Na smrti princezny Diany "se možná podílela zvláštní jednotka britské armády"

18. 8. 2013

Britská policie vyšetřuje tvrzení, že se možná na smrti princezny Diany podílely britské speciální vojenské jednotky SAS

Televizní zpravodajství Channel Four News má k dispozici dopis, který napsali r. 2011 tchán a tchyně nejmenovaného vojáka, "vojáka N", člena jednotky SAS. Dopis obsahuje tvrzení, že se speciální vojenská jednotka SAS možná podílela na smrti princezny Diany.

Channel Four News získal tento dopis v souvislosti se stíháním u vojenského soudu jiného vojáka SAS, seržanta Dannyho Nightingalea, který byl shledán vinným z toho, že protizákonně vlastnil revolver a munici.

Dopis pojednává o "vojáku N", který v armádě bydlel ve stejném místě jako seržant Danny Nightingale a byl také u procesu s Nightingalem hlavním svědkem vojenské prokuratury.

Dopis byl během procesu předán vojenské prokuratuře, a než byl poskytnut soudu, byla v něm začerněna jména a různé podrobnosti.

V dopise zoufale prosí tchán a tchyně vojáka N velitele SAS, aby zasáhl, protože prý voják N vyhrožuje, že je usmrtí a že bude zastrašovat jejich dceru.

Tchán a tchyně také v dopise píší o smrti princezny Diany toto:

"Také jí (tj. dceři) řekl, že smrt princezny Diany zařídil XXX a že to bylo utajeno. Takže jakou máme moje dcera a já šanci proti jeho hrozbám?"

Pisatel dopisu také uvádí, že voják N vyhrožoval jejich dceři, že může zařídit, aby "zmizela", a informoval ji o existenci schránky, kterou někteří členové SAS používají pro "soukromé účely".

V dopise se píše:

"Do schránky se dává jméno, adresa a podrobnosti toho, co chtějí, aby se udělalo, a pak jeden z nich, kdo si chce vydělat peníze navíc, si ty údaje vezme a udělá to."

Dopis se pak velitele ptá, zda jsou ve schránce jejich jména a podrobnosti o jejich rodině.

Rukou psaný sedmistránkový dopis se také zmiňuje o jiném členu jednotky SAS, který údajně zastřelil svou manželku a celou její rodinu. V dopise se praví: "Připomínal mé dceři muže, který měl doma problémy, a tak se vrátil domů a zastřelil jí i její rodinu."

Dopis tvrdí, že voják N rodině přiznal, že během své služby v SAS usmrcoval ženy a děti:

"Neustále nám vykládá o tom, jak při práci v armádě zabíjel. Jak zabil ženy a děti a jednoho kněze, jehož palec u nohy se dál pohyboval, i když už byl mrtvý."

Voják N byl nedávno vězněn ve vojenském vězení po dobu dvou let poté, co přiznal, že měl doma pistoli typu Glock, granát a munici. Dopis se zmiňuje o tom, že voják N měl doma zbraně mnohokrát.

"Děsil mou dceru tím, že si domů nosil zbraně. Rozložil je na koberci v obýváku a říkal, musíme pozvat kamarády, protože jim to chci ukázat. Našla pistoli ve skříni pod schody. Měl pistoli v autě a v nočním stolku. Řekl nám, že to může kvůli své práci."

Dopis byl nyní předán londýnské Metropolitní policii.

Pokud jsou tvrzení v něm obsažená pravdivá, znamená to zřejmě, že voják N nebyl v normálním duševním stavu. Údajně se skrýval před motocyklem, který projel ulicí, protože "byl přesvědčen, že ho chce někdo dostat".

Tchán a tchyně v dopise zdůrazňují: "Varujeme už delší dobu, že se tenhle člověk nechová normálně, přesto nás všichni ubezpečují, že je naprosto v pořádku. Bezpochyby vykonává své zaměstnání dobře, ale nedokáže svou práci nechat v práci, doma se chová jako v práci a zachází s námi všemi velmi špatně. Několikrát jsme byli jeho chováním naprosto zděšeni."

Dopis pak žádá armádu o pomoc: "Vy jste mu poskytli výcvik a proto by armáda měla zasáhnout a převzít určitou míru odpovědnosti."

Scotland Yard uvedl: "Metropolitní policie nyní hodnotí informace, které jsme nedávno obdrželi v souvislosti s úmrtími princezny Diany a Dodiho al Fayeda a zkoumá jejich relevanci a důvěryhodnost. Není to znovuotevření tohoto případu."

Ministerstvo obrany se k dopisu odmítlo vyjádřit.

Channel Four nezná totožnost vojáka N a nemůže nezávisle ověřit tvrzení o jeho chování.

Podrobnosti ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 16.8. 2013