EU: "Rumunský premiér porušuje ústavu"

17. 7. 2012

Úřady EU zasáhly do brutálního politického konfliktu, který fascinuje Rumunsko. Obvinily premiéra Victora Pontu, že ve své snaze donutit rumunského prezidenta, aby odstoupil, systematicky porušuje rumunskou ústavu a ochromuje zákonnost. Dvaadvacetistránková analýza Evropské komise vypočítává, v kterých případech Rumunsko porušilo právní zásady EU. Zpráva, kterou získal deník Guardian den před jejím oficiálním zveřejněním ve středu, konstatuje, že Pontova vláda ignoruje ústavu, vyhrožuje soudcům, protizákonně odstraňuje činitele z klíčových postů a ve snaze odstranit prezidenta Basesca narušuje demokratický systém mocenské rovnováhy mezi různými státními institucemi.

Před nedávnem využil Ponta své většiny v parlamentě, který rozhodl, že prezident Basescu musí rezignovat. Ponta parlamentem rychle prohnal nové předpisy ohledně referenda o odstoupení prezidenta a ignoruje rozhodnutí Ústavního soudu, že jsou tyto změny protiústavní.

Zpráva Evropské komise zdůrazňuje, že je v Rumunsku ohrožena demokracie. Neobvykle silným jazykem charakterizuje EK rumunskou politiku jako silně polarizovanou. Evropská komise je zvlášť znepokojena manipulací a hrozbami proti státním institucím a proti soudnictví.

Rumunsko je členem EU od roku 2007, ale dále probíhá vůči němu monitorovací režim EU, protože je země považována za vysoce zkorumpovanou a kriminalizovanou.

Zpráva si stěžuje, že ministři a poslanci jsou málokdy donuceni odejít z úřadu, i když jsou stíháni či odsouzeni za korupci anebo za střet zájmů a že parlament běžně blokuje veškeré pokusy vyšetřovat politickou korupci.

Zpráva uvádí, že je možné, že rumunská vláda nechápe, jak funguje demokracie, a nepřímo tak naznačuje, že Rumunsko nemá co dělat v Evropské unii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 17.7. 2012