Ruská tajná služba bude schvalovat vědecké příspěvky na konferencích a v časopisech

21. 10. 2015

Institut biologie na největší ruské univerzitě instruoval vědce, že všechny rukopisy musí schválit bezpečnostní služba FSB, než budou předloženy konferencím nebo časopisům.

Instrukce, které jsou reakcí na novelu zákona o státním tajemství, byly předloženy 5. října na Institutu fyzikálně-chemické biologie A. N. Bělozerského při Lomonosovově moskevské státní univerzitě.

Ruská vláda tvrdí, že novela nesměřuje k omezení publikací v oblasti základního nevojenského výzkumu. Avšak vědci jsou přesvědčeni, že další instituty vydají podobné instrukce.

"Je to návrat do sovětských dob, kdy jste k odeslání článku do mezinárodního časopisu potřebovali získat povolení určující, že výsledek není nový a důležitý a tedy může být publikován v zahraničí," říká Michail Gelfand, bioinformatik na Lomonosovově univerzitě.

V roce 1993 vláda schválila zákon, který vědce zavazuje, aby získali povolení od služby FSB, než publikují výsledky, které by mohly mít vojenský či průmyslový význam. Šlo zejména o výrobu zbraní, včetně jaderných, biologických a chemických.

Nicméně v květnu prezident Putin rozšířil platnost zákona na všechen výzkum, který by mohl souviset s vágně definovanými "novými produkty". Současně s touto úpravou došlo k utajení informací o smrti vojáků v době míru.

Od té doby kolovaly pověsti, že ruské univerzity a instituty budou vyžadovat, aby rukopisy bez výjimky schválila FSB, než budou publikovány. Dění v Bělozerského institutu to potvrzuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.10. 2015