K tragedii došlo v prvním kole prezidentských voleb

19. 1. 2015 / Boris Cvek

Na rozdíl od Jana Čulíka si myslím, že byla veliká škoda, že byl Miloš Zeman zvolen prezidentem a to zejména proto, že jde o návrat do minulosti, do opoziční smlouvy, že de facto nedošlo k výměně pohledu na svět, když po Klausovi přišel Zeman. Plně se ztotožňuji s tím, když Jan Čulík píše, že Zeman zřejmě představuje konzervativní, izolacionistickou, národoveckou frontu, která spojuje sympatizanty ODS a tzv. levice.

Neztotožňuji se ale s tím, že voliči měli na výběr pouze mezi Zemanem a Schwarzenbergem. Ke katastrofě došlo v prvním kole prezidentské volby, kdy většina voličů volila nové lidi, aby tak nechala své hlasy propadnout v roztříštěnosti a umožnila nástup Zemanův. Mohli jsme tu dávno mít prezidenta, jako je Jiří Dienstbier, který se zasazuje o práva menšin, podporuje vyloučené a hendikepované a představuje i svým návrhem zákona o státní službě, který podpořily odbory a protikorupční organizace, než byl vykastrován národní frontou ODS-ČSSD-KDU-ČSL-ANO-TOP09, standardního evropského politika proti xenofobní zasmrádlosti vůdců opoziční smlouvy.

Kontroverze kolem Miloše Zemana by neměly sloužit k tomu, že se český národ zabarikáduje do minulosti kvůli dvěma starcům. Měl by si naopak uvědomit, že pokud bude chtít v budoucnosti změnu, musí se spojit a volit podle politické uvážlivosti, nikoli podle osobních sympatií, symbolů nebo z potřeby hodit politiku na nějakého byznysmena, který všechno ovládne a udělá za nás.

Vzpomeňte si, jak byla společnost kdysi rozdělena kvůli Zemanovi a Klausovi, kteří ve skutečnosti představují ten stejný pohled na svět, tu stejnou politiku a liší se pouze v akademických otázkách. Měli jsme se kdysi na oba dva vykašlat a volit nikoli podle rozdělení společnosti na dva tábory, ale podle svých skutečných zájmů. Bylo by tragické opakovat stejnou chybu znovu.

Vytisknout

Související články

Padni, komu padni, když říká nebezpečné nesmysly

19.1. 2015 / Bohumil Kartous

Vzpomínáte na politické heslo Miloše Zemana z dob, kdy vedl sociální demokracii? Padni, komu padni, ať jsi Petr nebo Pavel. V případech politického selhání nelze brát ohledy na osoby, které se jich dopouštějí. Vědomí, že se mohou dostat na pranýř, je...

Miloš Zeman, pluralismus a odpovědnost

19.1. 2015 / Jan Čulík

Osobně zastávám názor, že vítězství Miloše Zemana v přímých prezidentských volbách začátkem roku 2013 bylo pro Českou republiku pozitivní skutečností z jednoho jednoduchého důvodu, a totiž pluralismu. To, že ve volbách nezvítězil Karel Schwarze...

Obsah vydání | Pondělí 19.1. 2015