16. 10. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 10. 2003

Vojna skončila

Ministr obrany oznámil (je to ještě ministr obrany "naší vlasti"?), že mladí chlapci už nebudou muset prodělávat vojenský výcvik, že už je nebudeme potřebovat jako vojáky. Všechny televize nám předvedli jak mladí muži vítají tento krok. Už nebudou muset (podle jejich mínění) ztrácet rok na vojně a budou se věnovat kariéře a práci (teda, pokud ji budou mít).

Ale skutečně je nebudeme už potřebovat? Jaké je situace naší země v současnosti? Můžeme zůstat klidní?

Ano, jsme členy NATO, máme s nimi smlouvu o společné obraně. (ovšem pamětníci si pamatují, že v roce 1938 jsme také měli smlouvy se svými spojenci - dokonce se stejnými jako dneska). Obraně proti komu? Proti Arabům nebo Číňanům? Ohrožují nás tyto národy a státy? Žádají tyto státy zrušení Benešových dekretů nebo mají vůči nám územní a majetkové nároky? Asi ne. Takže vlastně armádu teď vůbec nepotřebujeme. Ale budeme mít profesionální armádu na kterou budeme určitě hrdí. Čas od času nám ji ukážou při nějakých oslavách . Teda to, co tady zbyde. Jinak naše armáda bude nasazena na všech kontinentech v zájmu obrany demokracie a amerických zájmů.

Místo mladých branců budeme mít profesionální armádu. Budeme mít cca 45 tisíc dobře vycvičených mužů. Podle údajů z tisku tato armáda bude mít asi 36 tanků. To je teda množství... Není to moc, pane ministře? No, určitě to napraví stejné nebo větší množství supersoniků. Gripeny to už nebudou -- ty nesmíme. Nová letadla si nejspíše koupíme v USA -- americké vláda nám na ně půjčí 50 miliard - teď nevím dolarů nebo korun, ale nakonec to vyjde nastejno - zaplatit je budeme muset tak jako tak.. Budeme mít letadla, která 5 minut po startu opustí území naší republiky. Co tam budou dělat, ví jenom Bůh a ministr obrany. Pokud ministr obrany v té době nebude Bohem. A nebo naopak.

Aby bylo jasno - nemám nic proti profesionální armádě. Dnešní moderní zbraně jsou příliš složité, aby je mohl obsluhovat amatér. Ale ke skutečné obraně vlasti musíme mít velkou armádu pěšáků. Nakonec 45 tisíc vojáků neubrání ani okresní město, natož celý stát. Letadla, tanky, rakety, budou obsluhovat profesionálové - potom však potřebujeme několik divizí pěšáků. To znamená statisíce mužů se samopaly, pancéřovkami, přemísťující se v nákladních autech a kteří jsou schopni v zákopech bránit města a frontu před nepřítelem. Pěšáky, bránící ve městě každý dům, tak jako obránci Stalingradu. Myslí si někdo, že čtyřicet tisíc žoldáků by ubránilo Stalingrad? Nebo si snad někdo myslí, že žoldáci budou bránit naše města? V takovém případě musí bojovat všichni muži, ženy i děti. Český stát už měl profesionální armádu. O jejím vystoupení v bitvě na Bílé hoře se učíme v dějepisu.

Můžeme mít v době míru profesionální armádu o 45 tisících mužích. Ale tito muži musí být doma. Musí hlídat sklady zbraní a munice pro vyzbrojení národa v případě nouze. Národ musí být vycvičen v používání těchto zbraní. Jestli si někdo myslí, že když naši vlast napadne nepřítel, že se na to bude dívat v televizi jako se dnes dívá na válku v Iráku, tak je na omylu. Buď bude bojovat každý, nebo skončí jako otrok vítěze. Zkušenosti z minula už Češi mají. Ale jak je vidět, naše vládnoucí garnitura se poučit neumí nebo nechce. Teď se mluví o tom, že vláda zaplatí miliardy korun soukromým firmám za zničení zbraní a munice z doby minulé. Proč? Nikdy neví, kdy by mohly být potřeba.

Obávám se, že tato armáda není určena pro obranu vlasti. Už v jejím jméně je vidět její určení : jednotky rychlého (nebo zvláštního) nasazení. Budou "nasazeny" daleko od České republiky v cizích válkách, které neslouží českým zájmům. Tedy ne, že bych je litoval, jsou to žoldáci, tak ať bojují, když se na to dali. Čeští vojáci budou jen laciný kannonenfutter pro americké války po celém světě. Protože v dnešním světě je jen jedna mocnost, která vede války po celém světě prostřednictvím "rychlého nasazení" čipendejlů a je rozhodnuta získávat nové zdroje, jako je ropa, třeba i válkou. Americké životy jsou příliš drahé a vzácné, než aby Američané s nadšením umírali. A její spojenci jsou pak jen na to, aby umírali v jejich zájmu. Čeští vojáci musí být všude - v Kosovu, v Afghánistánu, Iráku a budou určitě ve všech dalších amerických válkách. Čeští politici rádi poskytnou české vojáky za úsměv a poklepání na ramenou od Velkého bratra.

Zatím jsem neslyšel, že čeští mladí muži projdou armádním výcvikem. Nemusí jít o roční základní vojenskou službu, stačilo by pár měsíčních vojenských cvičení jednou za tři nebo za pět let. Nevím, proč se o něčem takovém neuvažuje. Až by došlo k ohrožení vlasti, potom bude už pozdě.

Jako příklad si můžeme vzít Švýcarsko. Ačkoliv už více než sto let neválčili, má tam každý muž doma ve skříni uniformu a samopal připravený k obraně.

Fakt, že v příštích německých volbách vyhraje Stoiber a na východě roste nový mocný stát, nás nemůže nechat klidnými.

                 
Obsah vydání       16. 10. 2003
16. 10. 2003 "George W. Bush je omezenec a podvodník"
16. 10. 2003
16. 10. 2003 Rafah Today
16. 10. 2003 Český rozhlas: 1,5 miliardy změnilo banku bez výběrového řízení ? Štěpán  Kotrba
16. 10. 2003 ČRo: Když dva dělají totéž, není to totéž... Štěpán  Kotrba
16. 10. 2003 Radní ve Slaném: "Komerční BL zneužívají našeho městského znaku k zatraktivnění svého produktu"
16. 10. 2003 Možno gýč, ale opodstatnený Adam  Bžoch
16. 10. 2003 Vojna skončila Josef  Vít
16. 10. 2003 Čí je to vlast? Čí je to válka? Není naše... Štěpán  Kotrba
16. 10. 2003 Angelo Giuseppe Roncalli -- Ján XXIII. Peter  Greguš
16. 10. 2003 Trnava: Prosperita neprichádza (len) na kolesách
16. 10. 2003 Miera vkusu v slovenských denníkoch Slávka  Gregušová
15. 10. 2003 Americký diplomatický konvoj v pásmu Gaza zasažen bombovým atentátem
15. 10. 2003 Shirin Ebadi - íránská právnička, která dostala Nobelovu cenu míru
15. 10. 2003 Tichá americká revoluce -- přežije v USA demokracie?
15. 10. 2003 Ústava EU neboli debata o prázdnu Ondřej  Čapek
9. 10. 2003 Finanční příspěvek na provoz BL
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
1. 10. 2003 Hospodaření OSBL za září 2003