11. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 9. 2003

ČTK o bin Ladinovi: tisková kancelář opět zanedbala kritický odstup

Snad nejdůležitější vlastností novináře je schopnost hodnotit události s kritickým odstupem a nepropadat ničí propagandě. Ve středu večer zveřejnila Česká tisková kancelář jako hlavní zprávu večera informaci o tom, že televize Al Džazíra odvysílala "nový videozáznam s bin Ládinem". Avšak zase - ČTK neprojevila patřičný odstup. Znovu je zajímavé srovnání s tím, jak tutéž zprávu interpretovala ČTK a jak anglické zpravodajské stránky BBC:

Tentokrát se oba zpravodajské zdroje shodují ve významu zprávy: i BBC ji ve středu publikovala jako hlavní zprávu večera. Jenže ČTK chybí potřebný odstup. Ony uvozovky, které najdeme v informaci BBC. Jak totiž vůbec vědí redaktoři ČTK, že je odvysílaný videozáznam autentický? BBC ve své informaci uznává, že by tohlemohla být důležitá zpráva (protože, pokud je video autentické, by to znamenalo, že je bin Ladin stále ještě naživu), avšak nejde -na rozdíl od ČTK - tak daleko, aby rovnou tvrdila, že byl odvysílaný záznam pravý.

ČTK také - poněkud zavádějícím způsobem - dala do záhlaví své zprávy starou fotografii bin Ladina, čímž nepřípustně posílila dojem, že je odvysílané video autentické. Záběry, které má na svých stránkách společnost BBC, jsou však vzaty přímo z nového videa a je na nich vidět vousatý muž, jímž by mohl být kdokoli.

Důležitou informaci ČTK úplně zamlžila: BBC poukazuje na to, že na novém videozáznamu údajný bin Ladin vůbec nemluví. ČTK tím nekritickým přístupem přispívá k vytváření emocionálního, bulvárního napětí: "zlí muslimové hrozí".

Srovnejte prosím zprávu internetových stránek ČTK a BBC:

České noviny ZDE:

Televizní stanice Al-Džazíra odvysílala novou nahrávku bin Ládina

20:14 - 10.9.2003

BEJRÚT 10. září (ČTK) - Novou nahrávku vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina a jeho pobočníka Ajmána Zavahrího, kteří vyzývají Iráčany, aby ve své zemi "pohřbili Američany", dnes odvysílala arabská satelitní televize Al-Džazíra. Oznámily to světové agentury.

Nahrávku televize odvysílala v předvečer druhého výročí teroristických útoků na New York a Washington, z jejichž přípravy jsou všeobecně Al-Káida a Usáma bin Ládin obviňováni.

"Pozdravujeme bratry mudžáhidy v Iráku ... a vyzýváme Alláha, aby posvětil jejich oběti v boji proti křižákům," říká hlas na nahrávce, který podle Al-Džazíry patří bin Ládinovi. Podle informací televizní stanice byla nahrávka pořízena koncem dubna nebo začátkem května.

"Říkáme vám, že Alláh je s vámi a islámský národ vás podporuje. Spolehněte se na Alláha. Sežerte Američany stejně, jako lev žere svou kořist. Pohřběte je do hrobů v Iráku," navazuje hlas patřící údajně Zavahrímu.

Na obrazovém záznamu nahrávky scházejí bin Ládin se Zavahrím dolů po skalnatém svahu hory se sporými kousky zelené trávy. V jednom ze záběrů se bin Ládin opírá o hůl a přes levé rameno má přehozenou pokrývku, v dalším pak drží v levé ruce samopal kalašnikov.

Al-Džazíra neuvedla, jak se jí podařilo nahrávku získat.

Pro srovnání, překlad úvodních odstavců zprávy internetových stránek BBC (originál v angličtině je ZDE. (Uvozovky v titulku jsou velmi důležité, stejně jako celkový odstup.)

Arabská televize vysílala "video s bin Ládinem"

Arabská televizní stanice al Džazíra odvysílala videozáznam, o němž tvrdí, že jsou na něm Usama bin Ládin a jeho čelný poradce Ajman al-Zawahri. Katarská televize konstatovala, že nahrávka byla pravděpodobně pořízena v dubnu nebo začátkem května "v blíže neurčené hornaté oblasti".

Muži na videozáznamu nehovoří, ale al Džazíra také odvysílala dvě audionahrávky, které připisuje šéfovi al Kajdy a jeho zástupci.

(...)

V jedné audionahrávce muž, o němž [al Džazíra] tvrdí, že je to údajně bin Ladin, chválí útočníky z 11. září - na druhé hlas, který prý hlasem Ajmana al-Zawahriho, požaduje, aby iráčtí povstalci "pohřbili" americká vojska.

Reportér BBC Frank Gardner poukazuje na to, že toto nejnovější video je důležité, protože je to první nový videozáznam bin Ladina za více než rok, i když neexistuje nezávislé potvrzení, že byl skutečně natočen letos.

(Zpráva pak cituje audionahrávky a zmiňuje se i o tom, že George Bush ve Virginii varoval, že "al Kajdá stále připravuje spiknutí proti našemu lidu".

                 
Obsah vydání       11. 9. 2003
11. 9. 2003 Ombudsman se bude znovu a podrobněji zabývat kauzou Slaný Štěpán  Kotrba
11. 9. 2003 ČTK neinformovala, k čemu dospěla tisková konference Kanceláře veřejného ochránce práv
11. 9. 2003 Gorolovi podlehli "preventivnímu" nátlaku starosty Slaného Štěpán  Kotrba
11. 9. 2003 V. konference ministrů členských zemí WTO zahájena v Mexiku Ludmila  Štěrbová
11. 9. 2003 EU a USA: "zrušení zemědělských dotací pro naše farmáře je politicky nemožné"
11. 9. 2003 Je to divný svět: jak komunistická Čína financuje Spojené státy
11. 9. 2003 Irák: britský ministr obrany zamlčel znepokojení svého ministerstva
11. 9. 2003 Další milion a čtvrt USD pro CME
11. 9. 2003 ČTK o bin Ladinovi: tisková kancelář opět zanedbala kritický odstup
11. 9. 2003 Proč "je" nemají rádi ?
11. 9. 2003 Kupujte výrobky, z nichž budete mít největší radost Dalibor  Šrámek
11. 9. 2003 Radost je často střídána zklamáním ... Jan  Hošek
11. 9. 2003 Úřední šiml zuří proti studentům i v Německu a ve Francii
10. 9. 2003 Hysterie českého úředního šimla: jak musejí studenti z EU složitě žádat o české vízum Jan  Čulík
11. 9. 2003 Prodloužené české digitální léto Zdeněk  Duspiva
11. 9. 2003 Vím, kde Usáma bin Ládin bere prachy, aneb vsadili jste si taky? Ladislav  Kahoun
9. 9. 2003 A proč jsme napadli Irák, tatínku?
9. 9. 2003 Zdrojem antiamerikanismu je závist
1. 9. 2003 Hospodaření OSBL za srpen 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech