Českou stravou k rakovině tlustého střeva!
23. 2. 2012 / Boris Cvek
Už delší dobu nechodím na obědy do nějaké jídelny, ale do jednoho olomouckého bufetu (Senimo), kde mívají každý týden luštěniny, zelí, kapustu, fazolové lusky a výborné polívky.
Vyhýbám se dlouhodobě nadměrnému pojídání škrobů (brambory, knedlíky, těstoviny, pečivo) a preferuji kombinaci zelenina + maso. Kdykoli však navštívím nějakou menzu nebo závodní jídelnu v Česku, hlavní složka oběda mi vnucována je škrob.
Hrstička zeleniny na okraji, kousíček masa a spousta hranolků, bramborové kaše, knedlí atd.
Jednou jsem tak pojídal něco, co se tvářilo jako mleté maso, a smutně jsem se díval na pár vláken postrouhaného kedlubnu na kraji talíře -- proč místo záplavy bramborové kaše nemám celý talíř plný strouhaného kedlubnu a okraji kousek bramborové kaše?
Oč zdravější, levnější a výživnější by to jídlo bylo!
Nadměrná konzumace škrobů v dnešní době, kdy se málo hýbeme a nepotřebujeme zdaleka tolik energie, ba kdy je skoro každý člověk obézní nebo aspoň s nadváhou, je zcela nepochopitelná.
Ostatně nedivím se, že v Česku trpíme jedním z nejvyšších výskytů výskytem rakoviny tlustého střeva na světě, když tak málo jíme zeleninu.
A zelenina je důležitá obecně pro zdraví, nikoli jenom kvůli střevům, navíc je chutná, lahodí oku a zdaleka nezatěžuje tělo tolika nadbytečnými kaloriemi jako škroby.
Paradoxní je, že mnoho lidí v Česku prostě nedokáže pochopit, že jídlo může být dobré a výživné bez škrobů. Odmítnout škrobovou přílohu k obědu bývá v jídelnách považováno za neslýchaný akt, který prostě vydávající personál nedokáže přijmout.
Stává se to někdy i v restauracích. Např. nedávno v Praze v restauraci U Vejvodů se kvůli mně číšnice údajně hádala s kuchařem a hádku prohrála, takže mi byly přineseny knedlíky přes mé výslovné přání, že je nechci.
Byly přineseny, byly netknuty a byly zase odneseny.
V jiných restauracích zase místo škorobové přílohy již dokáží nabídnout jako přílohu dušenou zeleninu, dušené fazolové lusky, dušenou brokolici apod. To je pozitivní trend.
Epidemiologie rakoviny tlustého střeva: ZDE
VytisknoutObsah vydání | Čtvrtek 23.2. 2012
-
22.2. 2012 / Proč jsou naší občané tak pasivní23.2. 2012 / Stop HF23.2. 2012 / O důchodech17.4. 2012 / Zprávy, které nemají názor23.2. 2012 / Někteří Řekové mají platit "negativní mzdu"2.4. 2012 / Hodně klesající tendence22.2. 2012 / 22.2.2012: Evropský den obětí22.2. 2012 / Hugo Chávez podstoupí na Kubě další operaci18.2. 2012 / Hospodaření OSBL za leden 2012