Piráti předali poslanecké sněmovně přes 6000 podpisů proti smlouvě ACTA

3. 7. 2012

tisková zpráva Pirátské strany

V úterý 3. července v pravé poledne předali Piráti na podatelnu poslanecké sněmovny petici proti ratifikaci kontroverzní smlouvy ACTA. Petici podepsalo 6942 signatářů. O výsledku petiční akce jsme zároveň informovali i české europoslance, kteří budou o ACTA hlasovat již ve středu.

"6942 lidí podepsalo, že se smlouvou ACTA nesouhlasí. To ukazuje na silný odpor veřejnosti k zasahování do svobodného prostoru Internetu. Naši volení zástupci by si měli uvědomit, že sjednávání podobných smluv není přáním občanů, kteří je volí," řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Protesty proti smlouvě ACTA probíhaly již od letošního ledna nejen v České republice, ale prakticky po celém světě. Pirátské strany ale upozorňovaly na možná omezování lidských práv, pokud by byla ACTA přijata, už od června minulého roku.

"Za velký úspěch považujeme, že velká většina podpisů přišla v dopisech od jednotlivců rozesetých po celé republice. Lidé podpisy sbírali na demonstracích, které se konaly prakticky ve všech krajských městech, ale i mezi přáteli, spolužáky nebo v rodinném kruhu. Výjimkou nebyly ani dopisy s několika málo podpisy. Moc si ceníme toho, že lidi neodradilo poněkud zastaralé pojetí petičního práva, kdy museli kvůli svobodě Internetu na náměstí případně na poštu," okomentoval úspěch petice Mikuláš Ferjenčík, místopředseda Pirátů.

Veřejnost nyní očekává definitivní odmítnutí ACTA v evropském parlamentu, kde k ACTA vydalo negativní stanovisko všech 5 výborů, které ji posuzovaly. Pokud se tedy nestane nic nečekaného, oslaví v neděli Piráti uložení ACTA k ledu happeningem a večírkem v Riegrových sadech. Kdyby europoslanci, kteří již nyní deklarovali odhodlání ACTA odmítnout, selhali a k hlasování se nedostavili v dostatečném počtu, čeká nás samozřejmě další vlna protestů.

Pirátské výhrady k ACTA ZDE

Vytisknout

Související články

Piráti směřují tam, kde Zelení už byli

1.8. 2014 / Štěpán Kotrba

Programová neujasněnost, do extrémů dohnaný vnitrostranický formalismus hraničící s šikanou vedení, bezuzdně cynický trolling části členské základny, integrace "zelených" a "sorosovských" agend - to vše je dnes Pirátská strana po odchodu jejího char...

Obsah vydání | Úterý 3.7. 2012