Breivik byl kvůli rekonstrukci převezen na místo činu

14. 8. 2011

Norský masový vrah Anders Behring Breivik byl kvůli rekonstrukci převezen zpět na ostrov Utoeya, kde policie provádí rekonstrukci jeho činu. Zahynulo při něm 69 obětí. Breivik v neprůstřelné vestě byl spatřen, jak ukazuje, kterým směrem střílel. Policie později sdělila, že neprojevoval žádnou lítost.

Breivikův útok 22. července zabíjel také v Oslu, kdy při explozi bomby zahynulo osm lidí. Dvaatřicetiletý extrémista se k činu přiznal, ale odmítá jakoukoliv kriminální vinu.

Norský prokurátor Paal-Fredrik Hjort Kraby sdělil, že během osmihodinové rekonstrukce Breivik detailně popsal průběh zabíjení a zdálo se, že není emocionálně nedotčen návratem na ostrov -- ale neprojevil žádnou lítost. Podle vrahova právníka Lippestada si detailně vzpomíná na každý vypálený výstřel a každou osobu, již zabil. Právník vyjádřil názor, že jeho klient, který tvrdí, že masakr byl nutný kvůli záchraně země a Evropy před muslimskou imigrací, je patrně šílený.

List Verdens Gang publikoval fotografie z rekonstrukce, na kterou byl Breivik převezen v sobotu kolem 14. hodiny a během níž nad ostrovem přeletovaly policejní vrtulníky. Pachatel údajně přijel stejným trajektem jako v den zločinu.

Střelba na ostrově Norsko traumatizovala. Zasáhla letní tábor mládeže orské dělnické strany a většinu obětí tvořili teenageři. Bomba v Oslu vybuchla nedaleko vládní budovy.

Breivik byl obviněn z terorismu, destabilizace vitálních společenských funkcí, a vyvolání vážnýchobav mezi veřejností.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 12.8. 2011