Mexiko v plamenech: Tisíce lidí protestují proti korupci a masakru studentů

21. 11. 2014

Mexiko čelí eskalující politické krizi kvůli rostoucímu hněvu vyvolanému luxusním domem prezidentské rodiny a zmizením a pravděpodobným masakrem 43 studentů pedagogiky.

Obě na první pohled nesouvisející témata vyvolala široký dojem neomezené politické korupce, která je skrytou příčinu hlavních problémů této země - od drhnoucí ekonomiky přes nefungující právní stát, což ponechává části země na milost a nemilost vražedných drogových kartelů.

´ "Mexické drama se týká beztrestnosti," prohlásil přední politický komentátor Jesús Silva Herzog. "To není věc popularity nebo nepopularity prezidenta, to je irelevantní. Je to věc důvěryhodnosti a důvěry, a v základě jde o legitimitu."

´ Ve čtvrtek se v Mexico City shromáždily tisíce lidí před tím, co má být dosud největší demonstrací od zmizení studentů místní policií napojenou na místní drogový gang ve městě Iguala na jihu.

´ Spolužáci zmizelých studentů strávili minulý týden cestováním po zemi a snahou propojit různá protestní hnutí s jasným cílem v podobě nadcházející změny. Ve čtvrtek v noci tři skupiny studentů povedou průvody směřující na hlavní náměstí Zócalo.

´ Protesty jsou plánovány také v dalších mexických městech a po světě. Jsou organizovány prostřednictvím sociálních sítí s hesly typu "Žádný masový hrob nebude dost velký na to, aby nás umlčel". Zároveň se množí varováním před infiltrací provokatérů. Ta vyvolaly zprávy novinářů o armádních vozidlech plných mladých lidí v civilních šatech.

´ Velká pokojná demonstrace v Mexico City 8. listopadu skončila násilím, když maskovaní mladí lidé podpálili pochodní dveře ceremoniálního prezidentského paláce. Řada protestujících tvrdila, že útok byl vyprovokován a v oběhu jsou fotografie a videozáznamy zachycující údajné vládní agenty, kteří se účastnili útoku a později zmizeli za řadou policistů.

´ I když se protesty týkají především urážky vyvolané přístupem vlády ke zmizení 43 studentů, existuje také významný hněv kvůli zmatenému úsilí popřít vážná podezření týkající se samotného prezidenta Enriqua Peñi Niety. V úterý v noci se jeho žena Angélica Rivera pokusila uklidnit skandál kolem minimalistické rezidence postavené za miliony dolarů v jedné z nejexkluzívnějších čtvrtí Mexico City.

´ Nemovitost je ve vlastnictví pobočky společnosti s dlouhou historií lukrativních kontraktů přidělovaných prezidentovou administrativou, historií táhnoucí se do doby, kdy Nieto úřadoval jako guvernér státu Mexico.

´ Riverová, bývalá hvězda telenovel, prohlásila ve svém vystoupení, že prodá svůj podíl ve sporném domě, ale vehementně trvala na tom, že neexistovalo žádné politické spojení mezi firmou a prezidentskou rodinou. Podle Riverové náklady byly zaplaceny z jejích zisků za pětadvacetiletou televizní kariéru.

´ Existence domu byla odhalena před deseti dny webem přední mexické novinářky Carmen Aristegui.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.11. 2014