10. 10. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Paní Horváthová se svým vystěhovaným majetkem na slánské ulici
10. 10. 2003

Slaný: Past sklapla, začíná válka paragrafů

Horváthovy vystěhovávali ve chvíli, kdy ombudsman jednal se starostou, už jsou ale zase zpátky

Prokázat někomu trestnou činnost není v České republice jednoduché. Znamená to mimo jiné u mnoha činů prokázat úmysl zákon porušit a dokázat vyčíslit způsobenou škodu. Je nutno vyčerpat i veškeré možnosti odvrácení činu a vyloučit tak možné argumenty obhajoby, je nutné provést veškeré úkony, které zákon vyžaduje pro to, aby pak mohla být dotyčná činnost posouzena jako trestný čin příslušné společenské nebezpečnosti a způsobená škoda větší než malá.

Jana Chalupová (vlevo) vysvětluje za přítomnosti senátora Bárty (vpravo) panu Horváthovi jeho práva nájemníka a povinnosti vůči rodiněStarosta Rubík (ODS) přes veškerá varování a pokusy o smírné řešení tíživé sociální situace občanů ve slánské "ubytovně" Mexiko přistoupil v pátek dopoledne k řešení, které bylo pro všechny šokující. Rodinu Horváthovu nechala radnice vystěhovat z místnosti, kterou doteď obývala. Stalo se tak bez přítomnosti "ubytované" či jejího obecného zmocněnce, stalo se tak bez písemného rozhodnutí - přivolení soudu či jiných orgánů státu a bez přítomnosti představitele státu. Stalo se tak zrovna ve chvíli, kdy o "neplatičích" jednal na radnici se starostou ombudsman. Stalo se tak ve chvíli, kdy paní Horváthová šla zaplatit na radnici "nájem" na další měsíc... Městští úředníci mezitím spolu s městskými strážníky (také zaměstnanci radnice) přišli, rozkázali, a veškeré věci "ubytovaných" se najednou ocitly na neznámém místě. Nesepsali seznam movitého majetku, který odvezli. Úředníci nedbali protestů dcery paní Horváthové, aby počkali na matku, nesdělili jí, kam věci odvážejí s tím, že na to nemá právo. Prostě - naložili auto a odjeli. Děj se vůle Boží a starostova...

"Zaskočil nás trochu..." kroutil nevěřícně hlavou zmocněnec Polák nad postupem starosty Rubíka, když svou mandantku pomáhal stěhovat zpátky na Mexiko.

"Říkal jsme jim, ať počkají, než se vrátí majitelka, Byli jsme ochotni pro ni i zajít, ale nečekali na nic a vystěhovali všechen nábytek i zařízení. Odvezli i matčiny doklady," tvrdí dcera, Květa Foldýnová. "O co jim jde, když na splátkový kalendář nechtějí přistoupit?" dodala zoufale.

Po příjezdu Jakuba Poláka, pátrání na radnici a mnoha telefonech se za přítomnosti žurnalistů zjistilo, že radnice odvezla movitý majetek Horváthových do místnosti bývalého okresního zastupitelstva. Místostarosta Hložek po Polákově nátlaku souhlasil s vydáním věcí.

Kašpařina začala. Za asistence kamer, fotoreportérů i přihlížejících slánských obyvatel naložili Jakub Polák, Jana Chalupová a Horváthovi nejzákladnější věci do Polákova formana a odvezli je za doprovodu auta České televize zpátky na Mexiko. Odvezena byla lednice i sporák v kufru, postele na střeše, peřiny, oblečení, napůl rozbitá televize. Vše nejnutnější, co potřebovali Horváthovi k přežití. Odvezen byl i žluťoučký umělohmotný kačer jednoho z dětí Květy Foldýnové...

Vzhledem k právním okolnostem a nutnosti striktního dodržení litery zákona se celá rodina ubytovala u manžela paní Horváthové, který má v Mexiku spolu s manželkou stále nájemní smlouvu na dobu neurčitou na "byt čtvrté kategorie". Manželé jsou sice už léta v rozvodovém řízení, ale rozvedeni nejsou a nemají tudíž vypořádaná práva k majetku ani k užívání bytu (Horváth má čistě teoreticky vůči rodině dokonce stále vyživovací povinnost). V tomto případě se bez nejmenších pochyb jedná o byt se všemi právy a ochranou ze zákona. Tudíž jim nikdo, ani radnice nemůže "zakázat" u sebe ponechat příbuznou - dceru s dětmi. V jedné, obdobně veliké místnosti o vchod dál tak už nespí šest lidí, ale sedm. To je jediný výsledek celodenního snažení starosty Rubíka a jeho biřiců. Gratulujeme.

Starosta tvrdí, že město matce nabízelo azylový dům. Ten, který Květě Foldýnové nabízela radnice, je ale nad její současné finanční možnosti. Je v Praze 6, ubytování v něm stojí čtyři a půl tisíce měsíčně (narozdíl od 1000-1500 Kč v "ubytovně" a 200 Kč v bytě pana Horvátha), děti by musely přestoupit do jiné školy, matka by se zde ocitla v izolaci bez jakékoliv možné podpory rodiny. Bez prostředků, ve stresu, v neznámém a odcizeném prostředí velkoměsta by se osud celé rodiny vyvíjel daleko hůř. Padala by stále hloub a hloub do sociální pasti, kterou jí slánská radnice uchystala. Starosta by navíc tímto krokem exportoval slánský sociální problém do hlavního města a ještě by jej zvětšil. Nejhůře by jej samozřejmě nesly děti.

Ombudsman se poté, co se uprostřed jednání se starostou Rubíkem z telefonu Anny Šabatové dozvěděl, jakou demonstraci síly starosta zorganizoval, rozčílil a jednání ukončil. Nepublikovatelné výrazy mohl slyšet tak maximálně jeho řidič... Hned poté se sešel na dvouhodinovou schůzku s místně příslušným senátorem Bártou (nezávislý za KDU--ČSL). Ten se po příjezdu na Mexiko Britským listům přiznal k tomu, že situaci i starostovi přestává rozumět. Nemá podle něj logiku. Při jeho vlastním jednání se starostou na radnici na úvod rozhovoru se na senátora Rubík obořil, jak si dovolil vstoupit bez povolení radnice na městský majtek. Mínil tím ubytovnu Mexiko, kterou 9. 10. 2003 Bárta navštívil, aby se přesvědčil "na vlastní oči", jakým způsobem chtějí rodinu vystěhovávat. Nevěřil jsem vlastním uším, tvrdí Bárta, který se proti tónu i obsahu starostovy výtky ostře ohradil s tím, že na návštěvy k občanům svého obvodu si bude chodit, kam bude chtít, když ho tam pozvou.

Jak ombudsman, tak senátor Bárta, tak romský regionální koordinátor Koky, tak další už jsou dnes toho názoru, že po dobrém to se starostou Slaného nejde. Vědí už, že starosta hodlá podobným způsobem vyštvat z Mexika všechny obyvatele, aby mohl začít na jaře s rekonstrukcí celého objektu a nemusel dávat "ubytovaným" náhradní byty či ubytování. Mezitím už začali objekt "ubytovny" demonstrativně před novináři zaměřovat geodeti, aby nenechali nikoho na pochybách o úmyslech radnice.

Veškeré možnosti smírného, lidského řešení byly tak už vyčerpány. Radnice udělala podle přítomných právníků krok, kterým se definitivně ocitla za hranou zákona. Nyní začíná "akce HON", která nemůže skončit jinde, než u orgánů činných v trestním řízení, státního zástupce a soudů. Právních podkladů je už nyní dost a další se ještě najdou. Válka paragrafů může začít. Město Slaný bude díky svému starostovi slavné. Že by pojal starosta úmysl kandidovat na senátora? ODS plní skvěle svůj volební program.

                 
Obsah vydání       10. 10. 2003
10. 10. 2003 Slaný: Past sklapla, začíná válka paragrafů Štěpán  Kotrba
10. 10. 2003 Vatikán: "Nepoužívejte prezervativy, nechrání před AIDS"
10. 10. 2003 Olomoucká diskuse o EU: České strachy jsou zbytečné Martin  Myant
10. 10. 2003 Olomouc debate on the European Union: The Czech fears are groundless Martin  Myant
10. 10. 2003 Tvrdost, která se nám nevyplatí Jan  Čulík
9. 10. 2003 Slaný: Ranní ptáče dál doskáče - a taky dřív chcípne... Štěpán  Kotrba
10. 10. 2003 Cesta k světovému nepořádku
10. 10. 2003 Proč odešli Červeňákovi? Báli se Romů František  Roček
10. 10. 2003 ČVUT v pátek navštíví Klaus
10. 10. 2003 Proč zaostáváme za Evropou, do které vstupujeme Štěpán  Kotrba
10. 10. 2003 OSN a Světová banka kritizovaly Bushovy finanční plány pro Irák
10. 10. 2003 Rumsfeld uražen jmenováním Ricové
9. 10. 2003 Vzestup a pád českého kapitalismu Růžena  Vintrová
9. 10. 2003 Americké televizní zpravodajství je "příliš levicové"
9. 10. 2003 Neschopní podnikatelé dovedně využívají své zaměstnance Michal  Rusek
1. 10. 2003 Hospodaření OSBL za září 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech