...i vzrušuje; na "řešení" už se pracuje

6. 10. 2011 / Karel Dolejší

Daniel Veselý bije na poplach. Podle něj prezident Spojených států jedná nezákonně a protiústavně a nikoho to nezajímá. Toto tvrzení ovšem tak zcela nevystihuje stav současné debaty. Harlan Ullman, předseda poradenské společnosti Killowen Group a poradce thinktanku Atlantic Council, se už celou věcí docela podrobně zabýval - ovšem asi ne ke spokojenosti Veselého, ani mojí, ani uskupení hájících lidská práva...

V textu příznačně nazvaném Licence to kill? (Povolení zabíjet?) Ullman skutečně konstatuje, že mimosoudní poprava amerického občana je zpochybněním ústavně garantovaného práva na spravedlivý proces. (Na to, že cizinci prostě podle washingtonských mozků právem na spravedlivý proces nedisponují, si zřejmě budeme muset zvyknout.)

Ullman také upozorňuje, že například prezident Gerald Ford podepsal zákaz zabíjet představitele cizích států, nicméně po 11. září se se zabíjením v zahraničí roztrhl pytel.

A "řešení"? Vzájemné přizpůsobení práva na spravedlivý proces s národněbezpečnostního imperativu "předcházet dalším teroristickým činům". Zvláštní tajný soud by rozhodoval o akcích týkajících se amerických občanů "vinných" účastí na spiknutí nebo teroristických aktivitách, kteří nejsou v dosahu americké justice.

Kongres by prý také mohl schvalovat zbavení občanství u osob této kategorie. "A mohou být nalezeny další způsoby, jak chránit právo na spravedlivý proces za těchto unikátních okolností," uvažuje zcela orwellovsky Ullman o svých receptech, jak prostě právo na spravedlivý proces ve všech vládě nepohodlných případech zlikvidovat a prohlásit člověka vinným ještě před tím, než byl řádně usvědčen.

Česká republika rozhodně není jedinou zemí na světě, kde se kdysi nezávislé instituce vnitřně rozkládají a stávají se de facto nástroji individuální či skupinové svévole. V plné míře se totéž týká i současných Spojených států. Za všechny příklady stačí uvést, že po propuknutí protestů proti Wall Street obdržela "nezávislá" newyorská policie ohromný úplatek od banky JP Morgan Chase, aby byla "motivována" chránit bankéřům "klid na práci"...

Barack Obama kdysi kritizoval George W. Bushe za zneužívání moci a sliboval nápravu. Výsledkem jeho prezidentování je ale dokonce ještě hlubší marasmus a popření základních principů, na nichž by americká demokracie měla stát.

Blahoslavení chudí duchem, kdo ještě věří, že USA lze "nějak" reformovat...

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 6.10. 2011