Bojovníci z Islámského státu vítězí nad iráckou armádou v Tikrítu

20. 8. 2014

Irácké armádě se napotřetí nepodařilo dobýt od Islámského státu město Tikrít, rodné město Saddáma Husajna, které leží 130 km severně od Bagdádu. Stala se terčem ostré střelby a útoků dělostřeleckými granáty.

Dokládá to podstatnou sílu bojovníků z Islámského státu, přestože IS v pondělí ztratil kontrolu nad strategicky důležitou přehradou v Mosulu, kterou dobyla irácká armáda. Irácké armádě se však nepodařilo dobýt města Tikrít.

UNHCR, úřad OSN pro uprchlíky, oznámil svou dosud největší humanitární operaci, v jejímž rámci pomáhá půl milionu Iráčanů, kteří za poslední dva měsíce uprchli před násilím ze svých domovů. V humanitární akci pomáhá i švédská nábytkářská firma Ikea, která Iráčanům věnovala 150 000 matrací a pokrývek v hodnotě 2,5 milionu dolarů. Další dárci jsou ze Saúdské Arábie, z USA a z Británie.

Islámský stát zveřejnil na internetu video údajné popravy amerického novináře Jamese Foleyho, který se pohřešoval v Sýrii od roku 2012. Autentičnost videa nebylo možno ověřit z nezávislých zdrojů.

ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 20.8. 2014