Jak se hedgové fondy na Wall Street snaží zničit euro

16. 8. 2011

Proč by mělo být lidem dovoleno, aby si kupovali pojištění proti ohni na dům někoho úplně jiného, který jim nepatří? Vždyť je to pobídka k tomu, aby ho zapálili!

Makléři z Wall Street usilují o to zničit euro prostřednictvím trhu tzv. Credit Default Swaps. Je to tentýž neslavně známý trh, který prostřednictvím finančních produktů AIG a neuvěřitelného obchodování s nimi v roce 2008 téměř zlikvidoval bankovní systém poloviny Evropy. Je to tentýž trh, o němž varuje George Soros, že je to "Damoklův meč", visící nad trhy. Informoval o tom z New Yorku ekonomický editor Channel Four News Faisal Islam.

Tohoto trhu dnes američtí makléři využívají, naprosto legitimně, k získání velkých výdělků z krachující periférie eurozóny. Trh Credit Default Swaps je totiž formou pojištění proti tomu, aby nějaká vláda udělala bankrot. Jak je na tom možno vydělat miliony?

Krok 1: Pojistíte se proti možnosti, že by, řekněme, Řecko udělalo bankrot v době, kdy je riziko nízké, například za 300 bodů, nebo za pojistnou prémii ve výši 3 procent.

Krok 2: Počkáte, až se radikálně zvýší riziko bankrotu Řecka.

Krok 3: V době, kdy je riziko bankrotu Řecka vysoké, prodáte své pojištění za, řekněme 1500 bodů anebo za pojistnou prémii 15 procent. Vyděláte na tom obrovské peníze.

Krok 4: Totéž opakujete s jinými zeměmi eurozóny.

Pokud k této transakci použijete půjčky z bank, takže investujete obrovské částky, váš zisk bude 800 - 1000 procent.

Krok 2 je velmi problematický. Mnoho zkušených makléřů zastává názor, že agresivní skupování pojištění na trzích, které mají menší likviditu než obligace, které má pojištění jistit, vede přímo k vysokému zvyšování úroků za státní obligace, a tedy to vyvolává strach a paniku.

Makléř Jim Richards, jehož Faisal Islam interviewoval pro Channel Four News, varuje, že se hedgové fondy hromadně rozhodují zaútočit takto na Řecko, na Itálii a na další země. A pak pozorují odliv kapitálu z těchto zemí. Richards varuje, že tato makléřská praxe má mezinárodní bezpečnostní dopady a rovná se útokům na "důležité spojence Ameriky v NATO". Domnívá se, že by skupování pojistek proti bankrotu jiných zemí mělo být zakázáno.

Řekněme to laicky: Proč by mělo být lidem dovoleno, aby si kupovali pojištění proti ohni na dům někoho úplně jiného, který jim nepatří? Vždyť je to pobídka k tomu, aby ho zapálili!

Obchodování s tímto pojištěním, tedy Credit Default Swaps, bylo v Americe zakázáno podle zákona o hazardních hrách, avšak nový finanční zákon r. 2000 určité formy tohoto obchodování povolil.

Tyto makléřské útoky hrubě zkreslují trh. V důsledku hromadných útoků proti jednotlivým zemím usoudil trh Credit Default Swaps minulý týden, že Francie je rizikovější zemí než Panama a Španělsko je rizikovější zemí než Kazachstán.

Tip Faisala Islama: Sledujme trhy s Credit Default Swaps velmi bedlivě. A sledujme také nastávající válku mezi americkými hedgovými fondy a evropskými politiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.8. 2011