VINA EU ZA ZBYTEČNÉ SMRTI ROSTE

Italské námořnictvo vylovilo z moře 45 mrtvol uprchlíků

28. 5. 2016

Italské námořnictvo přivezlo na pevninu 45 mrtvol lidí, kteří se utopili v pátek. Desítky dalších osob se stále pohřešují po už třetí velké tragédii, k níž došlo ve Středozemním moři za poslední tři dny.

Italské pobřežní hlídky vyslaly záchranné lodě poté, co obdržely telefonickou prosbu o pomoc, která informovala, že 350 lidí se octlo ve vodě. Došlo k tomu poté, co ve čtvrtek ve Středozemí zemřelo až 30 lidí.

Italskému námořnictvu se podařilo zachránit 130 lidí ze "zpola potopeného" velkého gumového člunu a stále hledá další.

Italská loď Vega zachránila 135 lidí z potápějícího se člunu. Z moře bylo vyloveno 45 mrtvol a hledání dále pokračuje," uvedlo italské námořnictvo na Twitteru.

Italské pobřežní hlídky uvedly, že v pátek bylo zachráněno asi 1900 lidí z 16 potápějících se člunů. Do čtvrtka bylo tento týden zachráněno 10 000 osob.

"Je to ohromující. Jsme v podstatě na úrovni řeckých ostrovů loni," řekl Flavio di Giacomo, mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci. Srovnal nynější situaci s loňským obdobím, kdy na řecké ostrovy přicházelo každý den tisíc lidí.

K jedné z nejhorších tragedií ve Středozemním moři došlo ve středu, kdy se překotil rybářský člun s 650 lidmi na palubě. Italské námořnictvo, které tragedii zaznamenalo v děsivém videu, na němž je vidět, jak se člun překotí a shodí své cestující do vody, dokázalo zachránit asi 560 lidí. Avšak nejméně 5 lidí zahynulo a dalších 100 se pohřešuje.

Tým organizace Lékaři bez hranic na Sicílii, který pomáhal lidem, kteří přežili středeční ztroskotání, svědčil o tom, že přeživší lidé jsou naprosto zoufalí. "Téměř všichni z nich přišli o jednoho nebo několik příbuzných," uvedla šéfka mise Lékařů bez hranic Andrea Anselmi a dodala, že je "neuvěřitelné", že se dopouští, aby docházelo k tragediím v tomto měřítku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 27.5. 2016