Ekvádorská vláda uvádí, že odřízla Assangeovi internet, aby nezasahoval do amerických voleb

19. 10. 2016

Není známo, kdo se hackersky zmocnil emailů, které WikiLeaks zveřejnily. Assangeova organizace se považuje za whistleblowera a tvrdí, že sama žádné hackerství neprovádí.

Avšak internetoví bezpečnostní experti spojují hackerský útok proti DNC s hackery spojenými s ruskou vládou. To vede mnohé osoby k tvrzení, že Rusko zneužívá jak hackerů, tak Assangeho jako nástroje k ovlivnění americké prezidentské kampaně ve prospěch Donalda Trumpa.

Ekvádor potvrdil, že dočasně odřízl přístup k internetu Julianu Assangeovi, zakladateli serveru WikiLeaks, protože vznikly obavy, že prostřednictvím internetu zasahuje do amerických prezidentských voleb.

Došlo k tomu poté, co WikiLeaks zveřejnily sérii prozrazených emailů, včetně mailů z ústředí Demokratické strany, z Demokratického národního výboru (DNC), které se dostaly do veřejné domény těsně před červencovým sjezdem strany, a nejnověji soubor emailů z emailového účtu poradce kampaně Hillary Clintonové Johna Podesty.

V úterý zveřejnili činitelé prohlášení, v němž se praví, že ekvádorská vláda "respektuje zásadu nezasahování do vnitřních záležitostí jiných států" a že odřízla Assangeovi přístup k internetu, protože "v minulých týdnech WikiLeaks zveřejnily množství dokumentů, které ovlivňují americkou předvolební kampaň".

V prohlášení se také znovu potvrzuje, že Ekvádor bude dále Assangeovi poskytovat azyl a bude "ochraňovat jeho život a fyzickou integritu, dokud nedosáhne bezpečného místa".

Není známo, kdo se hackersky zmocnil emailů, které WikiLeaks zveřejnily. Assangeova organizace se považuje za whistleblowera a tvrdí, že sama žádné hackerství neprovádí.

Avšak internetoví bezpečnostní experti spojují hackerský útok proti DNC s hackery spojenými s ruskou vládou. To vede mnohé osoby, včetně manažera Clintonovy kampaně Robbyho Mooka, k tvrzení, že Rusko zneužívá jak hackerů, tak Assangeho jako nástroje k ovlivnění americké prezidentské kampaně ve prospěch Donalda Trumpa.

V sobotu zveřejnily WikiLeaks tři transkripty placených projevů Hillary Clintonové ve finančnické firmě Goldman Sachs, které její kampaň dlouho odmítala publikovat. Transkripty dokazují, že se Clintonová přátelsky bavila s finančníky, což může vyvolat obavy u liberálních Demokratů, že je v kapse Wall Streetu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Pátek 21.10. 2016