25. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 2. 2002
Vlastníme s manželkou pár akcií z prvej vlny kupónovej privatizácie, medzi nimi i akcie Dobrušských strojírní, a. s. Nedávno sme dostali od Grafitecu, spol. s r. o., list, ktorého podstatné časti odcitujem:
Sloupek

Moc bych si přál, abychom se tady dočetli o takových akcích a jejich úspěchu častěji. Zároveň závidím skupině, o které paní Svatošová píše, sílu a vytrvalost v prokousávání se předpisy, zákony a smlouvami. Já to prostě neumím, a bohužel neznám kolem sebe pár lidí, kteří by takto uměli "načíst" a zapojit zákony v oblasti, kde působím, tj. ve vzdělávání. Zajímalo by mě, co všechno se lidé v té skupině rozhodli ponechat na čas stranou svého zájmu, aby mohli zvládat tenhle úkol.

Snad by nebylo od věci připomenout, že v USA existuje už celá desetiletí sdružení právníků, kteří sami, o své dobré vůli a bezplatně sledují dodržování ústavnosti a lidských práv, a buď sami, nebo na požádání zasahují do různých, i cizích, sporů, v nichž je nebezpečí, že soud rozhodne na úkor svobod daných ústavou. Nevím, zda už i u nás by se našli dost bohatí právníci, kteří by takového hlídacího psa mohli dělat. Ale je mi jasné, že vlastní iniciativa občanská znamená mnohem víc.

25. 2. 2002
V Irské republice mají dlouhodobý politický a podnikatelský korupční skandál, který má souvislost s Českou republikou. Liam Lawlor, poslanec irského parlamentu za stranu Fianna Fail a za volební okrsek Dublin West, byl v Dublinu (opakovaně) odsouzen do vězení za pohrdání soudem, protože odmítl vypovídat a poskytnout vyšetřujícímu tribunálu dokumenty ohledně svých rozsáhlých a velmi sporných podnikatelských aktivit mj. i v České republice. V rámci své "obchodní činnosti" v ČR jednal Liam Lawlor i s bývalým českým ministrem obchodu a průmyslu Vladimírem Dlouhým, kterého pozval na návštěvu Irské republiky - Dlouhý tam podle informací z irské televize přednášel o úspěších české privatizace.
Milan Knížák
25. 2. 2002
Vladimír Mlynář, Michal Lobkowicz
Vážený pane ministře,

v souladu s ustanovením § 112 odst. 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, Vás žádáme o vyjádření k některým ze zveřejněných postojů ředitele Národní galerie Milana Knížáka a odpověď na položené otázky. 22. 1. 2002 otiskla MF Dnes rozhovor s ředitelem Národní galerie, který je zejména v části věnované soužití s romskou menšinou směsí nepravdivých výroků, nepřijatelné paušalizace a latentního rasismu. Pan ředitel Knížák například tvrdí, že "Nemůžeme stále tolerovat to, že když něco provede Rom, budeme to posuzovat jinak, než když něco provede Nerom." Z čeho odvozuje svoje tvrzení, přitom není jasné, neboť jak známo žádné statistiky členící pachatele trestných činů dle etnického původu Policie ČR, nevede. Podle našeho názoru zde ředitel Knížák šíří nedokazatelné, a ve své podstatě lživé tvrzení, které popuzuje veřejnost vůči národnostní menšině.

25. 2. 2002
Všechna vozidla v Británii mají být vybavena satelitním čidlem, jehož prostřednictvím se bude měřit, kolik vozidlo ujelo kilometrů a v které části země. Na základě měření budou automobilisté platit měsíční poplatky za užívání silnic. V oblastech, postižených dopravními zácpami, mají být poplatky za ujetý kilometr velmi vysoké. Novým opatřením, které tento týden britské vládě předloží poradní tým pro otázky dopravy, se britská vláda pokusí vyřešit vážné problémy s dopravními zácpami na britských silnicích, které postihují především jih země a oblast kolem Londýna. Pravidelné měsíční poplatky za ujeté kilometry mají nahradit dosavadní daň z motorových vozidel, která má být zrušena. (Podrobnosti v angličtině viz zde.) Není vyloučeno, že se tento systém po zavedení v Británii rozšíří i do dalších zemí. Otázka však je, zda by byly jiné země schopny zajistit, aby nedošlo ke zneužití informací o pohybu automobilů a k narušení práva občanů na soukromí. (Stejné zneužití informací ovšem hrozí i uživatelům mobilních telefonů, trasa jejichž pohybu je také zaznamenávána a ukládána.)
25. 2. 2002
Šest britských manželských párů plánuje nechat si vytvořit prostřednictvím genetického inženýrství tzv. designer babies poté, co britské úřady minulý týden rozhodly, že je to v některých případech eticky přípustné. Tyto dvojice, které jsou všechny registrovány ve středisku pro pomoc s plozením dětí (Centre for Assisted Reproduction) v Nottinghamu, mají děti, které trpí vážnými chorobami a přežijí pouze v případě, narodí-li se jim sourozenec, který bude s nimi geneticky totožný. (Podrobnější informace v angličtině jsou zde.)
25. 2. 2002
Stručně a jasně řečeno: Batelkův článek "Václav Klaus a Země na prodej" se mi zdá zbytečně dlouhý a hloupý. Nesdílím sice pohled Václava Klause na ekologii, jenže Batelkovo nenávistné spisování je morálně odpudivé a domyšleno do konce jdoucí proti zásadám elementární tolerance a slušnosti k odlišným názorům, které on sám požaduje po druhých. Nevím, proč někdo plýtvá svým časem na "analýzu" textu, aniž by se obtěžoval seznámit se s hlubším pochopením teoretických Klausových východisek. Ale k jádru věci:
25. 2. 2002

Benny Morris, radikální izraelský historik, donutil v minulosti svou zemi, aby se zabývala vyhnáním statisíců Palestinců; byl také vězněn za to, že odmítl sloužit na západním břehu Jordánu v izraelské armádě. Avšak nyní ostře zaútočil na "nenapravitelného lháře" Jásira Arafata. V článku v deníku Guardian vysvětlil, proč se domnívá, že mírové soužití mezi Izraelci a Palestinci není možné. Palestinci totiž podle něho odmítají uzavřít mír s izraelským státem. Hlavním důvodem Morrisova "kosmického pesimismu" je Jásir Arafat, symbol palestinského hnutí, který přesně odráží zoufalství tohoto národa i jeho aspirace. Jako jeho předchůdce, Haj Muhammad Amin al Husseini, i Arafat v sobě podle Morrise spojuje tvrdohlavost a nekompetentnost. Arafat je také lhář, takže mu už nikdo nedůvěřuje. Palestinci promarnili vždycky všechny příležitosti k smíru. V roce 2000 Arafat odmítl historický kompromis, který mu nabídli Ehud Barak a Bill Clinton (Izrael nabízel, že se stáhne z 91 procent okupovaných území , a namísto toho zahájil palestinské povstání, při němž dosud přišlo o život 790 Arabů a 270 Izraelců a vyvolalo na obou stranách tak obrovskou nenávist, že je snad nyní územně politický kompromis nemožný.

23. 2. 2002
V Izraeli pokračují útoky Palestinců i izraelská odveta za ně, avšak nejnovější průzkumy veřejného mínění prokázaly, že důvěryhodnost izraelského premiéra Ariela Šarona u voličů v posledních týdnech radikálně poklesla. (Podrobnosti v angličtině viz zde.) Podle průzkumu, který si objednal list Yedioth Ahronoth, nejčtenější hebrejský deník, je nyní s Šaronovou politikou nespokojeno 61 procent Izraelců a jen 38 procent Izraelců by ho nenechalo u zkoušky propadnout za to, jak se snaží reagovat na palestinské povstání, trvající už 17 měsíců.
Bude toto evropský voják? Vojáci myslí, že ano.
25. 2. 2002
Od 23. 2. do 1. 3. 2002 se v budově Typografie v Praze koná environmentální performance Pouštní déšť, Desert Rain. Je to technologicky mimořádně náročný taktický bojový simulátor využitý jako hra. Každá simulační hra má ale přímou souvislost se simulovanou realitou. I tato hra. Desert Rain je postaven na VR simulátoru s využitím SGI MASSIVE-2 -VR počítačového systému, známého z armádních laboratoří pro výcvik speciálních výsadkových jednotek pro tzv. městskou válku či pro výcvik řidičů bojových pěchotních vozidel. Impulsem a inspirací pro vznik performance byla skutečná událost, válečný incident v Perském zálivu v roce 1990, kde na trenažérech vyškolení američtí vojáci sestřelili z bitevní lodě - na základě počítačem vyhodnocených dat - indické civilní letadlo a způsobili smrt všech 290 cestujících. "Jde o hrozivý příklad toho, jak technické simulátory mohou narušit náš taktilní smysl pro skutečnost, pro vnímání fyzického světa." , říká Matt Adams, člen britské skupiny Blast Theory, za jejíž spolupráce hra vznikla. Nicméně ani on nedochází k jednoznačnému odsouzení kvalitativního posunu ve vývoji ničivých systémů a jejich "civilní" prezentaci. Umělec se snaží - velmi nevěrohodně - o umělecké uchopení tématu a je jím v podstatě fascinován.

Bohužel, instalace Desert Rain nedovádí poznání ošidností virtuální reality do katarze poznání nepřijatelnosti násilí, nepřijatelnosti totální kontroly a zotročování člověka informačními technologiemi. Zůstává stát na půl cesty. Nedává příležitost poznání, naopak dějovou dynamikou a dobrovolným přijetím role "lovce" odhaluje dráždivou lákavost lovu, i když jím je lov na člověka. Tím, že nás nutí přijmout pravidla lovu a "poznat dosud nepoznané", odkrývá nejtemnější stránky našeho já, tak potřebné ve výzkumech sociálního chování "univerzálního vojáka pro 21. století". Zkus si to a nebo zůstaň stát. Neptej se proč máš lovit, neptej se koho budeš lovit, jdi a lov. Přijmi logiku lovce a nebo zůstaň potenciální lovnou zvěří... Kdo by odolal?

Instalace Desert Rain vysílá skupinku šesti lidí na expedici do tmavého reálného prostoru a zároveň do nitra příběhu na virtuální bojiště. Společně prozkoumávají poušť, motely, podzemní bunkry, hledají svůj cíl a dorozumívají se vzájemně pomocí zvukové aparatury. Každý z hráčů, vybavený elektromagnetickou kartou hledané osoby, je uzavřen do izolovaného prostoru a kráčí na pohyblivé plošině, určující jeho orientaci a trasu. Okolní kyberkrajina je promítána na vodní vertikální zástěnu, polotransparentní plochu, kterou mohou hráči v rozhodujících momentech interaktivního scénáře projít a mají 30 minut na to, aby uskutečnili svoji misi, "ulovili svůj cíl", dosáhli poslední místnost, kde si pak mohou vyměnit svoje individuální zkušenosti a dojmy, které se nutně nemusí shodovat. Vstup pro veřejnost je pouze po předchozí registraci. Proč? Nikdo neřekl.

V pátek 22.2.2002 od 14.00 do 17.30 hod se uskutečnil ve spolupráci s Centrem pro současné umění Praha a agenturou Mamapapa doprovodný diskusní seminář "Trenažéry, hry a realita" v auditoriu British Councilu v Praze. Na semináři vystoupil vedle jiných odborníků na média a počítačové technologie, multimediálních tvůrců i teoretiků i Štěpán Kotrba, jehož diskuzní příspěvek k problematice psychosociálních důsledků rozmachu komunikačních technologií a virtuální reality přinášíme. Vzhledem ke svému rozsahu nebyl přednesen, nicméně se i on stane součástí dokumentace projektu Desert Rain. Vzniká tak zajímavá názorová konfrontace s příspěvky Eugena Haičmana (zde, zde a zde) k problému vlivu moderních technologií na vznik "technologické diktatury". Zvukový záznam celého semináře v češtině (příspěvky českých hostů) a angličtině (příspěvky britských autorů multimediální instalace) je ve formátu MP3 zde (1:20:00, 9,38 MB) a zde (1:15:00, 9,01 MB). Fotogalerie ze semináře je zde. Pojem "Revolution in Military Affairs" - revoluce ve vojenství je v armádních kruzích stejně atraktivní, jako "globalizace" v kruzích ekonomických. Znamená propojení simulací a reality, znamená informatizaci válečného plánování i taktických operací. Znamená, že každý pěšák bude v tomto století chodícím rozhraním vojenského strategického a taktického informačního systému. Firmy Dasa/Dornier, Pilkington Optronics a Thomson-CSF spojily své síly a začaly pracovat na Systému evropského vojáka (ESSI - European Soldier System Initiative). Armádní technologická analýza (v českém jazyce) systémů "univerzálního vojáka 21. století", (převážně na podkladech systémů firem Dasa/Dornier (vedoucí), Heckler & Koch, Dräger, Zeiss Optronik, SEL a ESG) je zde, zde a zde, zde. Z pera vojenských profesionálů, nikoliv civilních teoretiků a sociálních vědců. Pravidla příštích válek nebudou určovat umělci, ale armádní plánovači a vývojáři smrti. Pravidla příštího umění neurčují sami umělci, ale technologické rámce ve kterých se pohybují a granové univerzitní agentury, které nemusí sdělovat pravé důvody podpory tzv. "mixed reality".

25. 2. 2002

Entries are sought for a new competition run by the British Czech and Slovak Association. The BCSA has established a prize, to be awarded annually to the best 1,500 to 2,000-word piece of original writing in English relating to the history, politics, science, economies, arts and literature linking Britain with the Czech/Slovak republics, or describing society in transition in the republics since 1989.

The writer of this year's winning entry will receive £300 which will be presented at the BCSA annual dinner in London in November 2002. The piece will be published in the December 2002 issue of the British Czech and Slovak Review.

Submissions are invited from individuals of any age and of any educational background.

22. 2. 2002
Najmout si právníka je stále obvyklejším postupem, pokud se laik setká s komplikovanou právní kauzou. Spletitost a nepřehlednost právního řádu a nedostatek základního povědomí o jeho systému a použití ve školní výuce i v médiích je z pohledu veřejnosti takovou džunglí, že věc raději svěří profesionálovi. Najdou se však lidé, kteří věnují čas a energii, aby si sami potřebné právní znalosti osvojili a použili. Zejména pokud se rozhodnou prosazovat cestou práva věc veřejného zájmu, může jejich nasazení a aktivita dokázat i dalším, že možnost vyřešit zdánlivě beznadějné a složité kauzy mají i šikovní a cílevědomí neprávníci. Případy, kdy je nakonec jejich úsilí úspěšné, jsou koneckonců inspirativní i pro právníky. V Plzni se - původně - několik málo lidí sdružilo, aby hájili zájmy spotřebitelů vody. Strategický význam vody a služeb s vodou spojených si neuvědomují jen oni, ale také světové koncerny, které investují do akvizic na ovládnutí zásobování vodou stále více prostředků.
22. 2. 2002
Publikujeme recenzi nového románu Jáchyma Topola, Noční práce, (Torst - Hynek ). - Diskusi se spisovatelem Jáchymem Topolem "Vypisuju se z něčeho východoevropskýho" při příležitosti jeho návštěvy v Glasgow jsme publikovali v Britských listech zde. Mimo jiné se v ní přiznal ke svému obdivu k ruským autorům - což v českém prostředí předtím neučinil nikdy, poznamenává Martin Pilař.
22. 2. 2002
Greenpeace vyzvalo okresního hygienika v Mělníce a ředitele České inspekce životního prostředí, aby přiměli vedení Spolany k zabezpečení zamořených objektů před úniky dioxinů do ovzduší. Greenpeace získalo výsledky rozborů, které prokazují tak vysoké koncentrace dioxinů v okolí zamořených objektů, že by mohly vážně ohrozit lidské zdraví.
22. 2. 2002
Zakony regulujici nebezpecnou technologii kyanidoveho louzeni pri tezbe zlata by se mely zprisnit. Doporucuje to studie, kterou dnes vydava Hnuti DUHA a nekolik dalsich ekologickych organizaci z Evropy a Spojenych statu. EU a OSN totiz nyni pripravuji novou legislativu o kyanidovem louzeni. Studie podrobne analyzuje toxicke ucinky kyanidovych odpadu a nedostatky technologii, ktere je maji likvidovat. Mezi hlavni doporuceni a zjisteni patri:
Karel Neuwirt, předseda ÚOOÚ
9. 2. 2002

Podstatně zdvořileji než v předchozím dopise jeho náměstek zareagoval na naše odvolání ve stejné věci předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Karel Neuwirt. Argumentace, proč nám ÚOOÚ požadované informace neposkytne, však přesto kulhá na obě nohy: žaloba se zcela jistě vztahuje k jeho působnosti, a je sice pravda, že jde o údaje vztahující se (byť nepřímo) k rozhodovací činnosti soudů, nikoli však o informace o této rozhodovací činnosti, jak požaduje v § 11, odst. 4, písm. b), zákon o svobodném přistupu k informacím. Aby mohl ÚOOÚ informace odepřít, musel účelově nepřesně ocitovat zákon! Inu, jako malí kluci...

Proti nezákonnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů podáváme tuto správní žalobu.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2002 Staneme se otrokem svých temných vášní - krutí dobyvatelé informačního prostoru? Štěpán  Kotrba
25. 2. 2002 Šest britských manželských dvojic plánuje "etické" designer babies   
25. 2. 2002 Batelka a Klaus - souboj "gigantů" Ondřej  Čapek
25. 2. 2002 Irská spojka? Jan  Čulík
25. 2. 2002 Vyvlastnenie po kapitalisticky Daniel  Krajcer
25. 2. 2002 Boj proti dopravním zácpám: Britská vláda plánuje zavést satelitní poplatky pro řidiče   
22. 2. 2002 Bůh má pořád indiánský rysy... Kultovní román? Martin  Pilař
22. 2. 2002 Totalita nehrozí z technologie - hrozí jen tehdy, selžeme-li duchovně Eugen  Haičman
22. 2. 2002 Kam se vydali čeští hokejisté? Jan  Paul
22. 2. 2002 Příklady táhnou: občanské sdružení dokáže efektivně vystupovat ve veřejném zájmu Helena  Svatošová