Čtyři z pěti Američanů mají osobní zkušenost s nezaměstnaností, životem na pokraji chudoby, nebo závislostí na sociálních dávkách

29. 7. 2013

Čtyři pětiny dospělých Američanů přinejmenším část svého života čelí nezaměstnanosti, životu na pokraji chudoby, nebo závislosti na sociálních dávkách. Ukazuje to na upadající ekonomickou bezpečnost a krizi "amerického snu". Zjistil to průzkum provedený agenturou AP.

Data ukazují, že příčinami jsou stále globalizovanější americká ekonomika, růst propasti mezi bohatými a chudými a zánik dobře placených míst ve výrobním sektoru.

Obtíží zvlášť výrazně přibývá mezi bílými Američany. Je to vyvoláno hned několika faktory. 63% bílých rodin hledí na svou ekonomickou budoucnost s pesimismem kvůli nabídce pracovních míst. 76% šedesátiletých a starších bělochů trpí ekonomickou nejistotou.

Všeobecně klesá počet sňatků a počet domácností vedených bílou matkou žijící v bídě přesáhl počet takových domácností mezi Afroameričankami.

William Julius Wilson z Harvardské univerzity poznamenává, že rozdíly ve vzdělání, naději na dožití a ohrožení bídou stále více závisejí na příslušnosti k ekonomické třídě. Po zvolení Baracka Obamy prezidentem přitom přibylo optimismu mezi menšinami, zatímco bílí Američané v obtížích zůstávají pesimisty.

Celkový počet Američanů žijících v bídě dosahuje 46,2 milionu, neboli 15% celkové populace. Částečně je to způsobeno vysokou nezaměstnaností během recese. V absolutních číslech je více bílých Američanů žijících v bídě než Afroameričanů a Hispánců.

Při zachování stávajících trendů by v roce 2030 zažilo nějakou formu problémů s ekonomickou bezpečností až 85% dospělých Američanů.

Od roku 2000 roste počet osob žijících pod hranicí bídy mezi bílými z dělnické třídy rychleji než mezi menšinami, a to z 3% na 11%. Stále ještě nicméně "vedou" menšiny.

Od roku 1980 nebyli bílí Američané nikdy tak pesimističtí ohledně budoucnosti jako dnes. Pouze 45% z nich ve výzkumu pro University of Chicago vyjádřilo názor, že jejich rodina bude mít dobrou šanci zlepšit svou ekonomickou situaci. Zvláště patrné je to mezi dělníky, kteří i přes postupný pokles svých počtů stále tvoří až 36% elektorátu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 29.7. 2013