30. 10. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 10. 2002

Volební výsledky moravskoslezské představitele ČSSD zklamaly

Traduje se, že voliči v Moravskoslezském kraji preferují levici. Ještě před čtyřmi lety byl tento region považován za baštu ČSSD. Vyjimkou byly pouze předloňské volby do krajské samosprávy, kdy zde získala největší podporu kandidátka ODS s volebním lídrem Evženem Tošenovským. Na druhém místě tenkrát skončila KSČM. ČSSD se umístila až na čtvrtém místě za Čtyřkoalicí. Uvnitř krajské organizace ČSSD z toho bylo tenkrát velké zklamání. Předseda krajského výkonného výboru - bohumínský starosta Petr Vícha sociálnědemokratickým voličům přislíbil, že provedou potřebnou analýzu, aby ČSSD levicové voliče v kraji příště oslovila a neponechala iniciativu komunistům.

Při červnových volbách do Poslanecké sněmovny se zdálo, že se to definitivně podařilo. ČSSD v Moravskoslezském kraji oslavovala triumf. Šestatřicetiprocentní volební zisk byl vůbec nejlepším výsledkem, jakého kterákoliv strana v kterémkoliv kraji vůbec dosáhla. A to i v absolutních počtech: ČSSD na severní Moravě a ve Slezsku dostala téměř tolik hlasů hlasů (198.225) jako Klausem vedená ODS v Praze (198.431 hlasů). Lubomír Zaorálek byl nejúspěšnějším krajským stranickým lídrem.

V povolební euforii, ale zřejmě krajští sociálnědemokratičtí předáci přehlédli, že komunisté ziskem 21 procent předstihli jejich tradiční rivaly - ODS. Vystřízlivění způsobily výsledky prvního kola voleb do Senátu, které proběhlo minulý pátek a sobotu. Přestože ČSSD v nich v rámci ČR byla poměrně úspěšná na severní Moravě a ve Slezsku téměř propadla. Sociální demokraté v tomto kraji vsadili na ženy, ale dvě z nich - Věra Vašínková ve Frýdku-Místku a Karin Němcová v Karviné, přestože je ve volební kampani přijeli podpořit i nejvyšší straničtí představitelé, se nedostaly ani do druhého kola.

V ostravském, frýdecko-místeckém i karvinském obvodě do druhého kola postupují kandidáti levice a pravice. V Ostravě-městě zvítězil rektor VŠB-TU Prof.Ing.Václav Roubíček,CSc. (nestraník), kterého nominovala ODS. Podpořilo ho 42,32 procenta voličů a v prvním kole dosáhl nejlepší volební výsledek v Moravskoslezském kraji. Na druhém místě je PaedDr.Hana Zelenková (ČSSD) s voličskou podporou 24,72 procent. V nejvýchodnějším okrese republiky Frýdku-Místku neobhájila své křeslo dosavadní senátorka Věra Vašínková (ČSSD). Umístila se až na čtvrtém místě.

Do druhého kola z prvního místa postupuje František Kopecký (ODS), který získal 20,99 procenta před Ivanem Vrbou (KSČM), kterého podpořilo 20,32 procenta voličů. V karvinském volebním obvodu dosavadní komunistický senátor Antonín Petráš už znovu o místo v Senátu neusiloval. Do druhého kola z prvního místa kola postupuje jeho stranický kolega Eduard Matykiewicz s voličskou podporou 28,79 procenta a Petr Trojek (ODS), kterého podpořilo 25,10 procenta voličů.

Sociálnědemokratický moravskoslezský poslanec - předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek je výsledkem voleb ve svém volebním kraji rozčarován. "Nemá smysl okolo výsledku voleb do Senátu v Moravskoslezském kraji mluvit a něco přikrašlovat, z pohledu sociální demokracie skončily neúspěchem," řekl Zaorálek. Sám prý dal svůj hlas stranické kolegyni Haně Zelenkové, ale překvapilo ho s jak velkým náskokem ji předstihl její největší soupeř Václav Roubíček.

Voliči o senátní volby v Moravskoslezském kraji zájem neměli. Nejvíce 24,26 procenta jich do volebních místností přišlo v okrese Frýdek-Místek. V Ostravě se k urnám dostavilo 20,34 procenta zapsaných voličů. V karvinském okrese byla nejnižší volební účast v celé ČR protože k volbám se dostavilo pouze 15,87 procenta voličů. Lidé tak už poněkolikáté dávají politikům najevo, že Senát pozitivně nevnímají a že si ho nepřejí. Bohužel marně.

Ve druhém kole může být, ale také nemusí, všechno jinak. Budou probíhat společně s volbami do zastupitelstev obcí a proto se očekává daleko vyšší účast voličů a může dosažené výsledky z prvního kola zcela otočit. Malá volební účast pomohla minulý týden občanským demokratům a komunistům. Regionální vedení ODS by samozřejmě ořivítalo, kdyby se jejich volební úspěch právě v tomto kraji i o tomto víkendu zopakoval. Od pracovnice regionálního sdružení Evy Prudilové jsem se dozvěděl, že by přivítali, kdyby voliči, kteří v prvním kole volili kandidáty pravicových stran tentokrát odevzdali svůj hlas jejich kandidátům.

Je-li Moravskoslezský kraj skutečně stále orientovaný doleva, pak opakované pak při vyšší volební účasti vítězství očanských demokratů v Ostravě a na Frýdeckomístecku není vůbec jisté. Přesto by to důvod k radosti uvnitř ČSSD rozhodně nebyl. Pokračoval by nepříznivý trend: dominantní pozici na levici by si zde dále posilovali komunisté. V baště sociální demokracie by zůstaly značné trhliny.

                 
Obsah vydání       30. 10. 2002
30. 10. 2002 Historie Literárek: zápas o morálku, integritu a slušnost Jan  Čulík
30. 10. 2002 Plyn vpuštěný do moskevského divadla "prý byl možná opiát"
30. 10. 2002 O Romech a o rasismu Jan  Čulík, Jan  Hruška
30. 10. 2002 Volební výsledky moravskoslezské představitele ČSSD zklamaly Jaroslav  Hlaváček
30. 10. 2002 Proč hájím amerického zabijáka Tomáš  Feřtek
30. 10. 2002 Ještě k zvolení Vladimíra Železného: Zklamání Jan  Čulík
29. 10. 2002 Diskredituje Senát, že se do něho dostal trestně stíhaný Železný? Jan  Čulík
28. 10. 2002 Čečensko potřebuje politiku, ne více ruských vojáků
29. 10. 2002 Takřka symbolické: selhala koncovka František  Roček
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
25. 10. 2002 Normalizační desatero českého ministerstva vnitra Jan  Čulík
25. 10. 2002 Czech Film: A Regeneration
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
1. 10. 2002 Sponzorům OSBL