoty a napráskal mu na holou. Otec se bránil, že syn byl po řadu dní "uražen" a odmítal ho pozdravit. Soud rozhodl, že to byl násilný akt na dítěti a jeho ponížení.

Švédsko zavedlo trvalý zákaz bití dětí už v roce 1979.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 4.3. 2015