Muslimové: Omlouváme se, že jsme vynalezli algebru

25. 9. 2014

Muslimové na celém světě zveřejňují na sociálních sítích sarkastické poznámky ve snaze postavit se proti vlně nepřátelství vůči islámu.

Nejprve se globálně rozšířil na Twitteru hashtag #NotInMyName, pod nímž muslimové odsuzují teroristické organizace a jejich činy. "Al Kajda, Taliban, Isis a 11. září - ty mě nereprezentují, protože moje náboženství nevyučuje nenávist a vraždění," jso typické výroky muslimů na Twitteru. Za poslední týden byl tento hashtag použit více než 50 000 krát a jeho užívání se dále šíří. Někteří muslimové s tím ale nesouhlasí: "Mám už plné zuby, že se muslimové mohou přetrhnout s omluvami ve snaze dokázat, že jsou taky lidi, islamofobům kampaněmi, jako je #NotInMyName," napsal jeden komentátor.

Velmi rychle se pak rozšířily ironické poznámky, pod hashtagem #MuslimApologies, Muslimské omluvy. Tento hashtag byl za posledních 48 hodin použit téměř 30 000 krát:

"Omlouváme se za algebru, za kamery, univerzity, nemocnice, jo a taky za kávu," píše jeden muslim. Jiný dodává: "Strašně se omlouvám za kávu, šeky, padáky, chemii, očkování, mýdlo, šampón, kamery," napsal jiný a třetí: "Hluboce se omlouvám, že to byla muslimka, Fatima Muhammad Al-Fihri, která založila první univerzitu na světě."

Pak se výroky proměnily v ironickou absurditu: "Omlouvám se, že si sundal boty," nebo: "Omlouvám se, že jsme vynalezli a objevili všechno, bez čehož si dnes nedokážete představit život," napsal další. Někteří se omlouvají za fotbalistu Zinedina Zidanea a jiní se ptají: "Požádal někdo křesťany, aby se omluvili za Hitlera?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 25.9. 2014