EU svolává minisummit věnovaný uprchlické krizi

22. 10. 2015

EU svolala minisummit balkánských zemí věnovaný uprchlické krizi, když se Slovinsko stalo posledním státem zasaženým přílivem uprchlíků. Ti se zoufale snaží dosáhnout severní Evropy před nástupem zimy.

Lídři z Rakouska, Bulharska, Chorvatska, Německa, Řecka, Maďarska, Rumunska a Slovinska se v neděli sejdou se svými protějšky z nečlenských států Makedonie a Srbska, oznámil úřad předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Na programu má být posílení koordinace, konzultací a společných akcí v oblasti, kterou prochází západobalkánská migrační trasa.

Podle OSN letos do Evropy přicestovalo více než 600 000 migrantů a uprchlíků, většinou prchajících před násilím v Sýrii, Iráku a Afghánistánu. Tito lidé většinou podnikli nebezpečnou cestu přes Turecko a Balkán.

Cílem mnoha z nich je Německo, které letos očekává až milión žádostí o azyl.

Od soboty, kdy Maďarsko uzavřelo hranici s Chorvatskem, do Slovinska se 2 miliony obyvatel přicestovalo 24 455 migrantů. Parlament novelizoval zákon, aby umožnil vojákům připojit se k pohraničníkům a zajistit 670 kilometrů dlouhou hranici s Chorvatskem.

Evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopoulos má ve čtvrtek přicestovat do Slovinska a jednat zde o žádosti poskytnout záložní policejní jednotky z jiných států.

Ve středu ráno stále zhruba 11 000 lidí čekalo ve slovinských registračních centrech, aby mohli pokračovat v cestě. Rakousko hlásilo příjezd 6 000 migrantů, z nichž většina zemí jen projela.

Dlouhé fronty se tvoří na hranici Slovinska s Chorvatskem, kde policie na přechodu Berkašovo záměrně postupuje pomalu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 22.10. 2015