Egypt: Bezpečnostní jednotky střílely na tisíce demonstrantů proti vojenské juntě

19. 11. 2011

Egypt před parlamentními volbani zasáhla nová silná vlná násilí. Bezpečnostní jednotky začaly střílet na tisíce demonstrantů, protestujících na náměstí Tahrir v Káhiře proti vládnoucí vojenské juntě. Zraněno gumovými projektily, slzným plynem a broky, jimiž policie střílela do davu, bylo více než 500 osob. Násilný střet vyvolal další tlak na vládnoucí generály a vyvolal pochybnosti, zda se policii podaří zajistit bezpečnost při volbách, které mají začít 28. listopadu.

"Všechny alternativy jsou na stole, ale nyní - vzhledem ke stavu, v jakém je Egypt - nikdo nechápe, jak by se vojenské radě mohlo podařit uspořádat tyto volby," napsal známý blogger Mahmoud Salem a volební kandidát, který však svou kandidaturu nyní pozastavil. "Jsem teď v mezinárodní oční nemocnici s přítelem Malekem Mustafou, kterého policie broky střelila do oka a zdá se, že o oko přijde. Jak mohu pokračovat?"

K policejním násilnostem došlo, když tisíce demonstrantů na náměstí Tahrir požadovaly, aby vojenská junta předala vládu civilní správě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.11. 2011