16. 2. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 2. 2005

Bombardování Drážďan a řepné pole na Unter der Linden

Tento útok na velké a krásné město má tři aspekty vzájemně související. Jednak šlo o aplikaci vojenské teorie uplatňované po celou dobu války všemi stranami - že masivní útoky na města podlomí morálku obyvatelstva a povedou k ukončení bojů ze strany napadeného státu. Lokálně to samozřejmě význam mělo, ale na úrovni celostátní se to nakonec v Evropě neosvědčilo ani v Německu ani v Anglii, kde s tím Němci, po zkušenostech ze Španělska, začali ve velkém. V Japonsku však napadení měst vedlo nesporně k ukončení války. Snaha ukončit válku, v níž každý den umíraly desetitisíce nevinných lidí, byla tedy ze strany napadených států zcela legitimní.

Dále je jasné, že válka je ze strany útočníka a i ze strany napadeného, poté, co si to tento může, s ohledem na výsledek bojů, dovolit, součástí jeho politiky, uplatňováním jeho zájmů. Takové věci jako masové ničení měst a výrobní základny protivníka mají, zejména v konečných fázích války, nesporně i politickou motivaci - zájmy vítězů v období po jejím skončení. U nás viz třeba útok na Plzeň. Útok na Japonsko byl samozřejmě, vedle vlastních vojenských cílů, motivován i úvahami o předvedení vojenské síly -- před spojenci atd. Jistě se shodneme, že teorie o tom, že válka je jen pokračování politiky jinými prostředky, je teorie zločinná. Jenomže zločinná je podstata války samotné, kdy hodní a vlídní tátové a chlapci jdou vraždit, podřezávat, zapalovat a ničit. Každý, kdo začne válku, si musí uvědomit, že všechny tyto "džiny vypustí z lahve", že nejen ve vlastní zemi ale i v táboře protivníků uvede do pohybu vojenskou, ale i lidskou mašinérii takto nemorálního uvažování a jednání. Mimochodem, proč bych se měl např. omlouvat za poválečné zločiny proti německému obyvatelstvu - pozor nemyslím tím legální odsun ! - , které by byly v předválečném Československu samozřejmě nemyslitelné, když to byli Němci, kdo rozvrátil právní řád a pořádek tohoto našeho demokratického státu, kdo vypustil "džiny z lahve" ?

Nakonec malou příhodu. Koncem šedesátých let jsme byli ve východním Berlíně. Město bylo stále zčásti ještě v troskách, chodili jsme ulicemi, z nichž zbyly jen vozovka a chodníky. Prázdná prostranství dávala tušit sklepy plné mrtvých žen a dětí, které ještě nikdo nenašel...Měli jsme intenzivní pocit, že takto zničit město je prostě zločin. Pak se kolem nás ale začali objevovat mladíci v krátkých kalhotách a uniformách. Na Unter der Linden začala hrát vojenská kapela -- bubny a píšťaly - pochodové písně, vojáci, mladíci v uniformách ale i obyvatelstvo, všichni "chytli rytmus" a za kapelou pěkně podle bubnů a píšťal duněl jejich "festn" krok. Vojáci lidové armády NDR v "tradičních" uniformách Wehrmachtu stáli kolem se zbraněmi v rukou a uzavírali vedlejší cesty. Následný projev nějakého politika se sice týkal míru, ale byl agresivní a končil hromovým Háááil, háááil ! Potom zase začaly bubny a píšťaly hrát do pochodu ...A v té chvíli jsme měli intenzivní pocit, že na tom místě mělo být koncem šedesátých let jen řepné pole ! Šedesát let trvalo, než náckové zase vystrčili hlavy. Je hrozné, že i pro tento bohulibý účel muselo umřít tolik lidí i v Drážďanech .

P.S. Mám dvě krásné a chytré děti se sudetskou Němkou. K Němcům, jako národu, nemám proto žádné české nacionalistické komplexy. Myslím si ale, že když se něco v určité době udělat má, tak se to udělat musí.

                 
Obsah vydání       16. 2. 2005
16. 2. 2005 Gross vypadá skvěle a novináři mu závidí Bohumil  Kartous
16. 2. 2005 Už se ucho utrhlo, anebo byl jen ten džbán děravý? Miloš  Dokulil
16. 2. 2005 Výzva předsedovi vlády Stanislavu Grossovi
16. 2. 2005 Amerika "chce umlčet Al Džazíru prostřednictvím privatizace"
15. 2. 2005 Reportéři musejí prozradit své zdroje, anebo půjdou do vězení
16. 2. 2005 Firma Apple naléhá na americké novináře, aby prozradili své tajné zdroje
15. 2. 2005 Osoby žalované mezinárodní velkofirmou za pomluvu mají nárok na bezplatnou právní pomoc
17. 2. 2005 Michael  Marčák
16. 2. 2005 Bombardování Drážďan a řepné pole na Unter der Linden Michael  Marčák
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů
16. 2. 2005 Oběti asijské tsunami budou žalovat americké správce výstražného systému v Pacifiku
16. 2. 2005 Zemi těsně mine velký asteroid
16. 2. 2005 Francie přijímá nový film o Mitterrandovi s rozpaky
16. 2. 2005 ČSSD potřebuje renesanci nejen na nejvyšších místech Jaroslav  Doležal, Václav  Dašek
17. 2. 2005 Michael  Marčák
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa
15. 2. 2005 Bystřičane, ty jsi tak hloupej, až mně Tě je líto Jiří  Jírovec
15. 2. 2005 Největším Američanem byl nominován Homer Simpson
16. 2. 2005 O úpadku jazyka Milan  Nápravník
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Nevolnost Josef  Provazník
11. 2. 2005 Chcete studovat v Británii pro získání titulu PhD v oblasti středoevropských studií?
13. 2. 2005 Hospodaření OSBL za leden 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce