15. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 11. 2001

Britští novináři: Odvezte raněné do nemocnice

Britský novinář z Channel Four News naléhal, aby byli zranění vojáci Talibánu odvezeni do nemocnice, a bylo mu vyhověno. Znamená to změnu v postojích Severní aliance, anebo to byla jen náhoda?

Překlad reportáže Alexe Thomsona z Afghánistánu, která se vysílala v padesátiminutových Channel Four News ve středu 14. listopadu v 19 hodin.

Moderátor:V Kábulu následovala po včerejším dni osvobození dnes konsolidace. Náš korespondent Alex Thomson byl přímým svědkem osudu mužů, které Talibán v Kábulu zanechal.

(Trosky budovy) Reportér: Vojenská akademie na východním okraji Kábulu, anebo spíše, co z ní zbylo po americkém bombardování. Přišli jsme sem poté, co jsme se dověděli, že prý jsou v tomto komplexu zadržováni zajatci z Talibánu. (Záběr tanku, o jehož kola a pásy jsou na zemi opřeni čtyři muži.) Nedaleko leželi u tanku čtyři muži, vojáci Talibánu. Dva z nich (záběry mladíků) byli na první pohled nezraněni, ale druzí dva byli celí zakrvavělí a byli zraněni.

OSN odhaduje, že už Severní aliance zastřelila kolem města Mazar-i-Sharif hromadně několik stovek zajatců. Takže i v tomto politováníhodném stavu měli tito muži štěstí.

Atikorahman, Afghánec z Kandaháru, řekl, že ho Talibán donutil bojovat. "Byl jsem na frontové linii v Bagramu. Rádio velelo: Ustupujte! Ustupuje! Šel jsem pěšky. Když jsem dorazil do Kábulu, Talibán byl pryč. Byl jsem zajat na ulici."

Riali z Bahtii vysvětluje, že ho prozradily jeho dokumenty: "Šel jsem přes ulici, měl jsem na hlavě turban, prohledali mě vojáci a našli dokumenty Talibánu."

Reportér: A kolik. Celou hrst. Navštívenky od pákistánských fundamentalistických organizací, dokonce laminované průkazy z umělé hmoty.

Vojáci poukázali na to, že druzí dva, Džavad Husajn a Harros byli postřeleni při pokusu utéci. Tito zajatci nebyli v situaci, kdy by tomu mohli oponovat.

(zraněný zajatec): Byl jsem zraněn tady na tomto místě, když přišli vojáci od Severní aliance.

(druhý zraněný zajatec): Měl jsem zbraň, ale nemohl jsem ji použít dřív, než mě Aliance postřelila.

Reportér Oba zoufale tvrdili, že jsou původem Afghánci a nikoliv nenávidění pákistánští příslušníci Talibánu. Jenže Džavad Husajn měl u sebe pákistánský občanský průkaz. Má obrovské štěstí, že je ještě naživu.

A to nebylo všechno. Měl oficiální dopisy, kde v hlavičce bylo vytištěno "Abu Osama" - to je bezpochyby spojení s Osamou bin Ladenem, tvrdili jeho věznitelé. A pak doporučující dopis, který dokazoval, že byl vyslán z Pákistánu bojovat do Afghánistánu, z jedné mudžahídské organizace, která nyní bojuje v Kašmíru.

Tito muži zjevně trpěli.

(Reportér se ptá: "Je v pořádku?" - Odpověď od vojáka Severní aliance: "Ne, je mu špatně." Reportér: "Aha. Mohli byste ho odvézt k lékaři?" Jinému vojáku Severní aliance, televizní kamera natáčí: "Tenhle muž je vážně zraněn. Kdy ho pošlete do nemocnice?")

Reportér: "Teď. Pošleme ho hned teď." A myslel to vážně. O několik minut později přijela dodávka a byla zařízena eskorta.

Politikové ze Severní aliance mohou mluvit, jak dlouho chtějí, o lidských právech, ale rozhodující je, co se děje v zemi. A je možné, že jsme dnes dopoledne byli svědky opravdové změny, jak se tady bude zacházet s lidmi. Zdá se, že tito zajatci budou skutečně odvezeni do nemocnice, což nutně potřebují. Jak tady říkají někteří vojáci: "S námi takhle slušně Talibán nezachází."

(Reportér před italskou polní nemocnicí): Vzhledem k tomu, že Severní aliance dorazila do Kábulu teprve včera, museli jsme jejím vojákům ukázat, jak se dostat do nemocnice. Vede ji italská humanitární organizace "Emergency" a ve srovnání s jinými afghánskými nemocnicemi je tahle nemocnice skutečný palác.

Talibán déle než rok bránil, aby tato nemocnice mohla fungovat. Nyní byla zase otevřena. Někteří zaměstnanci potřebovali připomenout, jak hledat pořádně rány po kulkách.

Italský chirurg: Nikdy neprohlížejte pacienta v pyžamu. Pacienta je nutno prohlížet, když je úplně nahý. Jinak si totiž nevšimnete všech děr v jeho těle po kulkách.

Reportér: Ale všechny střelné rány těchto vojáků byly nalezeny a žádná z nich není vážná.

Chirurg, který řídí tuto nemocnici, umí víc, než jen jak počítat střelné rány. Byl svědkem toho, jak zacházela Severní aliance se zajatci během posledních několika let v severním Afghánistánu a říká, že to bylo slušné.

Chirurg: Zajatci byli vždycky v těch vězeních, které jsme pravidelně navštěvovali, respektováni. Podmínky byly dobré. Kdykolik jsme požádali, aby byl zajatec převezen do nemocnice na léčení, nikdy nám to nebylo odepřeno."

Reportér: Takže - dvěma mužům se dostalo lékařského ošetření jen díky šťastné náhodě, že se vyskytli lidští důstojníci a byla při tom televizní kamera? Anebo je to důkaz, že nová vláda v Afghánistánu to myslí vážně s lidskými právy? Budeme muset dávat pozor na Severní alianci ještě velmi dlouho, než budeme schopni na tuto otázku odpovědět přesvědčivě.

                 
Obsah vydání       15. 11. 2001
15. 11. 2001 Zbigniew Brzezinski: Vyvolal jsem v roce 1979 sovětskou invazi do Afghánistánu
15. 11. 2001 Bucharova "Sametová kocovina" dnes na ČT 2 Jan  Čulík
15. 11. 2001 To je překvapení, že "naši" vojáci v Afghánistánu páchají zvěrstva!
15. 11. 2001 Britští novináři: Odvezte raněné do nemocnice
15. 11. 2001 Jak John Simpson z BBC "osvobodil Kábul"
15. 11. 2001 O demagogii ODS: Svoboda jako vykradené heslo Radek  Batelka
15. 11. 2001 O strachu s výtvarníkem Janem van Paulem Petr  Pokorný
15. 11. 2001 Stanislav Lem: Všechno má svůj konec
14. 11. 2001 On-line LOBKOWICZ: Cesta změny, nebo změna cesty?
15. 11. 2001 Malý český hrdina, jmenuje se Pecina
15. 11. 2001 Jde o záměrný pokus znemožňovat svobodnou diskusi?