Vyvolení a vyzbrojení

10. 10. 2011 / Karel Dolejší

V důsledku neúspěšnosti Obamovy vnitřní politiky je docela pravděpodobné, že se příštím prezidentem Spojených států stane kandidát Republikánů Mitt Romney - muž, jenž v pátek prohlásil, že USA byly bohem vyvoleny, aby vedly svět. Vymezuje se tak vůči současnému obyvateli Bílého domu, jenž (jakkoliv se to v praxi ukázalo být především rétorickou a propagandistickou strategií) hovoříval o rovnoprávném partnerství s ostatními zeměmi. A jak chce Romney svého ambiciózního cíle, na němž si vylámal zuby G. W. Bush, dosáhnout? Spojené státy sužované deindustrializací, chátráním infrastruktury, chudobou a zadlužením - tytéž Spojené státy, které již dnes vydávají na zbrojení mnohem a mnohem více než všichni jejich potenciální konkurenti dohromady - mají ještě podstatně posílit a rozšířit ozbrojené síly.

Bývalý guvernér státu Massachusetts Mitt Romney je mormon - tedy přesněji řečeno, jeho rodina v několikáté generaci patří k Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů. Jestli si Američané zvolí za prezidenta zástupce křesťanského neoprimitivismu, jenž by měl věřit, že indiáni byli ve skutečnosti Židé převezení přes Atlantik na palubě ponorky, těžko k tomu něco dodávat. Bude to jejich prezident a až dosud důrazně opakuje, že náboženství jeho politiku neovlivňuje, ani ovlivňovat nebude.

Pragmaticky vzato, je vlastně celkem jedno, zda se můj soused hlásí k víře bahá'í, voodoo nebo třeba candomblé - za předpokladu, že ho to nevede k nežádoucímu zasahování do mého života. Jestli Romney bude dál plnit svůj slib a nezačne "mormonizovat" politiku, není se z této strany čeho obávat.

Mnohem horší je to ovšem s velmi nevčasným politickým kultem impéria, který Romney hlásá. Všechna impéria v dějinách až dosud pod vlivem snadných příjmů vyždímaných z kolonií nechala zchátrat svá centra, která ztratila schopnost být produktivní a začaly jim chybět prostředky nutné k udržení imperiálního projektu. Impéria se ve finální fázi typicky předlužují a uzbrojují, načež se zhroutí v důsledku vyčerpání zdrojů a neschopnosti dostát ohromným nárokům spojeným se sebezáchovou ohromné říše.

Pokud se tedy americkým prezidentem stane Romney, velice pravděpodobně to uspíší proces vysílení poslední supervelmoci - a její pád nastane výrazně dříve, než kdyby roli pouhého konzervátora statu quo převzal někdo uměřenější a pozornější.

Ani zapřísáhlí nepřátelé Spojených států by se však neměli předčasně radovat. Tak jako kdysi SSSR, i USA na pokraji svého konce budou jakýmsi zhnilým kokosovým ořechem s dosud mimořádně tvrdou slupkou; nejspíš i ony budou nakonec připomínat "Horní Voltu s jadernými raketami".

A nějaký následující prezident, jenž zdědí katastrofu plus ohromný arsenál, se prostě může v situaci nezadržitelného úpadku americké "vyvolenosti" rozhodnout arsenálu použít...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 10.10. 2011