BRITÁNIE:

Čtrnáctiletá dívka spáchala sebevraždu pod vlivem šikany na internetovém fóru

7. 8. 2013

Některé zranitelné děti na sociálních sítí jsou systematickými obětmi internetového šikanování, ale používají přístup na tyto servery jako formu sebepoškozování, varovaly v úterý britské charitativní organizace poté, co spáchala sebevraždu pod vlivem internetového šikanování čtrnáctiletá dívka.

Sílí požadavky, aby byl zlikvidován server ask.fm poté, co vyšlo najevo, že v pátek spáchala sebevraždu čtrnáctiletá Hannah Smithová z Lutterworthu v hrabství Leicestershire poté, co ji terorizovali anonymní uživatelé tohoto serveru.

Server ask.fm, který je registrován v Lotyšsku, používají desítky milionů teenagerů. Server umožňuje uživatelům, aby posílali anonymní zprávy. Anonymové Hannu zesměšňovali, že je údajně tlustá, smáli se jí, že jí zemřel dědeček, a vyzývali ji, aby spíchala sebevraždu.

Za poslední rok se usmrtilo nejméně pět teenagerů, kteří byli na serveru ask.fm podrobování podobnému terorizování. Dívky se třeba ptají: "Myslíte si, že jsem hezká?" a nechají se pak anonymy posměšnými a sprostými komentáři roztrhat na kusy.

Server Ask.fm používá v současnosti 65 milionů teenagerů. Každý den jich přibývá dalších 300 000.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 7.8. 2013