Ministři zahraničí zemí NATO odsoudili potlačování protestů na Ukrajině

4. 12. 2013

Ministři zahraničí zemí NATO v úterý na jednání v Bruselu odsoudili užití "přehnané síly" proti ukrajinským demonstrantům.

Americký ministr John Kerry navíc Ukrajinu vyzval, aby "naslouchala hlasům svého lidu". Předtím se ukrajinský premiér Mykola Azarov v parlamentu za policejní násilí vůči protestujícím omluvil.

Masové protesty jsou vyvolány rozhodnutím vlády nepodepsat dohodu o přidružení s EU. Tisícové protesty pokračují už druhý týden.

"Vyzýváme všechny strany, aby se chovaly mírumilovně. Násilí v moderním evropském státě nemá místo," řekl Kerry novinářům.

Ministři NATO v prohlášení vyzývají Ukrajinu, aby "plně dodržovala své mezinárodní závazky a svobodu projevu a shromažďování". Obrátili se na vládu i opozici s požadavkem, aby obě strany zahájily dialog a reformní proces.

Opozice se včera neúspěšně pokusila o vyslovení nedůvěry vládě Mykoly Azarova. Ten se v parlamentu omluvil za policejní násilí, ale v pondělí si stěžoval velvyslancům, že situace údajně "nese známky státního převratu" a opozice údajně plánuje obsazení parlamentu.

Prezident Janukovyč před odletem do Číny prohlásil, že protesty musejí být pokojné. Hlavní lídři opozice označili víkendové násilí ze strany demonstrantů za dílo "provokatérů" a list Ukrajinska Pravda zveřejnil vizuální dokumentaci, která to údajně dokazuje. Jsou na ní zachyceni mladíci v maskách a helmách, kteří se tlačí do řady policistů před úřadem prezidenta. Krátce nato někteří byli spatřeni, jak procházejí blokádou bez odporu policistů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Ukrajina: Demonstranti stupňují tlak na prezidenta Janukovyče

9.12. 2013

Desetitisíce lidí opět opět demonstrovaly v Kyjevě a požadovali rezignaci prezidenta. Někteří povalili sochu Lenina. Tento krok je symbolicky spojován s blízkým vztahem prezidenta Janukovyče k Moskvě. Odhady účasti na demonstraci se v závislosti ...

Ukrajinský parlament neodvolal vládu premiéra Azarova

3.12. 2013

Ukrajinský parlament dnes nevyslovil nedůvěru vládě premiéra Mykoly Azarova. Pro návrh předložený opozicí hlasovalo jen 186 poslanců, zatímco podle ústavy by byla třeba nadpoloviční většina, tj. nejméně 226 hlasů.

Sevastopolský zastupitel sbírá podpisy pod zvací dopis Putinovi

3.12. 2013

Sevastopolský městský zastupitel za vládní Stranu regionů Sergej Smoljaninov organizuje sběr podpisů místních obyvatel pod výzvu adresovanou prezidentu Ruské federace Vladimiru Putinovi. Jejím obsahem je žádost "poskytnout vojenskou pomoc na obranu s...

Azarov: Situace na Ukrajině "nese rysy státního převratu"

2.12. 2013

Ukrajinský premiér Nikolaj Azarov, jehož odvolání požaduje protestující opozice, dnes prohlásil, že situace, která vznikla v Kyjevě, nese rysy státního převratu. Parlament má zítra hlasovat o nedůvěře Azarovově vládě. "Je to velmi vážná věc...

Poprvé jsem viděl stát, který si chce sám omezit suverenitu

2.12. 2013

Ukrajinské úřady chtěly jednat o integraci své země s Evropskou unií spolu s Ruskem. Poprvé jsem viděl stát, který si chce sám omezit suverenitu, říká v rozhovoru pro Gazetu Wyborczu polský ministr zahraničí Sikorski. Paweł Wroński: Jak hodnot...

Obsah vydání | Středa 4.12. 2013