6. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 11. 2001
Vojenské razie do Afghánistánu v noci na sobotu 20. 10., o nichž například české televize informovaly jako o vysoce úspěšných akcích, byly podle amerických vojenských kruhů "katastrofou". Při jedné z nich američtí vojáci prohledali dům mully Omara, šéfa Talibánu, ale nenašli ani jeho, ani zajímavější dokumenty. Při odchodu z domu se octli ve velmi soustředěné palbě Talibánu, z níž vyvázli jen z obtížemi. 12 amerických vojáků bylo raněno, z nich tři těžce. Jeden americký vrtulník přišel při vyhýbání se granátům a střelbě o podvozek (to je ten podvozek, jehož záběry přinesly všechny západní televizní stanice i Britské listy, ale české televize ho neukázaly). "Katastrofální" akce vyvolala ostrou interní diskusi v americké armádě. Píše o tom podrobně aktuální vydání amerického časopisu New Yorker z 2. 11. 2001, který shromáždil větší množství důvěrných informací z amerických vojenských kruhů.
6. 11. 2001

O smyslu pro suchý britský humor

V neděli konstatoval v britské televizi jeden činitel britské vlády, že Američané neprovádějí v Afghánistánu kobercové bombardování, ale za celé čtyři týdny bombardování vybombardovali jen 0,0002536% afghánského území. BBC z toho vypočítala, že jde o plochu menší jen 1 čtvereční kilometr. Celkem je tato ukázka ze včerejšího rozhlasového pořadu BBC dobrým příkladem pokusu o nezávislou a kritickou analýzu údajů, které veřejnosti předkládá vláda...
Francis Boyle na snímku Spiegel.de
6. 11. 2001
Americký odborník na medzinárodné právo Francis Boyle vyčíta vláde USA, že útokmi na Afghanistan porušuje rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN. Aj keby existovali dôkazy o vine Bin Ladina, o jeho vydaní by musel Bush podľa medzinárodného práva s Talibanom vyjednávať. Rozhovor, který vyšel v časopise Spiegel Online 31. 10. 2001, přeložil pro BL do slovenštiny Juraj Porada.
6. 11. 2001
V pondělí zaútočily podle jedné zprávy americké bojové vrtulníky na vojenská postavení Talibánu nedaleko Kábulu a americká letadla včetně bombardérů B 52 zaútočila na celou řadu cílů v Afghánistánu. Aktuální informace přinášíme z internetových stránek deníku Guardian a ze světových agentur.
Vratislav Kulhánek na snímku iDnes
6. 11. 2001

Přečetli jsme za vás

Výňatek rozhovoru iDnes se šéfem Škody Auto

Zajímavý rozhovor s jedním z "kapitánů průmyslu" uveřejnil internetový deník iDnes. "O co je hodnotnější život amerického seržanta než nějakého prostého Afghánce, který není vůbec v ničem namočený, akorát měl tu smůlu, že byl v určitou chvíli na určitém místě?", klade si otázku rozvážný manažer - ředitel největší české automobilky, Vratislav Kulhánek.
6. 11. 2001
Z níže uvedeného příspěvku, sestaveného z dopisů Libora Mihalky a Romana Proroka z ostravské firmy Innovatio, vyplývá, že Česká televize zřejmě minulý týden informovala nepřesně o "mezinárodní ceně", kterou obdržela za své zpravodajství. Šlo o cenu, která byla sice udělena v Německu, ale posuzovaly se české televizní stanice odděleně, tak jak jsme psali v poznámkách k této události. Zpravodajství ČT bylo zhodnoceno mezi českými televizními stanicemi (ČT, Nova, Prima) jako "nejvíce různorodé". Cena se sice udělovala v Německu při příležitosti jedné zahraniční mediální konference, hodnocení však provedla ostravská firma Innovatio s použitím metod, jichž užívají i jiné národní pobočky institutu, jehož ústředí sídlí v Německu. (Zahraniční odborníci nemohli zpravodajství ČT posuzovat, neboť nehovoří česky.) Přímé srovnání ČT s BBC nebylo možno provést. Z dopisů Libora Mihalky vyplývá, že konference, na níž byla cena udělena, byla zajímavá, ale se samotnou procedurou udělování této ceny neměla ani tato konference, ani její zahraniční účastníci, příliš společného. - Je paradoxní, že vyznamenaný pořad Události ČT samotnou informaci o této ceně zkreslil...:) O zkreslení se ale zasloužila i jiná média, kam se dostaly informace nejspíše ze zdrojů PR oddělení ČT - např. číslo 44 odborného týdeníku Marketing a média.
6. 11. 2001
Rektorka univerzity Palackého v Olomouci reaguje na kritický článek Ivo Fencla o situaci na vysokých školách v České republice.
6. 11. 2001

Polemika:

Poslankyně ODS způsobem hodnocení Havlova projevu předvádí, že pozůstatky komunistických myšlenkových postupů nám nejsou cizí. Takto nenávistně hodnotili výstupy myšlení svých protivníků ti nejprimitivnější komunisté: pokud někoho zavrhli, pak bylo na jeho názorech špatné bez výjimky úplně všechno.
6. 11. 2001

Polemika s Jaroslavem Severem

"V rámci svobody názoru připouštím, že pan Sever může zpochybňovat i spojení spermie a vajíčka jako start nového života a může věřit třeba tomu, že život člověka začíná až v pěti letech. Neptám se tedy už pana Severa, ale laskavého čtenáře Britských listů: Kdy lidský život vlastně začíná?"
6. 11. 2001

"Zadržení advokáta Rozehnala se jeví jako neodůvodněné a dosavadní akce vůči němu vykazují vážná procesní pochybení"

Společnost CET 21 v této tiskové zprávě tvrdí, že "Vladimír Železný nebyl ani zadržen, ani vyslýchán policií". - Vzhledem však k tomu, že Vladimír Železný i jeho firmy dávno promrhali veškerou důvěryhodnost, publikujeme tento text bez záruky a varujeme, že má mizivou výpovědní hodnotu.
6. 11. 2001

Z diskusního fóra

Josef Novák
Takto reagoval na pondělní sloupek Tomáše Peciny jeden z přispěvatelů na diskusním fóru Britských listů
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2001 Cena udělená zpravodajství ČT: nebyla mezinárodní a byla za variabilitu Libor  Mihalka, Jan Čulík
6. 11. 2001 Pentagon: Za čtyři týdny jsme vybombardovali "ani ne 1km2"   
5. 11. 2001 Věděla CIA o útocích z 11. září předem?   
5. 11. 2001 Zpověď extremistova Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Le Figaro: "Letos v červenci se setkali s bin Ladenem agenti CIA"   
5. 11. 2001 Ministru Grossovi: Nedovolte stíhání novinářů pro jejich názory Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Úřadu vyšetřování: Vaše předvolání je nezákonné, nejsem povinen vysvětlovat své články policii! Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Své alma mater s láskou: BIS Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Žaloba: Volba generálního ředitele ČT byla protizákonná Tomáš  Pecina

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2001 Francis Boyle: 'Táto vojna je ilegálna'   
6. 11. 2001 Americké bojové vrtulníky zaútočily na Kábul   
6. 11. 2001 Americké vojenské kruhy: Razie do Afghánistánu z 20. 10. "byla katastrofou"   
6. 11. 2001 Pentagon: Za čtyři týdny jsme vybombardovali "ani ne 1km2"   
5. 11. 2001 Věděla CIA o útocích z 11. září předem?   
5. 11. 2001 Le Figaro: "Letos v červenci se setkali s bin Ladenem agenti CIA"   
5. 11. 2001 Ministru Grossovi: Nedovolte stíhání novinářů pro jejich názory Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Úřadu vyšetřování: Vaše předvolání je nezákonné, nejsem povinen vysvětlovat své články policii! Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 CNN bude ve zprávách připomínat Američanům útoky z 11. září   
2. 11. 2001 Válka v Afghánistánu: Není to zbytečné? Luboš  Kreč