Postup v Mostě není neobvyklý, ani nezákonný

6. 5. 2013 / Jan Potměšil

K článku "Podřízení mosteckého politika pokutují kritického občana" bych chtěl stručně podotknout, že náměstek primátora je politická, nikoliv úřední, funkce, náměstek primátora je představitelem samosprávy, úředník pak představitelem státní správy, píše Jan Potměšil. Náměstek primátora tak není nadřízeným úředníků, kteří vykonávají státní správu (zde projednávají přestupek) - titulek článku je proto zavádějící, jakkoliv běžný občan takové otázky neodlišuje.

Dále dle judikatury, až na výjimky, není vyloučeno, aby úředník řešil přestupek člena zastupitelstva nebo na členu zastupitelstva spáchaný, právě s odkazem na oddělení státní správy a samosprávy (zastupitel mu není nijak nadřízen). "Politickou objednávku" pokutovat kritického občana proto zpravidla nijak dovodit nelze. Konečně vyřízení věci příkazem (proti němuž lze podat odpor) není nijak neobvyklé, nelze v tom spatřovat zaujatost, naopak snahu věc rychle a levně "zprovodit ze světa".

Myslím, že úředníci mají z věci stejně malou radost jako sám autor textu. Podrobnosti věci neznám, ani se nechci pouštět do podrobné analýzy s odkazy na judikaturu, jen upozorňuji, že postup magistrátu není nijak neobvyklý, tím méně zjevně nezákonný.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 6.5. 2013