Britové zkoušejí léčit rakovinu plic kmenovými buňkami

6. 3. 2015

Britští pacienti se stanou prvními pacienty na světě, kteří budou léčeni průkopnickou terapií pomocí kmenových buněk. Lékaři doufají, že to radikálně zlepší léčbu rakoviny plic.

Léčba používá kmenových buněk z morku kostí, které byly geneticky modifikovány, aby vyhledávaly a ničily rakovinové buňky. Pokud by byla léčba úspěšná, nabídla by naději pacientům nemocným rakovinou plic, která je nejméně léčitelná. V Británii je diagnostikováno každoročně 40 000 pacientů s rakovinou plic a jen 5 procent z nich přežije déle než 10 let.

Léčebná metoda modifikuje kmenové buňky tak, že v nich aktivuje protirakovinový gen jménem Trail, který normálně funguje v imunitních buňkách. Modifikované buňky jsou přitahovány k nádorům a když se k nim spojí, vyvolají v rakovinových buňkách "sebevražednou strategii".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Tři alkoholické nápoje denně mohou způsobit rakovinu jater

26.3. 2015

Tři alkoholické nápoje denně mohou být dost na to, abyste byli postiženi rakovinou jater. K tomuto závěru dospěla analýza 34 předchozích studí. Podle Světového fondu na výzkum rakoviny se jedná o vůbec největší dosavadní materiál svého druhu, který o...

Obsah vydání | Pátek 6.3. 2015