29. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Karel Březina s Markétou Jedličkovou na diskotéce
29. 10. 2001

Není pravda, že Karel Březina s Markétou Jedličkovou "nechodí už pět let"

Nejmladší ministr vlády ČSSD má pověst playboye a bojovníka proti comicsu. Oprávněně? V druhém případě asi ano, ačkoliv jeho vítězné soudní tažení proti comicsu Zelený Raoul je vítězstvím Pyrrhovým. Alespoň jako takové ho ocenili členové ministrovy obvodní organizace ČSSD v primárních volbách, které se konaly v minulých dnech. Karel Březina prohrál svou nominaci na volitelné místo parlamentní kandidátky - jako jediný ministr vlády sociální demokracie, který usiloval o parlamentní mandát. Podíváme-li se blíže na ministra - playboye, neuvidíme mnoho odborné práce při budování občanské společnosti, zato potkáme několik krásných dívek, které ministrovi "zkřížily cestu". - Soubor fotografií z noci, kterou proflámoval Karel Březina s Markétou Jedličkovou dne 18.2. 2001, v době, kdy s Markétou "už pět let nechodil", je zde.

Femmes fatales: premiérova sekretářka a obvodní tajemnice

Pan ministr měl vždy vybraný vkus. Mezi úlovky jeho politické kariéry byly novinářky, lékařky, studentky, mladé sociální demokratky, jednou z největších "stálic" byla i sekretářka dnešního premiéra, Markéta Jedličková. Nahradila "ve funkci" televizní reportérku, které se zalíbila romantika reportáží bulvární televize.

Markéta Jedličková přišla na inzerát do Lidového domu před mnoha lety jako osmnáctiletá, skromná dívka z malého městečka. Strávila své mládí v sekretariátu a měla možnost sledovat politickou kariéru lídra 5% strany, který si vytkl ambiciózní cíl. Jít vládě po krku a vstoupit hlavním vchodem do Strakovky. Zvítězit. Po celá ta léta dokázala zachovávat absolutní loajalitu ke svému šéfovi. Skromná, pracovitá. Poctivá.

V Lidovém domě potkala i mladého ambiciózního studenta ekonomie. Nevěděla, s kým chodil před ní a ani ji to nezajímalo. Vztah, který se ze známosti vyvinul, jim vydržel dlouho. Několik let. "Nechci, abys někdy musel volit mezi mnou a svou prací," nechala se jednou slyšet. Ustupovala jeho časové zaneprázdněnosti a podporovala sebevědomí budoucího ministra. Nebyla podezřívavá, nedělala žárlivé scény.

O jejich vztahu mnoho let nikdo nevěděl. Z její strany stejná věrnost, stejná loajalita, stejná poctivost, stejná vytrvalost. Na straně druhé sladká slovíčka, která ale nebyla blábolením romantika, ale pragmatickým kalkulem politika. Mládí je třeba si užít. Z mladého sociálního demokrata se stal postupně funkcionář městského formátu, obecní zastupitel, vedoucí sekretariátu předsedy sněmovny, potom vedoucí Úřadu vlády, nakonec ministr. "Stanu se premiérem," nechal se slyšet ve slabé chvíli...

V Lidovém domě poznal Březina i druhou dámu svého srdce. Umístil si ji jako tajemnici na svůj obvod, aby mu byla blíž a přitom nemohla být v kontaktu s upovídaným ženským osazenstvem Lidového domu. Neměl však odvahu se jedné přiznat, že existuje i druhá (případně nějaké další). A tak plánoval svůj čas i svou přízeň mezi práci, politiku, fotbal a ženy. Plán to byl dokonalý.

Spokojen nebyl nikdo, mimo mladého politika. Nakonec se tajemství provalilo a následovala několikrát opakovaná série vytáček, ujišťování a přesvědčování. "Přísahám že tě miluji..." Uvěřily. Všechny. Odpustily. Skoro všechny. Život šel dál.

Nabitý kalendář ministra měl své záludnosti, reprezentace si vyžadovala ukončení "mnohoženství" a navštěvování společenských příležitostí s "oficiální" partnerkou. Na ministra je vidět víc než na obvodního zastupitele...

No jo, ale kterou? Jedna i druhá přítelkyně čekala, že ona bude tou favoritkou. Karel Březina to vyřešil způsobem sobě vlastním. Seznámil se - a posléze oženil - s třetí (mediálně známou spisovatelkou), aniž by to těm dvěma oznámil dopředu.

A "sexuální lvice" Nesvadbová se nechala (ex-post) slyšet, že "si nenechá ničit manželství od nějakých zamilovaných slečen". Pan ministr zase podle ní (a bulvárního deníku Super) prohlásil, že s Jedličkovou chodil před pěti lety a že "ta slečna" je blázen, když tvrdí, že s ním čeká dítě. Jak prosté a samozřejmé pro novomanžele. Něčemu se přece musí věřit...

Britské listy nemají rády mediální mystifikace ani mediální manipulace. Hnusí se jim politická i lidská věrolomnost. Hnusí se jim politická lež, neboť nás provází každý den a není volba. Britské listy proto poodhalují roušku tajemství a nechávají na čtenářích, aby si tento bulvární příběh ministra a jeho několika přítelkyň přebrali sami.

Na pozadí událostí jednoho večeraa noci před několika měsíci, kdy se konal ples sociální demokracie, tančilo se, oslavovalo, pily se drinky a kouřily kubánské doutníky. Skromnost šla stranou. Pan ministr v dovádivé náladě odjel z končícího plesu na diskotéku. Bujará noc v centru města s Markétou Jedličkovou, náhodnou známou, bratrem, jeho přítelkyní a několika fotbalovými přáteli končila okolo šesté hodiny ranní. Domů odjížděl pan ministr se sekretářkou předsedy vlády. Bylo přece už pozdě...

Bára Nesvadbová spala nejspíše ještě s chlupatým hafíkem Garpem.

                 
Obsah vydání       29. 10. 2001
29. 10. 2001 Televize BBC: Důvěra ve vojenskou strategii spojenců slábne
29. 10. 2001 Rozporné signály o cílech této války
29. 10. 2001 Britský ministr zahraničí obvinil média, že "ztrácejí rozhodnost"
29. 10. 2001 Co to je, tahle "civilizace"?
28. 10. 2001 Při leteckých úderech proti Kábulu zahynulo v neděli "13 civilistů"
28. 10. 2001 Při teroristickém útoku na křesťanský kostel v Pákistánu zahynulo 16 osob
27. 10. 2001 Ranění musejí utíkat do Pákistánu, afghánské zdravotnictví se rozložilo
27. 10. 2001 USA znovu vybombardovaly skladiště Červeného kříže
27. 10. 2001 Kábul zažil další noc intenzivního bombardování
28. 10. 2001 Útoky antraxem proti USA "organizují místní neonacistické skupiny"
28. 10. 2001 Blair mobilizuje Británii, propadající pochybnostem o válce
16. 10. 2001 O Orlovi a hloupých zvířátkách Čeněk  Jitro
28. 10. 2001 Stížnost: Proč neměli policisté v Praze včera čísla? Tomáš  Pecina
29. 10. 2001 Není pravda, že Karel Březina s Markétou Jedličkovou "nechodí už pět let" Štěpán  Kotrba
29. 10. 2001 Protože lze osobní příběh zmanipulovat, nepoužije ho český novinář vůbec Jan  Čulík
29. 10. 2001 TV3: Proč se tolik bojuje o nejmenší TV? - poznámky Petra Štěpánka z RRTV
29. 10. 2001 Nové fotogalerie
29. 10. 2001 Ta úroveň: O šokujícím setkání s jedním poslancem KDU-ČSL Jaroslav  Sever
29. 10. 2001 Podivná postava povýšena! Tomáš  Pecina
29. 10. 2001 Je tato válka konfliktem mezi islámem a křesťanstvím? Není a nesmí být! Miroslav  Sviták
29. 10. 2001 Online rozhovor se sociologem a publicistou Janem Kellerem Tomáš  Pecina
29. 10. 2001 Dvojměsíčník Listy Václava Žáka je na internetu