Ukrajina: Porošenko po smrti jedenácti vojáků nevyloučil předčasný konec příměří

25. 6. 2014

Při několika útocích separatistů počínaje nocí na 24. června zahynulo celkem jedenáct ukrajinských vojáků. Prezident Petro Porošenko během dne na setkání s představiteli bezpečnostního aparátu nařídil povolit jednotkám zahájit palbu v reakci na na útoky ilegálních ozbrojených skupin - a dodal, že nevylučuje předčasné ukončení příměří které vyhlásil minulý pátek.

"24. června militanti navzdory vlastním slibům respektovat příměří, které dali na setkání s trojstrannou kontaktní skupinou v Doněcku, sestřelili vrtulník Ozbrojených sil Ukrajiny, v důsledku čehož zemřelo devět lidí. Od oznámení prezidentského mírového plánu teroristé zahájili palbu na ukrajinskou armádu pětatřicetkrát," konstatuje Porošenko v prohlášení.

Jeho mluvčí Selezněv později na sociální síti Facebook oznámil, že do večera minometná palba protitankové rakety zabily dva další ukrajinské vojáky a zranily tři jiné na kontrolních stanovištích na předměstí Slavjanska.

Premiér "Doněcké lidové republiky" dosazený velitelem slavjanských povstalců Alexandr Borodaj potvrdil, že jeho ozbrojenci sestřelili vrtulník. Z porušení příměří obvinil ukrajinskou stranu. Prohlásil, že nedojde k žádným dalším mírovým jednáním, dokud se všechny ukrajinské jednotky nestáhnou z východu Ukrajiny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 25.6. 2014