Ukrajinské letectvo ve válce na východě ztratilo 22 strojů

3. 12. 2014

Ukrajina ve válce v Donbasu ztratila devět bojových letounů, tři dopravní stroje a deset vrtulníků. Většinu ztrát způsobily přenosné protiletadlové raketové komplety, ačkoliv některé z vrtulníků údajně padly za oběť zásahům z protitankových raketových granátometů.

Podle zdrojů v Kyjevě a Londýně ukrajinské letectvo během toho, čemu říká "protiteroristická operace", provedlo 740 bojových letů s typy Su-24, Su-25, Su-27 a MiG-29. Přitom zaznamenalo ztráty jednoho Su-24, šesti Su-25 a dvou MiG-29. Jeden z MiGů byl sestřelen nad východní hranicí střelou vzduch-vzduch odpálenou z ruského vzdušného prostoru jedním z ruských MiGů. Dopravní An-26 byl sestřelen systémem Buk několik dní před katastrofou letu MH17, Il-76 zničen při přistání na letišti v Luhansku, kam přepravoval posily. Mezi vrtulníky šlo o pět ztracených dopravních Mi-8/17 a pět bitevních Mi-24.

Mezi příčinami vysokých ztrát je malá zkušenost pilotů, kteří prodělávají pouze nedostatečný výcvik; nedostatek peněz v rozpočtu; neschopnost adaptovat se na situaci novou taktikou; a nedostatečné zpravodajské informace. Ačkoliv povstalci použili i střely kořistního původu, většina jejich zbraní pocházela z Ruska.

Podle listu Daily Beast Ukrajina již na jaře žádala Západ o prostředky elektronického boje, které by jí pomohly s ochranou leteckých systémů. Protože používá stroje sovětského původu, separatisté znají slabiny jejich ochranných prvků a jsou např. schopni v případě potřeby použít alternativní frekvenci, kterou zařízení nepokrývá. Žádost nebyla vyslyšena mj. kvůli obavám, že západní zařízení by mohlo padnout do ruských rukou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.12. 2014