Rusko ukončilo projekt plynovodu South Stream

3. 12. 2014

Ruský prezident Vladimir Putin během státní návštěvy Turecka oznámil, že projekt výstavby plynovodu South Stream nebude pokračovat. Místo něj hodlá Moskva stavět alternativní projekt na turecko-řeckém pomezí.

Putin obvinil z ukončení projektu financovaného státním gigantem Gazpromem opozici EU. Plynovod měl vést pod Černým mořem do jižní a střední Evropy a poskytnout tak Gazpromu alternativní přepravní trasu.

EU se však obávala situace, kdy by producent vlastnil rozvodnou síť. V EU protimonopolní zákony takovou situaci neumožňují a obojí musí být odděleno.

Výstavba 930 km dlouhého plynovodu byla v říjnu 2013 zahájena v Bulharsku, ale byla zastavena, když Evropská komise prohlásila, že by projekt mohl porušovat pravidla hospodářské soutěže. Ruská strana tvrdí, že zablokování projektu je čistě politickou hrou.

Rusko dodává Evropě 30% spotřebovávaného zemního plynu.

Šéf Gazpromu Alexej Miller později informaci ruského prezidenta o ukončení projektu potvrdil.

Bulharsko tvrdí, že se ocitlo v centru zájmu Bruselu jako prostředek odvety Rusku za krizi na Ukrajině. Putin se výslovně zmínil o tom, že ruská strana nedostala z Bulharska svolení s výstavbou plynovodu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.12. 2014