Mooreův zákon zemře v roce 2021

5. 8. 2016


Nedávná zpráva SIA tvrdí, že po roce 2021 zřejmě již nebudeme schopni umístit na křemíkový plát více tranzistorů. Nicméně inovace bude pokračovat díky nižší cenně "internetu věcí" a komputace.


Poté co Mooreův zákon po dekády definoval inovaci v počítačové technice, k roku 2021 může dospět ke konci. Podle zprávy ITRS nedávno vydané Asociací polovodičového průmyslu (SIA) v tomto roce již nebude proveditelné zmenšování tranzistorů využívaných v mikroprocesorech.

Pro neseznámené: Mooreův zákon tvrdí, že počet tranzistorů v integrovaném obvodu se každý rok zdvojnásobí. Samotný zákon byl pojmenován po spoluzakladateli společnosti Intel Gordonu Mooreovi, který v roce 1965 jako první tento vývoj předpověděl a v roce 1975 zákon revidoval.

Abyste dostali na silikonový čip stále více tranzistorů, musejí se tyto součástky zmenšovat. Ale ITRS tvrdí, že po roce 2021 už to nebude možné a "vyčerpáme všechny možné triky, které lidé používali k vytvoření drobnějších geometrií na silikonových plátech," vysvětluje Eric Hanselman, hlavní analytik společnosti 451 Research.

"Zpráva identifikuje, že prostě už neexistují další králíci, které lze tahat z různých křemíkových klobouků, aby se tohle dělo," dodává Hanselman.

Nicméně to neznamená, že inovace skončí. Podle zprávy začnou výrobci experimentovat s novým designem tranzistorů, vertikálními geometriemi a 3D strukturami. To znamená, že inovovat se bude nadále, ačkoliv dosavadní tempo vyjádřené Mooreovým zákonem se zřejmě udržet nepodaří.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.8. 2016