"Trvalé příměří" Ruska a Ukrajiny už zřejmě neplatí

3. 9. 2014

Ukrajina ustoupila od slova "trvalé". Ruský prezident tvrdí, že dohoda by mohla být uzavřena do pátku.

"Trvalé příměří", které bylo údajně uzavřeno mezi Ukrajinou a Ruskem a které oznámilo prezident Petro Porošenko, už zřejmě neplatí, neboť ukrajinský prezident zrušil slovo "trvalé" a ruský prezident uvedl, že s Porošenkem pouze hovořil o "režimu příměří", o němž doufal, že by mohl být zaveden do konce týdne.

Putin řekl reportérům v Ulánbátoru, že během letu do mongolského hlavního města vypracoval plán o sedmi bodech na ukončení bojů na Ukrajině. Dodal, že doufá, že dohoda bude konečně uzavřena v pátek, kdy se obě strany mají setkat v Minsku.

Putinův plán požaduje, aby se stáhly ukrajinské vojenské jednotky a dobrovolné sbory a aby byly suspendovány letecké údery, aby došlo k výměně zajatců a k otevření humanitárních koridorů.

Podle zprávy v ruské televizi Russia Today Putin uvedl, že doufá, že se Ukrajina bude v pátek aktivně podílet na rozhovorech a přispěje "ke konečnému a úplnému vyřešení situace na jihovýchodní Ukrajině, samozřejmě s plným a bezpodmínečným ujištěním, že budou respektována legitimní práva lidí, kteří tam žijí."

Předtím sdělil deníku Guardian poradce jednoho vysokého ukrajinského činitele, že Porošenkovo oznámení byl "mozkový prd" a že "nikdo tomu nevěří". Kolem města Doněck pokračovaly dál boje.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk charakterizoval Rusko jako "teroristický stát" a řekl, že Kyjev mezi oběma zeměmi vybuduje zeď. Také uvedl, že doufá, že se v blízké budoucnosti Ukrajina stane členskou zemí NATO.

V Estonsku vyjádřil americký prezident Obama určité pochybností o vyhlášeném příměří: "Nebyli jsme svědky příliš mnoha dalších podrobností ohledně onoho takzvaného oznámeného příměří," řekl Obama. "Avšak pokud je Rusko připraveno přestat financovat, vyzbrojovat, poskytovat výcvik a v mnoha případech vysílat vlastní vojska do Ukrajiny a pokud se staví seriózně vůči politickému narovnání, je to něco, v co všichni doufáme."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.9. 2014