Eurozóna se dohodla po celonočních rozhovorech na druhém záchranném balíčku pro Řecko

21. 2. 2012

Po 14 hodinách jednání v Bruselu dohodli ministři financí eurozóny záchranný balíček pro Řecko v hodnotě 130 miliard euro. Opatření by mělo zabránit bankrotu Řecka příští měsíc. Dohoda byla uzavřena během dvanáctihodinového jednání, které začalo v pondělí odpoledne a trvalo celou noc.

Podle dosažené dohody přijmou soukromí investoři v rámci řeckého dluhu větší ztráty. Řecký premiér Lucas Papademos dohodu přivítal jako "historický den" pro Řecko. Avšak podmínkou balíčku jsou další drsné škrty v Řecku, jejichž nepopulárnost je zjevná ze složitých jednání v Papademosově koaliční vládě před vyjednáváním v Bruselu a z pravidelných protestů v ulicích Athén.

Jean-Claude Juncker, který předsedá skupině ministrů financí eurozóny, svolal tiskovou konferenci asi v 5.20 ráno středoevropského času.

Tykadlová revoluce

21. 2. 2012 / Václav Hořejší

Považuji se za dosti zásadního stoupence dodržování zákonů, odmítám různé "divoké" akce zaměřené na prosazení nějakého stanoviska, zvláště pokud nějak poškozují nebo omezují jiné osoby (např. blokády silnic zemědělci či protijadernými aktivisty).

Přesto z celého srdce fandím tomu, co "provedl" pan Roman Smetana -- počmáral předvolební plakáty několika politických stran, politikům na nich přimaloval tykadla a připsal různé hanlivé poznámky. Jediná strana, která ho za "poškozování cizí věci" zažalovala, byla ODS, ale z reakcí některých představitelů jiných stran (ČSSD, KSČM) je zřejmé, že i oni trest pro "čmárala" schvalují.

Předvolební billboardy jsou vlastnictvím občanů

21. 2. 2012 / Jan Potměšil

K textu mám malou poznámku, píše Jan Potměšil - s otázkou vlastnictví počmáraných předvolebních billboardů je to jednoznačné pouze po stránce formální - tedy že jde o vlastnictví politické strany, která je vylepila. Ve skutečnosti, z pohledu materiálního, lze říci, že ty plakáty jsme si my sami zaplatili z našich daní, tedy že jsou svým způsobem "naše". Zaplaceny byly totiž z příspěvků pro politické strany, které nedobrovolně platíme stranám, a dále z předražených zakázek a různých protislužeb, které politické strany z veřejných prostředků (pro stát nevýhodně) "přihrály" spřízněným kmotrům a kamarádům, kteří straně oplátkou přispěli nějakým tím sponzorským darem, levnými plakátovacími plochami apod. (ty peníze nejsou ziskem podnikatele, ale "desátkem" z peněz "přihraných" mu neoprávněně z veřejných rozpočtů). Viz poslední parlamentní volby a opulentní kampaně jak ODS, tak ČSSD, kde (až mnohonásobně) jaksi "neseděly" oficiálně přiznávané náklady na kampaň, a náklady reálné.

Pokud se tedy na předvolebním billboardu umělecky "vyžiji", příp. plakát využiji toliko pro uvolnění své frustrace z politiky, činím tak de facto na předmětu, který jsem sám prostřednictvím daní zaplatil, navíc ještě nedobrovolně. Musím-li se už na tu předvolební hrůzu, placenou z mých daní, dívat, nechť z toho prosím také něco mám. Otázku svobody slova, práva na šíření informací a práva na umělecký projev protentokrát nechávám stranou - výše uvedenou úvahu, vedenou spíše materiálním, než formálním, pojetím spravedlnosti, považuji pro ospravedlnění tykadel a komentářů na "Velkých bratrech", kteří se na nás před volbami ze všech stran dívají, lžou a slibují, za dostačující.

Ruské ozbrojené síly čeká zásadní modernizace, oznámil Putin v předvolební kampani

21. 2. 2012

Ruské ozbrojené síly v příštích deseti letech obdrží více než 400 moderních pozemních a ponorkových mezikontinentálních balistických raket, více než 100 bojových letounů a více jak 2 300 nových tanků. Námořnictvo dostane 8 raketových a 20 útočných ponorek, více než 50 hladinových lodí. Oznámil to staronový prezidentský kandidát Vladimir Putin v rámci představování svého volebního programu.

Kanada vyhrožuje obchodní válkou s Evropskou unií kvůli svým asfaltovým pískům

21. 2. 2012

Kanada pohrozila Evropské unii obchodní válkou kvůli tomu, že EU plánuje označit ropu těženou z obrovského množství asfaltových písků v Albertě jako vysoce ekologicky škodlivou. V EU se o tomto kroku má hlasovat 23. února.

Kanada se obává, že by konflikt s EU vytvořil globální precedent a znemožnil jí těžit ropu z asfaltových písků, které jsou největší ropnou rezervou na světě po Saúdské Arábii. Ekologické organizace argumentují, že těžba ropy z asfaltových písků bude katastrofou pro světové klima a v Albertě způsobí vážné znečištění vzduchu i vodních zdrojů.

Darek Urbaniak z evropské pobočky organizace Přátelé Země, která získala nové dokumenty, uvedl: "Tyto dopisy jsou dalšími důkazy, jak kanadská vláda a průmysl lobbuje, což neustále ohrožuje úsilí zabránit klimatickým změnám. Považujeme to za nepřijatelné, že kanadská vláda nyní otevřeně používá přímých hrozeb na nejvyšší politické úrovni, aby zabránila přijetí klíčového zákona EU."

Kanadě v této věci tajně pomáhá britská konzervativní vláda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kampaň zpochybňující globální oteplování financují ropné společnosti

21. 2. 2012

Americký Heartland Institute, který stojí v USA v čele kampaně zpochybňující globální oteplování, financují tabákové společnosti, ropné firmy a jeden z miliardářů bratří Kochových. Vyplývá to z dokumentace, prozrazené z amerického daňového úřadu.

Zpochybňovatelé globálního oteplování využívají techniky, kterou roku 2002 vypracoval pro americkou Republikánskou stranu Frank Luntz: "Je nutno neustále zpochybňovat vědecká fakta týkající se těchto problémů," upozorňuje ve svém komentáři George Monbiot.

Luntzovu techniku původně vypracovali tabákové firmy a kreacionisté. Požadovali, aby se vyučovalo o vědecké kontroverzi. Tvrdili, že není dokázáno, že cigarety způsobují rakovinu, že přírodní druhy vznikly v důsledku evoluce a že pálení fosilních zdrojů způsobuje klimatické změny. Tvrdili, že vědecký konsensus v těchto věcech údajně nebyl dosažen, a požadovali, aby se ve školách vyučovaly oba názory v těchto "kontroverzích" a aby média uváděla oba pohledy na věc na stejné úrovni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Smyslem katolické sexuální morálky je zotročení lidí

21. 2. 2012 / Boris Cvek

Setkal jsem se nedávno s pro mne zcela šokujícím názorem, že katolická sexuální morálka je taková, jaká je, proto, aby chránila slabší. Původ katolické sexuální morálky leží hluboko ve středověku, kdy představitelé katolické církve patřili k nejmocnějším a nejbohatším vládcům Evropy, vedli války a vybírali desátky. Nic však nikdy nedávalo církvi takovou moc jako vymyté mozky věřících, kteří neměli přístup ke srozumitelnému čtení Písma a kteří byli spoutáni množstvím tmářských blbostí, týkajících se jejich nejintimnějšího života (pozoruhodné je, že protestantské církve, upřené na autoritu Písma, sexuální morálku postupně uvolnily ze středověkého sevření, a to až tak daleko, že episkopálové z Nové Anglie měli nějaký čas za biskupa člověka, žijícího v životním partnerství s mužem).

Sýrie střílela ostrými náboji na demonstranty v Damašku

21. 2. 2012

Syrské jednotky střílely v noci z pondělí na úterý na demonstranty v Damašku ostrými náboji a zranily nejméně čtyři osoby, uvádějí aktivisté. Demonstrace se rozšířily do syrského hlavního města, kde trvají už týden. Oslabuje to tvrzení prezidenta Bashara al Assada, že povstání, trvající 11 měsíců, je dílem sabotérů a odehrává se jen na venkově.

Mezinárodní společenství neusiluje o žádné řešení syrské krize. Západní mocnosti a Arabská liga připravují jednání "Přátel Sýrie", které má v pátek požadovat, aby Assad odstoupil, kdežto Rusko a Čína podporují Assadovy plány na "reformy", jimž se aktivisté v Sýrii vysmívají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Assad se zřejmě připravuje na vojenskou ofenzívu proti městu Homs

21. 2. 2012

Syrská armáda vyslala tanky a další posily směrem k městu Homs. Cílem je zřejmě provést ofenzívu, která by zlikvidovala vládu opozice nad městem. Červený kříž se mezitím snažil vyjednat příměří a vyslat nouzovou pomoc do oblastí postižených boji.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Exekutoři potvrdili Marxovo učení a co z toho plyne

21. 2. 2012 / Josef Mrázek

Zákon o soudních exekutorech (120/2001 Sb.) je nepřehledný a složitý a nepřijatelně nebezpečný pro všechny občany. Jeho autoři v něm uvedli, že exekutor se řídí Ústavou ČR a platnými zákony, ale již tehdy se nedbání ústavy a ducha zákonů stávalo běžnou praxí a ústavu porušuje i sám tento zákon. Za prvních jedenáct let platnosti se stal příčinou tolika lidských tragedií a tolika nepotrestaných zločinů, jako málokterá oblast lidem škodících aktivit, lupiče a vrahy nevyjímaje. Ano, je zde i hodně obětí na životech.

Chčije a chčije, aneb lidé, zděte

21. 2. 2012 / Jiří Jírovec

Mám rád Zdeňka Svěráka. Tedy přesněji řečeno jeho dílo. Onehdá jsem si v Literárkách přečetl, že se postavil na odpor proti kradení duševního vlastnictví. Má pravdu, pokud měl za zloděje ony kupčíky, kteří ve velkém a bez vědomí autorů jejich dílo za účelem zisku prodávají. Řekl-li však můj oblíbenec A, měl ale pokračovat i k dalším písmenům.

Zmínění šejdíři přece nedělají nic jiného než že vyplňují mezeru na trhu, která vzniká poptávkou, jež je větší než nabídka.

Rom Petr Torák pracuje v Anglii jako policista

21. 2. 2012

V ČR studoval soukromou právní akademii, pak podal přihlášku na dvě vysoké školy. Když ho a jeho matku r. 1999 zbili neonacisté, vystěhoval se s rodinou do Velké Británie. V současnosti tam pracuje jako policista.

Podrobnosti ZDE

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Znáte ho z reklamy?

21. 2. 2012 / Tomáš Koloc

Zatímco v jiných částech světa někdy prokazují autoritu svého Písma svatého bombovými útoky, to naše, křesťanské hodně zlevnilo. Konkrétně pětkrát. Písmo svaté je zřejmě obtížně prodejné. Že by ale zákazníci o jeho existenci nevěděli, toho se distributoři nebojí. Všichni ho "známe z reklamy". Vyfoceno v Levných knihách.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Energetika v Německu a Česku

21. 2. 2012 / Vladimír Wagner

Minulý týden vyšel v Britských listech článek pana Cveka, který se vyjadřoval k německé a české energetice. Je reakcí na diskuzi v pořadu Otázky Václava Moravce. Pořad jsem bohužel neviděl, ale podle textu článku předpokládám, že pan Cvek kritizuje shodu ČSSD a ODS na nutnosti dostavby jaderné elektrárny Temelín a obecně na nutnosti využívání jaderné energetiky v Česku. A také jistou skepsi k možnostem využití obnovitelných zdrojů v naší republice.

Fenomén Václav Havel

21. 2. 2012 / Petr Kellner

Chtěl bych vás stručně informovat o událostech, které následovaly okolo petice proti přejmenování pražského letiště na Letiště Václava Havla, píše Petr Kellner.

Ozval se mi jeden historik, který mně poučil o tom, že skutečná a objektivní studie o osobnosti pana Václava Havla bude nejdříve možná tak za 30 let a to z důvodů různých zájmových a politických skupin, které nemají v současnosti zájem na pravdivé a objektivní analýze této osobnosti a to ještě za předpokladu, že vliv těchto skupin už nebude v budoucnu možný.

Nová doba, staří lidé

21. 2. 2012 / Stanislav Vozka

Je něco, co nám uniká, co nejsme schopni svými omezenými, racionálně analytickými mozky, uchopit, Co v dnešní poklidné až zapšklé době buší na dveře, hlomozí pod prkny podlah a skučí v komínech. Ano, jsou tu neumětelští ministři, kteří okrádají invalidy a léčí jen bohaté. Ale přece - tato vláda má nezpochybnitelný mandát, který získala ve svobodných volbách. Ano, rozkrádá naše daně, ale ruku na srdce, byly ty před ní lepší? Proč tedy ta úporná nespokojenost, která není následována akcí, která prostě jen kvasí a dělá starost Evropské unii?

Popudlivý mrzutý a hrubý Gauck

20. 2. 2012 / František Řezáč

Komentátor deníku Tageszeitung (TAZ) nazývá nominanta na úřad německého spolkového prezidenta Joachima Gaucka ve svém dnešním sloupku "popudlivým, mrzutým a hrubým reakcionářem".

Teď dostávají německá média toho, kterého chtěla bezpodmínečně mít ve vzácné jednomyslnosti před půldruhým rokem (Gauck prohrál tehdy volbu s nyní odstoupivším Wulffem, pozn. překl.). "Lepší prezident" titulkoval tehdy Der Spiegel, "Yes we Gauck", doplňoval mimořádně kreativně Bild am Sonntag - a také v TAZ se většina kolegů neptala, který čert našeptal Zeleným a ještě více SPD nominovat tohohle ješitného endéeráckého flanďáka...

V USA zemřel český novinář

21. 2. 2012

Jiří Hochman (+ 12. 2. 2012)

Ve svém domě v Palm Coast na Floridě zemřel v neděli 12. února český novinář Jiří Hochman (nar. 3. 6. 1926 v Plzni). V 50. a 60. letech působil jako redaktor Obrany lidu, Rudého práva a jako zahraniční zpravodaj na několika kontinentech. Velké popularity dosáhl jako redaktor a komentátor týdeníku Reportér na konci 60. let. Se svou Kronikou místodržení v Čechách, vydanou později v exilu knižně, proslul i jako mimořádný satirik; v tomto žánru byly úspěšné také knihy Český happening či Jelení Brod. Po srpnu 1968 se nesmířil s nastupující normalizací, nesměl pracovat jako novinář a byl vězněn. Když těžce onemocněl, rozhodl se i s rodinou pro exil. Ve Spojených státech se stal univerzitním učitelem (Ohio State University).

Jiří Hochman publikoval v exilových nakladatelstvích Index (Kolín nad Rýnem) a Sixty-Eight Publishers (Toronto). Byl jedním z nejdůležitějších autorů exilových Listů, které vydával Jiří Pelikán, a s Listy spolupracoval až do posledních dnů svého života jako autor i jako ceněný rádce. Poslední český text publikoval v Listech 6/2012 v prosinci loňského roku.

Více jeho novinářských příspěvků ZDE

Zajímá Dohnalův případ veřejnost a média?

20. 2. 2012 / Boris Cvek

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který si získal vynikající pověst za dob, kdy ho vedl Lubomír Voleník, má v posledních letech hroznou pověst díky současnému šéfovi Františkovi Dohnalovi (dříve hejtman kraje Vysočina, navržený za KDU-ČSL).

Považuji za naprostou katastrofu, vede-li úřad, který má kontrolovat hospodaření se státními penězi, člověk, který nemá plnou a bezmeznou důvěru veřejnosti, jako ji měl Lubomír Voleník.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Pan Křeček ignoruje dvě zásadní věci

20. 2. 2012 / Boris Cvek

Článek pana Křečka Tykadla publikovaný dnes v Britských listech, zcela ignoruje dvě důležité věci: veřejný zájem, který mají soudy chránit, a podjatost soudce v situaci, kdy manželka bývalého vrcholného politika Ivana Langera soudí člověka, který čmárá po předvolebních plakátech politických stran.

Z článku pana Křečka je cítit strach z občana

20. 2. 2012 / Jindřich Bešťák

Vážený pane Křečku, vašemu názoru a postoji z pozice letitého politického matadora jaksi rozumím. Navíc jsem dost dlouho pracoval i ve státní správě a měl jsem co do činění se specifickými právními normami. Snad mám tedy alespoň průměrně vyvinuté právní vědomí občana ČR.

Přesto se ve mě něco zvedlo proti Vašemu výkladu a proti povzdechu o našem, dle vás jistě zcela nedostatečném, "právním vědomí", jak obecně míníte. Myslím však, že přirovnáním tzv. "čmárání" po plakátech politiků s hypoteticky možným čmáráním např. po plakátech České filharmonie jste asi mířil na "divočáka", ale trefil "slavíka". Je přece nepochybné, že se zde jedná primárně o věc politickou.

Za špatnou pověst politiků média nemohou

20. 2. 2012

Pane Křečku, reaguji na váš článek Tykadla. Než použijete přirovnání, tak se zamyslete, jestli opravdu sedí. Většina přirovnání totiž pokulhává. Ať už z logického zkratu autora nebo vědomého vytvoření demagogické berličky. Opravdu nevidíte rozdíl mezi čmáráním sprosťáren na plakáty České filharmonie a vyjádřením bezmoci a znechucení nad současným politickým prostředím?, píše Jan Samko.

Vykadla

20. 2. 2012 / Leopold Kyslinger

Zatím jsme neratifikovali "obchodní" dohodu ACTA a tak si snad mohu dovolit citovat z internetových stránek ČSSD ... Osvícené 18. století přichází s rovností před státem (Rousseau, Montesquieu). Lidé nejsou nevolníky, podřadnými osobami, ale svéprávnými a hrdými občany! Skončilo to "Aux armes citoyens. Marseillaisa: "Do zbraně občané". Po té přicházejí další osvícení právníci s rovností před zákonem. Ale skončilo to stejně jako předcházející pokusy o definování rovností lidí... Citát je z článku Lidská práva versus realita, jehož autorem je JUDr. Stanislav Křeček. 

Postoj pana Křečka ukazuje na zkaženost všech politických stran

20. 2. 2012

Velice mne pobavil článek Tykadla od Stanislava Křečka. Dalo by se na něj reagovat různými variacemi na lidovou moudrost "Vrána vráně oči nevyklove" (pan Křeček je poslanec za ČSSD, pana Smetanu přitom chce dostat do vězení hlavní oficiální protivník ČSSD - ODS). Nicméně pan Křeček jako poslanec si zřejmě živě dokáže představit sám sebe na plakátu s tykadly a reaguje dle zásady, že nepřítel mého nepřítele (=občana) je mým přítelem, píše Radek Svítil.

Tykadla

20. 2. 2012 / Stanislav Křeček

Představte si, že někdo je odpovědným nepřítelem např. skupiny Kabát nebo České filharmonie. Kdykoliv se objeví nějaký plakát takového hudebního tělesa, počmárá jej sprosťárnami a urážlivými poznámkami, a pokud je na plakátě i fotografie, přimaluje zobrazeným osobám tykadla, začerní zuby apod. Nějakou chvíli si normální člověk bude poklepávat na čelo nad takovou klukovinou, ale když to trvá delší dobu, může někoho napadnout, že člověk s takovouto obsedantní poruchou konec konců způsobuje někomu jinému škodu a měl by s tím přestat, nebo nést následky svého jednání. Pokud se do věci vloží státní orgány, tak asi nejprve vyzvou čmárala, aby s tím přestal, a pokud pokračuje v jednání, které je v každé normální společnosti od určité intenzity bezpochyby trestné, je odsouzen k nějakému mírnému trestu. Je-li tím trestem výkon obecně prospěšných prací, pak je evidentní, že pokud jej odsouzený odmítne vykonat, změní se tento trest na trest odnětí svobody. Nic nenormálního by na tom asi sotva kdo rozumný hledal.

Člověk, hodnoty a kapitalismus

20. 2. 2012 / Milan Valach

Něco se děje! Ve společnosti narůstá neklid, nespokojenost a podráždění. V podvědomí se usazuje strach. Co s námi bude? Strach se mění ve zlobu a nenávist. Vlastně nevíme, co se to s námi děje, nevíme, co se stane. Jen nejasně tušíme, že to nic dobrého nebude.

Syrský režim má podporu 55% Syřanů, kteří se obávají vypuknutí sektářské války

20. 2. 2012 / Daniel Veselý

Můžeme si myslet, že jde o pěkně vypečenou kachnu, ale průzkum veřejného mínění publikovaný v lednu katarskou nadací Doha Debates ukázal, že 55% dotázaných Syřanů si nepřeje, aby Asadův režim padl, a to především kvůli obavám, že by země zabředla do občanské války, nikoliv proto, že by byl vládní režim oblíbený. Průzkum veřejného mínění také ukázal, že většina dotázaných si přeje svobodné volby a více práv. Je to tak trochu ironie, že tyto informace pocházejí z Kataru, když si uvědomíme, že to byl katarský emír, který volal po arabské intervenci do Sýrie a že na území Sýrie na straně protivládních rebelů operují i katarské jednotky.

Když dva dělají totéž, není to totéž

20. 2. 2012 / Jiří Baťa

Snad nikdo nepochyboval, že německý exprezident Christian Wulff, ač nerad, odstoupí ze své funkce. Donutily jej k tomu jeho osobní chyby, které jsou více než dostačující, aby jej k rezignaci donutily. K tomu snad jen pár postřehů. Především, že stejně jako německý prezident, tak i prezident český je jen člověk. Každý člověk bez výjimky udělá tu menší, tu větší chybu, hloupost, neprozřetelnost, někdy vědomě, jindy nevědomky. Ale udělá. Záleží ovšem na okolnostech ale též, jaké postavení ve společnosti zastává. Na stejné chyby se totiž hledí a zcela jinak, jestliže je udělá člověk z ulice, nebo člověk z politiky, tedy veřejně činný. To už nemluvím o tom, je-li takový člověk prezident.)

New York  během Velké hospodářské krize

Kapitalismus: Je potřeba retro?

19. 2. 2012 / Tibor Vaško

„Organizovaná chamtivost vždy zvítězí nad dezorganizovanou demokracií“

Matt Taibbi

Dosti „neotřelé“ názory na současný stav světa lze najít stále častěji. Jeden názor je např. od Daniela Bensaida, jež říká, že současný politický prostor je totalitární s lidskou tváří, založený na despotismu trhu. Další zajímavý názor představuje LEAP (Laboratoire Européen d'Anticipation Politique), francouzský think-tank, který vede Franck Biancheri,který v roce 1998 vydal prognostický scénář "EU 2009: Když vnuci Franka, Hitlera, Mussolini a Pétaina převezmou kontrolu nad Evropou". Ten říká, že vzhledem k mýtu o konci dějin a konečném vítězství západních idejí si příslušníci globálních elit nedovedou představit budoucí svět, v němž tendence by nebyly dány ve Washingtonu nebo na Wall Streetu, kde „anglo-americké“ by nutně neznamenalo „moderní“ a kde dolar by již nebyl králem.

Podobně jako ve východní Evropě před rokem 1989, naše média ani naší vůdcové, říká Biancheri, nejsou schopni pomoci nám „představit si nepředstavitelné“. Mají zato plné ruce práce, aby nám pomohli „zapomenout nezapomenutelné“, zejména socio-ekonomické důsledky krize na celém světě.

Půst pomáhá proti nemocem mozku

19. 2. 2012

Pokud člověk nejí jeden nebo dva dny v týdnu, oddaluje to nástup Alzheimereovy a Parkinsonovy choroby a dalších degenerativních nemocí, zjistili američtí vědci z Národního ústavu pro stárnutí v Baltimore.

Vědci vědí už dávno, že snížení potravy prodlužuje život až o 40 procent. Bylo to dokázáno u krys a myší a podobné dopady vznikají i u lidí. Omezení přísunu kalorií aktivuje v mozku dvě chemikálie, které ovlivňují posílání zpráv mezi buňkami. Vede to k růstu neuronů v mozku. Mozkové buňky se dostávají pod mírný tlak, což má pozitivní dopad. Vědci argumentují, že jde o proces hluboce zakotvený v evolučním procesu. Když byl nedostatek potravy, naši předci se museli snažit ji vyhledávat. Přežili ti, jejichž mozek fungoval nejlépe.

Člověk by měl dodržovat po jeden nebo dva dny v týdnu půst a po zbytek týdne jíst, co chce, argumentují američtí vědci.

Podrobnosti v angličtině ZDE