30. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Majid Majed
30. 1. 2002

Máte dojem, že úřad Veřejného ochránce práv je zbytečnost, která jen zatěžuje státní rozpočet a občanům nic nepřináší? Že tomu tak spíš je než není, se mohl na vlastní kůži přesvědčit irácký student Majid Majed, jehož rodině cizinecká policie - až poté, co byl jejich případ široce medializován - udělila vloni v srpnu povolení k trvalému pobytu. Cizinecký pas, který Iráčan nutně potřebuje, aby mohl cestovat, mu však vydat odmítla: M. Majed prý neprokázal, že je ze strany iráckých úřadů pronásledován, a tak, usoudil podplukovník Podroužek, si může pro nový pas klidně dojít na ambasádu. Netřeba zdůrazňovat, že vzhledem k povaze tamního režimu a tomu, jak ostře Majid saddámovskou diktaturu napadá v médiích, to může být docela dobře jeho cesta poslední.

M. Majed se se svým problémem obrátil na Veřejného ochránce práv - ombudsmana, nicméně, jak bylo předesláno, nepochodil ani tam, přestože v řešení podobných problémů by mělo ležet jádro ombudsmanovy agendy. Po řadě týdnů nečinnosti se Motejlovi úředníci rozhoupali aspoň k tomu, že požádali cizineckou policii o zaslání Majedova spisu. Ta však žádost ignorovala, načež úsilí úřadu ustalo.

V důsledku svévole cizinecké policie a ostentativního nezájmu ombudsmanova aparátu jsou tedy Majid Majed a tři další členové jeho šestičlenné rodiny už od prosince bez pasu a bez možnosti opustit Českou republiku. Ruce si může mnout pouze podplukovník Podroužek, který se studentovi pomstil za loňskou negativní publicitu v médiích, a zaměstnanci irácké ambasády. Ti musejí momentální potíže rodiny M. Majeda chápat jako velké zadostiučinění a výstrahu všem, kdo by se chtěli, podobně jako Majid, diktatuře otevřeně postavit. Neloajalita se nevyplácí.

Je však trapné vidět Annu Šabatovou, která přislíbila, že se bude Majidově případu osobně věnovat, jak řeční na slavnostním shromáždění k výročí Charty 77: její nehynoucí exdisidentské zásluhy jsou pěkná věc, ale ještě užitečnější by bylo vidět, kdyby - ostatně za nemalý plat zástupkyně ombudsmana - aspoň tu a tam taky něco vykonala.

30. 1. 2002

Afghánské úřady konstatovaly v úterý, že americká armáda omylem zatkla nového okresního šéfa policie a místní politické představitele, loajální nové afghánské vládě, informovala tisková kancelář AP.

Afghánští činitelé charakterizují razii, kterou minulý týden provedly americké speciální jednotky jako "nepovedenou". Nejméně 15 Afghánců bylo usmrceno a 27 bylo zajato. Konstatují, že místní bojovníci odevzdávali zbraně policii, když na ně zaútočily americké jednotky, které zabily i některé činitele nové státní správy. Pentagon naopak tvrdí, že tato razie amerických speciálních jednotek zaútočila dne 23. ledna na legitimní vojenské skladiště, které podle amerických špionážních analytiků užívaly jednotky organizace al Qaeda a Talibánu. Avšak mluvčí kandahárské státní správy Gul Agha uvedl, že Američané při razii zatkli místního nového šéfa policie, jeho zástupce a celou řadu členů nové místní komunální rady, která je loajální novému premiéru Hamidu Karzaiovi. Mluvčí Yusuf Pashtun konstatoval, že státní správa v Kandaháru požaduje, aby Američané vyjasnili status těchto zadržených osob a důvody, proč jsou vězněni. Uvedl, že Američané prý přislíbili, že některé zadržené osoby v nejbližších dnech propustí. Mluvčí americké armády na letišti v Kandaháru, kapitán Tony Rivers, se odmítl k věci vyjádřit.

30. 1. 2002

V úterý vyšlo v britském parlamentu najevo, že Spojené státy nekonzultovaly Británii ohledně toho, jak by se mělo zacházet se zadržovanými britskými občany. Britská vláda také nyní přiznala, že když byli její činitelé na inspekci v táboře "X" v zálivu Guantánamo, byli trvale doprovázeni Američany, takže nemohli hovořit s britskými zajatci soukromě a otevřeně. To poněkud zpochybňuje jejich tvrzení, že jsou se svým zacházením spokojeni. Alberto Gonzales, právní poradce amerického prezidenta Bushe, kritizoval názor amerického ministra zahraniční Colina Powella, že by měly zadržované osoby v táboře "X" obdržet statut válečných zajatců. Bush podle Gonzalese nyní vede "nový druh války" a z toho důvodu jsou Ženevské konvence nyní zastaralé.

Čelný mluvčí Červeného kříže, Gianni Bacchetta, vyjádřil znepokojení nad nedávným útokem amerických speciálních jednotek na nemocnici v Kandaháru, při němž bylo usmrceno šest příslušníků organizace al Qaeda. Konstatoval, že ho před třemi týdny Američané ujistili, že na nemocnici nezaútočí.

Saúdská Arábie konstatovala, že prý až 100 osob zadržovaných v táboře "X" na Kubě jsou její občané a požaduje, aby je Spojené státy vydaly zpět.

30. 1. 2002
Politolog Rick Fawn ze St. Andrews University vydal v časopise Europe-Asia Studies (prosinec 2001) rozsáhlou studii o situaci Romů v České republice (v angličtině je její text zde). (V tištěné verzi je studie na str. 1193-1219.) Stručně ji shrnujeme.
30. 1. 2002
Internetové stránky From the Wilderness informovaly, že Delmart "Mike" Vreeland, americký občan, který se zodpovídá před soudem v kanadském Torontu z podvodů pomocí úvěrové karty, varoval 11. nebo 12. srpna 2001, v kanadském vězení, že dojde k teroristickým útokům proti Spojeným státům z 11. září. Američan Vreeland o sobě tvrdí, že byl námořním důstojníkem americké armády, který spolupracoval s americkým Úřadem námořní špionáže. V Kanadě je vězněn od 6. prosince 2000. Před plánovanými útoky proti Spojeným státům z 11. září varoval písemně své žalářníky v Kanadě v srpnu 2001 a písemné varování u nich uložil. Tyto údaje kanadské úřady nezpochybňují. Americké úřady tvrdí, že Vreeland nikdy u námořní špionáže nepracoval, Vreelandův obhájce však 10. ledna 2002 u kanadského soudu otevřeně zatelefonoval do Pentagonu a požádal na ústředně o Vreelandovo interní telefonní číslo. Ústředna mu sdělila číslo Vreelandovy kanceláře, jeho oficiální funkci i vojenskou hodnost i jeho interní telefonní linku. Co to všechno znamená, je nejasné.
30. 1. 2002
Deník Independent se v úterý znovu podrobněji zabýval nevysvětlenými aspekty zázemí Brita Šafika Rasula z města Tiptonu, který je spolu s několika dalšími Brity zadržován v americkém táboře "X" v kubánském zálivu Guantánamo. Jde snad o propagandu jeho rodiny, která tvrdí, že tento mladý muž "neměl nic společného s terorismem"?
30. 1. 2002
Lidé by se neměli zajímat jenom o osud zadržovaných osob v americkém táboře "X" v zálivu Guantánamo na Kubě, poznamenal deník Guardian, když publikoval odkaz na zprávu serveru cubanet.org, podle níž v Castrových vězeních umírají lidé za nevyjasněných okolností.
30. 1. 2002
K internetovej petícii na www.bystro.sk sa k dnešnému dňu pripojilo vyše 6 500 občanov SR - nielen im záleží na rozvoji slovenskej spoločnosti a jej informatizácie. K protestu sa taktiež pridalo obrovské množstvo internetových stránok., protest napr. podporila i Slovenská lekárska knižnica a Slovenská asociácia knižníc. Aj oni považujú internet za dôležité médium podporujúce vzdelávanie a rozvoj.
29. 1. 2002
V levém horním rohu Václavského náměstí v Praze naleznete pozoruhodně neatraktivní kancelářský blok - stojí mezi Národním muzeem, hlavním nádražím (láskyplně pojmenovaným po prezidentu Woodrowu Wilsonovi) a samotným širokým bulvárem Václavského náměstí. Václavské náměstí, které bývalo tak často epicentrem důležitých česko(slovenských) událostí během celého dvacátého století, se nyní stalo poněkud levnější, podřadnější verzí Piccadilly Circus, je tam spousta turistů (Italů, Němců, Američanů a tzv. "nových Rusů"), odpadky po nich a občas projde nějaký místní obyvatel. - O americkém rozhlase Radio Free Europe (pozor, nejde o soukromou stanici Pavla Pecháčka se stejným názvem, která vysílá v rámci veřejnoprávního Českého rozhlasu) psal autor v angličtině pro mezinárodní, zejména americké publikum, na stránkách Blue Ear Forum.
29. 1. 2002
Za dva měsíce se v Británii začne prodávat za 99 liber (cca 5000 Kč) v obchodech krabice, jejímž připojením k televizními přijímači získá kdokoliv v zemi přístup k digitální televizi. Nové zařízení je součástí kampaně, v jejímž čele stojí aliance veřejnoprávní televize BBC a komerční televize ITV, přesvědčit národ v Británii, aby přešel k digitální televizi. Jak dnes informuje deník Independent, je to také spiknutí, jehož účelem je zabránit, aby televizní vysílání v Británii zcela ovládl mediální magnát Rupert Murdoch.
8. 1. 2002

Zjistil jsme, že z mobilních telefonů firmu Eurotel nelze spolehlivě posílat esemesky do zahraničí. Telefon se sice tváří, že esemesku odeslal, ale text adresátovi nedojde, i když bezpochyby odesílatel za esemesku Eurotelu zaplatil příslušný poplatek. Textové zprávy chodí pouze jedním směrem, např. z britských mobilních telefonů na telefony Eurotel, nikoliv však obráceně. To je naše zkušenost při posílání textových zpráv z několika mobilních telefonů Eurotelu v Praze na několik britských mobilních telefonních čísel. Pracovníci Eurotelu na pražské lince pro pomoc zákazníkům neprojevili absolutně žádnou snahu tuto technickou poruchu opravit. Sdělili nám, že Eurotel "doručování esemesek do zahraničí nezaručuje". (To mi připomíná poštu za komunismu - je dobré, že se Eurotel inspiruje komunistickou totalitou, nakonec je to - alespoň nějaká - "tradice"...:)) Z mobilních telefonů firmy Paegas lze posílat esemesky z ČR do zahraničí na rozdíl od Eurotelu spolehlivě. - Po zveřejnění této noticky se Britským listům ozval Eurotel a přislíbil, že se závadě pokusí přijít na kloub. O výsledku budeme čtenáře informovat.

Poznámka z 28.1. 2002: Dne 8. 1. 2001, v den původního zveřejnění tohoto textu, jsme obdrželi mj. tuto zprávu od Martina Žabky z Eurotelu:

Dobry den,

poprosil jsem nase techniky, zda by mohli vyselektovat pravdepodobnou pricinu neuspesneho dorucovani vasich SMS zprav. O vysledku vas budu informovat.

S pozdravem

Martin Zabka

Dosud čekáme bezvýsledně na odpověď. Textové zprávy z telefonů Eurotelu stále na inkriminované britské číslo nechodí.

Karel Neuwirt, předseda ÚOOÚ
9. 2. 2002

Podstatně zdvořileji než v předchozím dopise jeho náměstek zareagoval na naše odvolání ve stejné věci předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Karel Neuwirt. Argumentace, proč nám ÚOOÚ požadované informace neposkytne, však přesto kulhá na obě nohy: žaloba se zcela jistě vztahuje k jeho působnosti, a je sice pravda, že jde o údaje vztahující se (byť nepřímo) k rozhodovací činnosti soudů, nikoli však o informace o této rozhodovací činnosti, jak požaduje v § 11, odst. 4, písm. b), zákon o svobodném přistupu k informacím. Aby mohl ÚOOÚ informace odepřít, musel účelově nepřesně ocitovat zákon! Inu, jako malí kluci...

Proti nezákonnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů podáváme tuto správní žalobu.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2002 Američané v Afghánistánu omylem zatkli nového šéfa policie   
30. 1. 2002 České postoje vůči Romům: Neměli jsme od Havlovy země očekávat víc?   
30. 1. 2002 Slovensko: Lacnejší i kvalitnejší internet je stále v nedohladne   
30. 1. 2002 Není to opravdu chyba? Ještě jednou o Britovi, zadržovaném v táboře "X" v zálivu Guantánamo   
30. 1. 2002 Jak je důležité míti ombudsmana Tomáš  Pecina
30. 1. 2002 Věděl "americký špionážní důstojník" předem o útocích z 11. září?   
29. 1. 2002 Jak se Tony Blair podílí na tajném spiknutí zabránit globálnímu Železnému ovládnout v Británii televizi   
29. 1. 2002 RFE, CIA, Charta 77 a staré "tanky" Martin D. Brown
28. 1. 2002 Nový shromažďovací zákon: Předběžná zpráva o mezinárodní ostudě Tomáš  Pecina
28. 1. 2002 Příbuzní Britů vězněných v táboře X na Kubě "šokováni jejich zadržením"