O čtvrté skupině, aneb Умом Россию не понять

23. 9. 2014 / Karel Dolejší

Pan Pavel Urban ZDE se omlouvá za domýšlení názoru signatářů petice Evropané proti válce, která požaduje jednostranné a bezpodmínečné zastavení sankcí proti Rusku. Urban se snaží odlišit tři možné skupiny signatářů: Ty, kteří připouštějí, že také ruská věrchuška se na Ukrajině dopouští odsouzeníhodných činů, ale domnívají se, že v jejím případě to není důvod k sankcím; ty, kdo petici podepsali, aniž by přemýšleli o důvodech sankcí; a konečně třetí skupinu těch, kdo se domnívají, že Kreml se na Ukrajině ničeho odsouzeníhodného nedopouští. Podle mých zkušeností a četných čtenářských reakcí však existuje ještě další skupina příznivců Ruska volající po zrušení sankcí.

A sice tito lidé argumentují následovně: Rusko má plné právo jednat právě tak, jak jedná, protože anektuje cizí území úplně stejně, jako jednal Západ v roce 1848 (americká válka o Texas) nebo 1870 (prusko-francouzská válka). Západ tak ale jednat nesmí a měl by dokonce nechat i sankcí. Avšak Rusko je třeba chápat. Bylo ďábelsky vyprovokováno, přinuceno k agresi, jen reagovalo. Co je v rámci politiky velkého klacku ZDE dovoleno medvědovi, není dovoleno volovi.

S logikou a jejím domýšlením se tu nikam nedojde. Je pouze třeba připomenout lyrismus konzervativního publicisty 19. století Fjodora Tjutčeva:

Умом Россию не понять
Аршином общим не измерить:
У ней особенная стать ---
В Россию можно только верить.

Mysli Rus jasná nikdy není,
společným metrem ji nezměří
v jejím svérázném postavení -
v Rus, v tu je možno pouze věřit.

Protože báseň je přece jen poněkud kryptická, můj překlad navíc změnil metrum a existuje rozvinutá česká tradice roubování východních motivů na motivy autochtonní, vypůjčím si pro lepší srozumitelnost ještě starší text skupiny Spirituál kvintet:

Já o městě vím, tam chtěl bych žít hned,
má z kamene chrám a věží má pět,
pět má město věží, haleluja.

Ten, kdo chce uvěřit, věří,
ten, kdo chce uvěřit, věří,
ten, kdo chce uvěřit, věří,
pět má město věží, haleluja...

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 23.9. 2014