Polský špionážní skandál: NATO má potíže, ale možná i polské nevládní organizace

21. 10. 2014 / Karel Dolejší

Minulý týden polská vnitřní bezpečnostní služba ABW zatkla dva muže kvůli podezření ze špionáže, přičemž představitel ministerstva obrany sdělil novinářům "myslím, že můžete asi odhadnout [pro kterou] zemi". Totožnost zatčeného plukovníka polské armády je dosud utajována, pokud jde o zatčeného právníka a lobbistu, má jím být Stanisław Szypowski ZDE.

Na hranici s Ukrajinou čelící ruskému vpádu je nyní klíčovou zemí Polsko, které mimo jiné odsouhlasilo prodej zbraní Kyjevu. Ve dvou separátních kauzách aktuálně došlo k zatčení dosud anonymního zaměstnance ministerstva obrany a Szypowského, který má dvojí rusko-polské občanství a působí jako advokát specializovaný na ekonomické záležitosti ve Varšavě. Oba byli zatčeni ve stejný den.

Parlamentní komise Sejmu pro bezpečnostní služby nechala uniknout informaci, že oba zatčení měli pracovat pro ruskou vojenskou rozvědku GRU.

Zatčený plukovník měl mít přístup k utajovaným dokumentům NATO, takže bruselská centrála nejspíše právě získala dobrý důvod k bolení hlavy. Podle polského ministerstva obrany jsou obvinění obou mužů "velice vážná".

Z médií postupně lze získávat podrobnosti o zatčeném právníkovi. Pracuje pro firmu Stopczyk & Mikulski, kde přišel do kontaktu s projektem výstavby námořního terminálu pro zkapalněný zemní plyn ve Svinoústí. To je projekt strategického významu s cílem snížit závislost Polska na ruském plynu. Szypowski získal polské občanství teprve před dvěma lety a jeho hlavním cílem mělo být získávání agentů přímo v polském Sejmu, kde již vypracoval seznam kandidátů. Nicméně cíle měl mít širší, včetně rekrutace v okruhu novinářů, píáristů a osob pracujících v energetickém sektoru. Podle předběžných zpráv se Szypowski v rámci obvyklé ruské zpravodajské rutiny choval velmi profesionálně, ovšem po zatčení mu kvůli podezření, že je "ilegálem" GRU, hrozí mnohaleté vězení a Moskva od něj dá ruce pryč.

Szypowski je ve Varšavě dobře známým lobbistou často se objevujícím v Sejmu a pravidelně jednajícím s klíčovými nevládními organizacemi, kde se také mohl pokoušet o rekrutaci agentů.

Po nedávném zatčení ruského agenta lovícího v nejužším kruhu spolupracovníků francouzského prezidenta ZDE a jiného ve slovenském generálním štábu ZDE jde o další hmatatelný důkaz bezprecedentního vystupňování ruských zpravodajských aktivit v evropských zemích. (Francouzi tvrdí, že rozsah těchto aktivit je větší, než v době studené války.)

Ačkoliv nepochybně nemá smysl jakkoliv panikařit, tím méně vyvolávat hony na čarodějnice, na základě zahraničních zpráv lze s velkou jistotou předpokládat, že podobné snahy jako ve Francii, na Slovensku a v Polsku probíhají také v České republice, kde ovšem k žádnému zatčení po mnoho let nedošlo.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.10. 2014