10. 10. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 10. 2003

Cesta k světovému nepořádku

Televizní šéfredaktoři si musejí dávat větší pozor. Ve válce proti Iráku odvysílaly televize, které vysílají zpravodajství čtyřiadvacet hodin denně, zejména Sky News, celou řadu nepodložených zpráv, které, kdyby to byla pravda, by podpořily věc západních armád. Vzpomínáte si? Vysílalo se, že je prý Saddám Husajn mrtvý, že Tariq Aziz emigroval, že došlo v Basře k velkému lidovému povstání, byly nalezeny zbraně hromadného ničení. Nic z toho nebylo pravda. Došlo k překročení hranice mezi informacemi, které šířila armáda, zejména americká armáda, a podváděním. Novináři byli zneužíváni za účelem velké informační války. Byla to informační strategie.

Martin Bell, bývalý dlouholetý válečný korespondent televize BBC, proslulý svými bílými obleky (které nosil ve válečném šílenství jaksi "na obranu" před střelbou; nepomohlo mu to, v roce 1992 byl při reportáži z Bosny před kamerou v živém zpravodajství BBC postřelen). Martin Bell napsal novou polemickou knihu Through Gates of Fire: A Journey into World Disorder (Procházíme ohňovou branou: Cesta k světovému nepořádku). Ve středu byl Martin Bell jedním z několika interviewovaných osob v diskusním pořadu britského rozhlasu Midweek. Vyjadřoval se tam k současné mezinárodní politice i ke stavu dnešní novinářské práce. Citujeme několik jeho nejzajímavějších výroků.

Životopis Martina Bella - v angličtině ZDE

Kniha je polemická, ale doufám, že není černobílá, konstatoval Martin Bell. Zdá se mi, že se svět dostal do velmi nebezpečné, nestabilní fáze. Právě jsem se dostal do věku, kdy mám nárok na cestování veřejnou dopravou zadarmo, a mám [na základě svých zkušeností] pocit, že je svět dnes v nejnebezpečnějším stavu od roku 1945. Podařilo se nám totiž zindustrializovat zabíjení lidí. A zabíjíme se nyní v obrovských počtech, jaké byly donedávna nemyslitelné.

A zároveň zcela selhávají naše sdělovací prostředky. Úmyslně se chovají stále primitivněji. Myslím, že existuje souvislost mezi zprimitivňováním médií a kulturou tzv. "celebrit", kdy čteme tisíce článků o obočích Davida Beckhama, atd. a mezitím nás zatahují naši nejvyšší představitelé do neuvěřitelných výbojných válek, a ono jim to prochází.

V roce 1997 došlo v Británii ke kontroverzi, kdy odmítl vzdát se své volební nominace Neil Hamilton, konzervativní kandidát na poslance ve volebním okrsku Tatton, jemuž byla prokázána korupce. Martin Bell se vzdal svého prestižního místa mezinárodního reportéra BBC a kandidoval jako nestranický "etický" kandidát v okrsku Tatton proti Hamiltonovi. Vyhrál proti němu drtivou většinou 11 000 hlasů a po dvě volební období působil v parlamentě. Odešel z něho až na jaře v roce 2003, odkdy pracuje pro charitativní organizaci UNICEF.

V rozhovoru pokračoval:

Poprvé, co jsem přestal být letos dne 18. března poslancem, toho lituji a přeji si, abych býval ještě poslancem zůstal.

Celou Bellovou novou knihou, poznamenala moderátorka, prolíná jeho zoufalství, jeho nespokojenost s vedoucími politiky, kteří sami nikdy nebyli ve válce. Bell jim říká "lidé, kterým se dostalo dobrého vzdělání a kteří nerozumí ničemu."

Bell: Ano, je to pravda. Je tomu poprvé v mém životě, kdy naše politická třída, lidé, kteří nám vládnou, nemají žádné zkušenosti s válkou. Ani jediný člen dnešní britské vlády nebyl ani nikdy na vojně. To je jistě dobré, protože více než padesát let žijeme v míru. Ale je to také nebezpečné. Tito lidé si myslí, že cílů lze dosáhnout ozbrojenými prostředky a to není pravda.

Bell ovšem byl na vojně, za jeho mladých let ještě v Británii existovala povinná vojenská služba. Konstatuje: Bylo to velmi užitečné, protože jste se naučili, jak se chovat v bojové situaci. Jak přežít na nebezpečných místech. I když jsem pak získal přímé zkušenosti z válek, to bylo o hodně míň nepříjemnější.

Bellova práce válečného korespondenta složila k tomu, že se poučil o tom, co přesně a konkrétně válka je. Způsobem, jak s tím politikové absolutně nemají zkušenosti. Zejména zavádějící je, když vidíte válku v televizi. V televizi nemůžete ukazovat válku takovou, jaká ve skutečnosti je, protože byste lidi vyvedli z míry. To je argument, který jsem slyšel dlouhá léta od svých šéfů z BBC.

Takže vidíte vojáky v uniformách, jak střílí ze samopalů, ale nesmíte ukázat, co se stane na druhé straně. Došlo například k obrovské kontroverzi, jestli je možno odvysílat v televizi záběry mrtvých britských vojáků. Bylo to podivné -- jaksi je dovoleno odvysílat záběry mrtvých cizinců či zajatých cizinců, ale nikoliv Britů.

Jeden britský vojenský velitel byl málem zbaven velení za to, že chtěl lidem ukázat, jaká je válka ve skutečnosti. Jmenuje se Patrick Cordingly, byl velitelem sedmé ozbrojené divize ve válce v roce 1991. Přijela za ním skupina vojenských reportérů a on jim řekl: "Myslím, že britští občané by měli vědět, že bude-li válka, lidé v ní budou umírat. Ve válce jsou mrtví." A za to ho málem zbavili velení, kvůli těmto jeho výrokům byly interpelace v britském parlamentě. Ale měl pravdu. Je to tak.

Martin Bell ve své knize velmi ostře kritizuje falešnost, neautentičnost televizního zpravodajství. V současnosti se o tom silně diskutuje. Nešťastný reportér televize Sky News spáchal sebevraždu kvůli své zfalšované reportáži. Avšak podle Martina Bella existuje mnoho způsobů, jak mohou neskrupulózní televizní novináři zfalšovat, co se ve skutečnosti děje.

Bell: Vím nejméně o třech případech, kdy se v televizi odvysílaly zcela zfalšované reportáže. Avšak daleko nebezpečnější než tyto jednorázové případy je celkový trend směrem ke ztrátě autentičnosti televizního zpravodajství. Dojde k válce jako v Afghánistánu. Neexistují žádné televizní obrázky z bojů. Máte jen spoustu reportérů na střeše hotelů, kteří si navzájem vyměňují spekulace a drby -- stojí to obrovské množství peněz -- s jinými reportéry na jiných střechách hotelů. To je "střešní" televizní vysílání. V době, kdy jsem v roce 1997 odešel v televize, začínal tento druh televizního zpravodajství přicházet do módy. Stejně jako onen strašlivý jev mobilních telefonů ve válečných zónách.

Namísto toho, abyste byli uprostřed války, tito vynikajícím způsobem oblečení mladí muži máchají rukama před videozáběry v televizním studiu. Je to všechno nesmysl. Jakmile vidíte, že reportér má dobře vyžehlenou košili, je jasné, že nikde nebyl.

Ale co s vojáky, kteří jsou "svázáni" s vojenskými jednotkami? Byl jsem víceméně "svázán" se spojeneckými jednotkami ve válce v roce 1991, konstatoval Bell. Byl jsem vůči tomu velmi skeptický, protože jsem se obával, že důsledkem bude, že se bude informovat jen o tom, co si přeje Pentagon či britské ministerstvo obrany. Ale tolik mých přátel-novinářů bylo usmrceno. Z 12 novinářů, kteří v té válce zemřeli, byli jen 2 svázáni s vojenskými jednotkami -- novináři u jednotek měli ochranu.

V poslední době je pro novináře nesmírně obtížné přežít ve válce, míní Martin Bell. Zastřelí vás uprostřed země nikoho. Do začátku devadesátých let novináři ani nenosili neprůstřelné vesty, nejezdili v obrněných vozidlech.

Potíž je, že v současnosti už nežijeme ve světě jen několika málo televizních okruhů, které mohli divákům diktovat, na co se mají dívat. Moderní šéfredaktoři televizního zpravodajství musejí najít způsob, jak přilákat lidi, abych jejich vysílání věnovali pozornost, upozornila moderátorka a dodala: Není tedy určitá míra senzacechtivosti pochopitelná?

Televizní šéfredaktoři si musejí dávat větší pozor, odpověděl Martin Bell. Ve válce proti Iráku odvysílaly televize, které vysílají zpravodajství čtyřiadvacet hodin denně, zejména Sky News, celou řadu nepodložených zpráv, které, kdyby to byla pravda, by podpořily věc západních armád. Vzpomínáte si? Vysílalo se, že je prý Saddám Husajn mrtvý, že Tariq Aziz emigroval, že došlo v Basře k velkému lidovému povstání, byly nalezeny zbraně hromadného ničení. Nic z toho nebylo pravda. Došlo k překročení hranice mezi informacemi, které šířila armáda, zejména americká armáda, a podváděním. Novináři byli zneužíváni za účelem velké informační války. Byla to informační strategie.

Co vás ale povzbuzuje, zeptala se moderátorka.

Co mě povzbuzuje, odpověděl Martin Bell, je idealismus mladých lidí a jejich neochota přijímat cynismus politiků. A jako pracovník charitativní organizace UNICEF nyní vidím příklady neuvěřitelného hrdinství. Václav Havel řekl, že politika může být také uměním nemožného.

V současnosti jsou obrovské problémy v Africe. Do roku 2010 bude padesát procent dětí v jižní Africe nakaženo virem AIDS. Lidi se o to nezajímají. Řeknou: Afrika a pokrčí rameny.

                 
Obsah vydání       10. 10. 2003
10. 10. 2003 Slaný: Past sklapla, začíná válka paragrafů Štěpán  Kotrba
10. 10. 2003 Vatikán: "Nepoužívejte prezervativy, nechrání před AIDS"
10. 10. 2003 Olomoucká diskuse o EU: České strachy jsou zbytečné Martin  Myant
10. 10. 2003 Olomouc debate on the European Union: The Czech fears are groundless Martin  Myant
10. 10. 2003 Tvrdost, která se nám nevyplatí Jan  Čulík
9. 10. 2003 Slaný: Ranní ptáče dál doskáče - a taky dřív chcípne... Štěpán  Kotrba
10. 10. 2003 Cesta k světovému nepořádku
10. 10. 2003 Proč odešli Červeňákovi? Báli se Romů František  Roček
10. 10. 2003 ČVUT v pátek navštíví Klaus
10. 10. 2003 Proč zaostáváme za Evropou, do které vstupujeme Štěpán  Kotrba
10. 10. 2003 OSN a Světová banka kritizovaly Bushovy finanční plány pro Irák
10. 10. 2003 Rumsfeld uražen jmenováním Ricové
9. 10. 2003 Vzestup a pád českého kapitalismu Růžena  Vintrová
9. 10. 2003 Americké televizní zpravodajství je "příliš levicové"
9. 10. 2003 Neschopní podnikatelé dovedně využívají své zaměstnance Michal  Rusek
1. 10. 2003 Hospodaření OSBL za září 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech