19. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Soud rozhodl: video lhalo
18. 3. 2002
Občas se to stane: Policisté zasáhnou způsobem, který není zcela podle předpisů, u výslechu to popřou, ale záhy se ukáže, že existuje videozáznam jejich zákroku. Dojde-li k tomu v zahraničí, vypadá to s policisty - a s jejich nadřízenými - pravidelně dost bledě. V České republice je situace jiná. Jak minulý týden rozhodla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Ivana Podlipná, rozpor mezi výpovědí policie a videozáznamem pro soud nepředstavuje problém: protože čeští policisté mluví za všech okolností pravdu, musela se zmýlit kamera.
19. 3. 2002
Nigerijské úřady odsoudily podle islámského práva k smrti mladou nigerijskou ženu za to, že jako nevdaná otěhotněla. Na základě výzvy Hnutí Pro život ČR již téměř 1000 lidí za poslední čtyři dny zaslalo osobní dopisy na nigerijské zastupitelství v Praze.
19. 3. 2002
Konečně to Georgi Bushovi dochází, argumentoval Rupert Cornwell v deníku Independent. Osvícený sebezájem nutně musí Spojené státy přivést k poskytování vyšší míry zahraniční pomoci: bez ní vzniknou tisíce dalších teroristů.
19. 3. 2002
Tato válka proti terorismu, od Afghánistánu po Irák, ztrácí důvěryhodnost, argumentoval v deníku Guardian Peter Preston. Pozastavil se mj nad tím, jak je možné, že Tom Ridge, šéf americké vnitrozemské bezpečnosti, vysvětloval před několika dny (poté, co bylo už zatčeno 1300 podezřelých osob), proč FBI stále ještě neidentifikovala jedinou buňku organizace al Qaeda, která funguje v USA. "Myslím, že je nutno předpokládat, že některé tyto buňky stále ještě v USA působí," uvedl Ridge... Kdepak je asi někdejší šéf Talibánu mulla Omar? Vždyť to přece nebyl žádný génius.
19. 3. 2002
Dneska se mi u baráku motala včelka. Taková čerstvoučká, vyhajaná včelka tápavě zkoumala vyhřátou stěnu. Je jaro. V křoví a korunách stromů ožívají tisíce hnízd a pelíšků. Někdy i solidní bydlení vyrobené kamarádem člověkem. A já vám teď, milé děti, povím pohádku. Hezky se zavrtejte do pelíšku a poslouchejte.
19. 3. 2002
Pavel Černý
Pan Tomáš Pecina ve sloupku Britských listů velmi přesným způsobem shrnuje, jak nebezpečným precedentem se pro legislativní praxi Parlamentu a tím i pro český právní řád jako takový může stát případné schválení "Zákona, kterým se schvaluje správní řád a mění některé zákony" ve znění, které minulý týden projednal a doporučil Ústavněprávní výbor. Zajímavá je i myšlenka, že v případě schválení "zákon nebude protiústavní, protiústavní však bude jeho uplatňování", což dle autora úvodníku vyplývá "z principu legality veřejné moci, tj. z toho, že občan má právo, aby mu povinnosti byly ukládány pouze zákonným způsobem." Přesto se domnívám, že lze uvést i argumenty pro jednoznačné tvrzení o "protiústavnosti" nového správního řádu, byl-li by přijat na základě postupu, popsaného ve sloupku.
18. 3. 2002
Uvádíme přepis dvacetiminutové debaty mezi zástupci ministerstva vnitra, Svazu měst a obcí a Ekologického právního servisu. Pořad vysílala v sobotu 16. 3. stanice ČRo 6 - RSE, jeho editor nám ho laskavě poskytl.
18. 3. 2002
Jen pár stovek metrů za červeně přeškrtanými silničními cedulemi s nápisem Hlavní město Praha přejedete kouzelnou podzemní hranici. Na jedné straně totiž stojí tisíc litrů pitné vody 15 korun a 60 haléřů. Na druhé straně je ta samá voda za 22,30 Kč. Tu levnější prodávají Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Tu dražší prodává Provak Vrchlabí.

Obě společnosti ovládá francouzské Vivendi.

17. 3. 2002
Vyšetřování britského televizního pořadu Newsnight společnosti BBC upozornilo ve čtvrtek 14. 3. (v anglické verzi je transkript reportáže zde), že zřejmě existoval tajný projekt CIA, v jehož rámci se zkoumaly metody posílání antraxu poštou. Tento projekt se prý "šíleným způsobem vymkl z rukou". Šokujícím tvrzením je to, že klíčový člen této tajné operace si vzal antrax, rafinoval ho, vytvořil antrax takové čistoty, jaká je vhodná pro vojenské účely, a rozeslal jeho dávky poštou - což usmrtilo pět osob. Přinášíme podstatné části z tohoto investigativního pořadu společnosti BBC.
18. 3. 2002
Tušila jsem, ze s těmi útoky na Twins nebylo něco v pořádku již hned druhý den, co jsem se vzpamatovala z prvního šoku. Když jsem pracovala na Evropské komisi, zabývala jsem se také dopravou surovin z bývalých sovětských středoasijských republik. Pamatuji si moc dobře, jak všichni moc stáli o průchod Afganistánem, aby získali přístup ke světovým trhům. A jak agilní byli Američané v těch republikách, které měly ropu nebo zemní plyn. Většina zdrojů tohoto článku patří k seriózním mediím. Střípky informací se najdou všude na webu, jen je třeba je složit dohromady. Výsledek, zdá se mi, je dost děsivý...
19. 3. 2002
Úklid černých skládek v Českém krasu pořádají Děti Země pravidelně již pátým rokem. Děti Země v Berouně vyhlašují výtvarnou soutěž pro děti všech věkových kategorií "Zachraňme odpadky"
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2002 Nový správní řád bude protiústavní Pavel  Černý
19. 3. 2002 Je Amerika ochotna vést globální boj proti chudobě?   
19. 3. 2002 Strakapoud a sociální darwinismus Radek  Mokrý
19. 3. 2002 Proč ještě nenalezli Američané žádnou buňku organizace al Qaeda?   
18. 3. 2002 Pitná voda, kohoutek a dojná kráva Radek  Mokrý
18. 3. 2002 Desetinásobek navždy: Majetek nebo papírky? Radek  Mokrý
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová
18. 3. 2002 Soumrak právního státu Tomáš  Pecina
18. 3. 2002 Diskuse o správním řádu: "Postup Sněmovny nás naplňuje děsem"   
17. 3. 2002 Způsobil útoky antraxem vědec, který pracoval pro CIA?