Ministře Babiši, nechtělo by to další přísný krok?

21. 10. 2014 / František Štván

Od roku 2015 by měla nastat nová povinnost, která by se měla stát nástrojem proti daňovým únikům a praní špinavých peněz. V praxi by to znamenalo, že se výše příjmů poplatníka odhadne na základě porovnání s nárůstem majetku.

Finanční úřady by měly mít podle ministerského návrhu možnost analyzovat výši majetku - včetně dluhů - v souvislosti s daňovým přiznáním. Pokud zjistí neevidovaný majetek za více jak deset milionů korun, vyzvou úředníci k prokázání jeho původu a popřípadě majetek zdaní. Zabavování majetku získaného z trestné činnosti bude věcí orgánů činných v trestním řízení a příslušných soudů.

Z mého laického pohledu utvářeného běžnou životní realitou mám dojem, že když někdo sofistikovaně obejde zákony, aby na něho byla spravedlnost krátká, a nehorázně si na úkor společnosti namastí kapsu, pak riskuje jen to, že mu bude rozdíl mezi tím, co přiznal a co nepřiznal, když bude spolupracovat, zdaněn 50%. Pokud se bude jednat "jen" o vyměření daně do dvou miliónů, pak bude dělat penále jen 20%. Problém vidím v tom, že když už dnes nejsou schopny orgány činné v trestním řízení dokazovat, že byl majetek XYZ, který neodpovídá příjmům podezřelého, získán trestnou činností, pak zřejmě tento problém bude trvat i nadále. Nechtělo by to prot,o pane Babiši, udělat ještě jeden přísný krok, který by za prvé znamenal, že by i šibalové se špínou za nehty menší než deset miliónů korun měli mít strach a za druhé, aby zákonem daný rozdíl mezi oficiálními příjmy a skutečným majetkem byl automaticky trestným činem, z kterého by se podezřelý vyvlékl pouze relevantními důkazy, že ho legálně nabyl?

,p> Nemohla by Vám být motivací k tomu kroku například skutečnost, že když zaměstnanec okrade zaměstnavatele o pár korun, že je to důvod k okamžité výpovědi a k doživotním problémům? Nebo fakt, že když někdo v supermarketu postupně, třeba i z hladu, nakrade za víc jak pět tisíc korun, že ho čeká přísný trest? Proč by i tito zloději nemohli mít šanci pouze odvést dodatečně ze zlodějny daň? Nezastávám se zlodějů "prkotin", pouze si myslím, že by měla být na zloděje miliónů mnohem větší přísnost.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.10. 2014